V sindikatu pozivajo premiera Cerarja, naj se z njimi sestane do 1. septembra. Foto: BoBo
V sindikatu pozivajo premiera Cerarja, naj se z njimi sestane do 1. septembra. Foto: BoBo

S sporazumi je bilo predvideno, da se bodo plače policistov primerljivo določile v letu po letu, ko bo gospodarska rast 2,2-odstotna. To pomeni, da bi ta zaveza morala biti izpolnjena s 1. januarjem 2016, policisti pa bi morali imeti v povprečju od 15 do 30 odstotkov višje plače, je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič in dodal, da predsednika vlade Mira Cerarja pozivajo, naj se z njimi sestane do 1. septembra.

Zavedajo se, da bo za tretjino več sredstev težko zagotoviti, zato pozivajo vlado, naj pove, na kakšen način namerava uresničiti dogovorjeno. Po besedah Uroševiča pri spremljanju proračunskih razprav ne vidijo ne volje ne načrtov vlade, da bi obljube izpolnila, saj se masa sredstev pri postavkah za plače nič ne spreminja.

Enostranske poteze vlade
V sindikatu so tudi spomnili, da so 7. julija na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in vlado naslovili dopis, v katerem opozarjajo tudi na sprejemanje neusklajenih enostranskih rešitev v zakonodaji o policiji. Tako gre pri predlogu zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki ga je pripravilo notranje ministrstvo, za nespoštovanje zavez iz strokovnih sporazumov, so prepričani v sindikatu.

Dogovorjeno je bilo, da se bodo te spremembe, ki zadevajo delovnopravni status policistov, urejale v dogovoru s sindikatom, še pojasnjuje Uroševič in dodaja, da želijo na vladni strani pripraviti karierni sistem sami, le z mnenjem ali seznanitvijo sindikata, ne pa z njegovim sodelovanjem.

Karierni sistem bi po mnenju sindikata moral biti urejen v kolektivni pogodbi. Svoj predlog odprtja kolektivne pogodbe za policiste in predlog sprememb policijske zakonodaje so podali, a jih je vlada zavrnila. Vlada se sklicuje na pogajanja v okviru javnega sektorja in izhodišča za predloge sprememb plačnega sistema, še sporočajo v sindikatu.