Ustavni sodniki so soglasno menili, da bi izpeljava referenduma ob koncu prvomajskih počitnic otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu. Foto: BoBo
Ustavni sodniki so soglasno menili, da bi izpeljava referenduma ob koncu prvomajskih počitnic otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu. Foto: BoBo
Janko Veber
Predsednik DZ-ja Janko Veber meni, da bi veljalo prisluhniti tudi vsem drugim strankam, da dosežejo dogovor, ki bo sprejemljiv za večino v DZ-ju. Foto: BoBo
Kdaj na arhivski referendum?
Izredna seja DZ o arhivskem referendumu

referenduma o arhivski noveli.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo odlok o razpisu referenduma o arhivski noveli, DZ-ju pa naložilo, naj v sedmih dneh po objavi odločbe v uradnem listu sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma.

Ustavni sodniki so soglasno menili, da bi izpeljava referenduma ob koncu prvomajskih počitnic otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu.

Odločitev US-ja je bila pričakovana
Predsednik DZ-ja Veber meni, da je bila taka odločitev pričakovana, saj je odlok o razpisu referenduma postal neizvedljiv že tedaj, ko je ustavno sodišče odlok zadržalo. Presenetilo bi ga le, če bi ustavno sodišče določilo datum referenduma.

Veber za zdaj ne želi špekulirati o tem, ali bi bil referendum lahko že 25. maja ob evropskih volitvah, kar vnovič predlagajo predlagatelji referenduma, ali kateri drugi dan.
Je pa po današnji seji kolegija sklical izredno sejo DZ-ja, ki bo namenjena določitvi novega odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli, za 24. april. Pod zahtevo za sklic seje se je podpisal SDS, ki je za datum seje sicer predlagal 22. april.
Irgl: Načrtna blokada
"S tem je predsednik državnega zbora ob podpori koalicije načrtno povzročil, da je izjemno malo možnosti, da se referendum izvede skupaj z evropskimi volitvami, pa čeprav se vsi v koaliciji še kako dobro zavedajo, da bi bila to najboljša mogoča rešitev," je v odzivu na sklic izredne seje poudarila poslanka SDS-a Eva Irgl, ki je tudi prvopodpisana pod referendumsko pobudo.

Po mnenju poslanke SDS-a gre v tem primeru za zlorabo postopka, saj tudi iz odločbe ustavnega sodišča izhaja, da mora DZ narediti vse, da bi se lahko referenduma udeležilo čim večje število volivcev. "Kljub vsem preprekam, ki jih nastavlja koalicija, vendarle obstaja še ena sicer bolj teoretična možnost, da referendum izpeljemo skupaj z volitvami," je opozorila.

"Če bo odlok objavljen 24. aprila, potem je lahko referendum še vedno 25. maja," je pojasnila. Po njenih besedah bi se moral Veber pri sklicu izredne seje vzdržati vsakršnih dejanj, ki kakor koli onemogočajo oz. ovirajo možnost, da na referendum pride čim večje število ljudi.

Novi roki za referendum
Roki za določitev datuma referenduma začnejo teči znova. Zakon o referendumu in ljudski iniciativi tako določa, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni.

Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev, sicer odloča z navadno večino.

Veber je v četrtek obudil tudi razmislek o morebitni določitvi referendumskega dne. To je po njegovem mnenju predvsem izziv za stroko.

Kdaj na arhivski referendum?
Izredna seja DZ o arhivskem referendumu