Posebno priznanje za kakovost nosijo tudi idrijski žlikrofi. Foto: RTV SLO
Posebno priznanje za kakovost nosijo tudi idrijski žlikrofi. Foto: RTV SLO

Na državni ravni je bilo od leta 2000 zaščitenih 29 izdelkov, nacionalni certifikat kakovosti pa je pridobilo 16 proizvodov.

Ti se lahko tržijo pod oznako geografskega porekla in označbe, tradicionalnega ugleda ali višje kakovosti. Namen akcije je doseči večjo prepoznavnost simbolov zaščitenih kmetijskih proizvodov.

Med izdelke najvišje kakovosti sodijo:
ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, štajersko-prekmursko bučno olje, dolenjski sadjevec, nanoški sir, piranska sol, prašičje meso blagovne znamke Pigi, kraški pršut, kraški med, kostelska rakija, prekmurski šunka in gibanica, med podjetja Medex, šebreljski želodec, idrijski žlikrofi in kočevski gozdni med.
Poleg pridelave kakovostnih izdelkov, ki jih nadzorujeta podjetje Biro Veritas in maribrska univerza, pa želi kmetijsko ministrstvo s priznavanjem posebne kakovosti nekaterim izdelkom spodbuditi tudi razvoj podeželja in ohraniti njegovo poseljenost, kulturno identiteto, dediščino ter tradicionalno izročilo.

18 od 29 slovenskih zaščitenih izdelkov se poteguje tudi za pridobitev evropskega certifikata kakovosti, ki ga podeljuje Evropska komisija. Doslej tega priznanja še ni prejel noben slovenski kmetijski izdelek.