Mariborski policist je bil napaden pri nadzoru prometa (slika je simbolična). Foto: BoBo
Mariborski policist je bil napaden pri nadzoru prometa (slika je simbolična). Foto: BoBo

Na Dupleški cesti v Mariboru se je ob četrtkovem večernem nadzoru prometa zgodil incident, v katerem je 47-letni voznik osebnega avtomobila, ki je v nočnem času vozil brez prižganih luči, skušal z nožem obračunati s policistom. Policisti ga bodo zato ovadili zaradi poskusa umora.

V Sindikatu policistov Slovenije so v sporočilu za javnost zapisali, da so policijske naloge nevarne, nepredvidljive, pogosto pa nevarnih situacij niti ob najboljši usposobljenosti in opremi ne morejo preprečiti. Napadeni policist pa je bil v patruljo razporejen sam, čeprav je moral svoje naloge opravljati v poznem popoldanskem oziroma večernem času.

Pravila policije namreč določajo, da patruljo praviloma sestavljata dva policista. Vendar sindikat v več primerih ugotavlja, da se beseda "praviloma" prikladno uporablja kot izgovor za razporejanje enega policista v patruljo. "Najpogostejši izgovor je kadrovska problematika ali strategija prometne varnosti ali s policistom razumljivim jezikom položnica," pravijo v sindikatu ter opozarjajo, da zaradi varnosti policistov, spoštovanja standardov in kompleksnosti policijskih postopkov patrulje ne smeta sestavljati manj kot dva policista.

"Zgolj okoliščina, da je bil policist v dobri telesni pripravljenosti in da je druga policijska patrulja pravočasno priskočila na pomoč, je preprečilo hujše posledice lahkomiselnega hazardiranja," še poudarjajo.

Nevaren policijski poklic
V Policijskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da je to dogodek, ki vsem ponovno jasno kaže, kako nevaren poklic opravljajo policisti in za mizerno plačilo izpostavljajo lastna življenja. Opozarjajo tudi na "katastrofalno kadrovsko zasedenost operativnih enot policije in posledično neprimerno razporejanje policistov na delo izključno zaradi varčevalnih ukrepov v obliki omejevanja nadurnega dela".

Vse zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve in policiji pozivajo, naj poskrbijo predvsem za lastno varnost in naj po nepotrebnem ne izpostavljajo ne sebe ne svojih sodelavcev. Od pristojnih pa zahtevajo, naj pri razporejanju policistov na delo upoštevajo varnostne standarde in s tem povezano ustrezno razporejanje primernega števila policistov v operativne aktivnosti in takojšnje prenehanje nepotrebnega izpostavljanja policistov višjemu tveganju izključno v imenu varčevalne histerije.