Sindikati so navedli, da poravnalni predlog takšen, kot je, ni sprejemljiv. Predlagali so svojega. Foto: BoBo
Sindikati so navedli, da poravnalni predlog takšen, kot je, ni sprejemljiv. Predlagali so svojega. Foto: BoBo

Tako uprava Luke Koper kot sindikat žerjavistov sta prejšnji teden privolila v poravnavo. Uprava je sindikalistom poslala poravnalni predlog, ti pa ga sprejemajo le deloma. Podali pa so tudi svoj predlog. "Poravnalni predlog v nekaterih točkah ni bil sprejemljiv za nasprotno stran in v upravi se moramo zdaj pogovoriti," je povedal predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko.

"Uprava se mora odločiti, ali bo odstopila od predloga sodišča za ugotovitev nezakonitosti stavke. Danes smo se dogovorili, da se bomo še pogovarjali. Sodišče je sedaj ugodilo upravi, ki potrebuje še nekaj časa," pa pojasnjuje predsednik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Mladen Jovičič.

Vodstvo prepričano, da stavka ni zakonita
Žerjavisti so z avgustovsko stavko med drugim zahtevali večjo varnost na delovišču, delodajalcu pa so očitali tudi enostransko odločitev glede podaljšanja delovnega časa. Vodstvo Luke je stavko ocenilo za nezakonito, saj naj bi bile stavkovne zahteve nezakonite, prav tako naj ne bi bili izkazani razlogi za stavko.

Zato se vodstvo družbe sprva s stavkajočimi ni pogajalo in zoper člane stavkovnega odbora začelo postopke odpovedi delovnega razmerja, ki pa jih je ob koncu stavke preklicalo. Stavka je sicer po grobih ocenah povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka.