Gorenak meni, da bi bilo potrebno zakon o državnem tožilstvu spremeniti. Foto: BoBo
Gorenak meni, da bi bilo potrebno zakon o državnem tožilstvu spremeniti. Foto: BoBo

Moj vzdržan glas je protest proti politiki, ki se po 20-ih letih demokracije vmešava v vse pore našega življenja. Politika über alles.

Andrej Magajna (skupina nepovezanih poslancev)
Borut Sajovic
Sajovic meni, da politika pri izboru članov državnotožilskega sveta nima prevelike teže. Foto: MMC RTV SLO

To je stroka v miselnem okviru leve strani tega parlamenta.

Vinko Gorenak (SDS) o novem zakonu o državnem tožilstvu

Predsednik republike Danilo Türk je za člane sveta poleg omenjenih predlagal še Darka Mavra in Jožefa Kovača. Jager je od 54-ih veljavnih glasov poslancev prejel 51 glasov, Šugman Stubbsova 49, Tratnik 50, Mežnarjeva 45, Maver 10, Kovač pa ni prejel nobenega glasu.

Magajna kandidatov ni podprl
Andrej Magajna
je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejal, da bo večina nepovezanih poslancvev podprla kandidate, sam pa se bo vzdržal. "Moj vzdržan glas je protest proti politiki, ki se po 20-ih letih demokracije vmešava v vse pore našega življenja. Politika über alles," je zatrdil Magajna, ki ne dvomi, da je politika posega tudi v sodno oblast. Prepričan je, da bi morali razmisliti o novem načinu imenovanja članov državnotožilskega sveta, ki bo zagotovilo samostojnost sodne oblasti.

Miran Potrč je v imenu Socialnih demokratov povedal, da stranka podpira odločitev DZ-ja, da se opravijo volitve v državnotožilski svet, ki v nasprotnem primeru po njihovem mnenju ne bi bil popoln, kar pa ne bi bilo v skladu s cilji novega zakona o državnem tožilstvu. Poudaril je, da državnotožilski svet dobiva z novim načinom imenovanja članov večjo samostojnost in neodvisnost od politike.

Glede kandidatov je dejal, da je izbrana pot dobra, "ker morajo biti tudi ti kandidati strokovnjaki in ne politični ljudje," dodatna prednost novega načina imenovanja pa je po Potrčevih besedah tudi to, da predsednik republike predlaga več kandidatov med katerimi izbirajo.

Jerovšek: Zakon omogoča, da se posvečeni ne bodo preganjali
SDS-ov poslanec Vinko Gorenak je poudaril, da je SDS nasprotovala temu zakonu že od začetka. Danes po Gorenakovih besedah poteka finalni del implementacije zakona in s tem politične okupacije tožilske organizacije. Kandidatov v stranki ne bodo podprli, razlog za to pa niso sami kandidati, ampak nov zakon o državnem tožilstvu, ki uvaja "stroko v miselnem okviru leve strani tega parlamenta". Nesprejemljivo se mu namreč zdi, da politika v državnotožilski svet imenuje 5 članov, tožilci pa 4, kar pomeni, da ima politika v državnotožilskem svetu večino.

Njegov strankarski kolega Jožef Jerovšek je dodal, da zakon o državnem tožilstvu daje možnost, da se posvečeni za sedanjo oblast ne bodo preganjali.

Presečnik: V SLS-u želimo, da bi bil naš pravosodni sistem učinkovit
Franco Juri
(Zares) je izpostavil, da vsi vemo, kako je delovalo tožilstvo v času, ko ga je vodila Barbara Brezigar. "Takrat je bilo v tožilstvo v krempljih ene politične opcije oz. vrha ene politične stranke. Tožilstvo ni bilo v rokah Barbare Brezigar ampak Janeza Janše," je poudaril.

"Ena stranka zakona ne priznava, čeprav je bil demokratičeno potrjen in je veljaven, kot slovenska ustava," je še povedal Juri. Pojasnil je, da je po mnenju njihove poslanske skupine način izbora članov državnotožilskega sveta edini pravilen. Z novim zakonom so po Francovih besedah dosegli depolitizacijo tožilstva, zato bodo podprli kandidate, za katere mislijo, da so vsi strokovno kredibilni.

"V SLS-u želimo, da bi bil naš pravosodni sistem učinkovit," je v imenu SLS-a povedal Jakob Presečnik, ki meni, da se celotni sistem prevečkrat izkorišča za populistične namene. Prepričan je, da si morajo ugled pravosodni organi tudi sami prislužiti s svojim delom. "Mi si želimo sposobnih tožilcev, ki bi postopke pripeljali do sodišča," je dejal. V SLS-u bodo podprli tiste kandidate, ki bodo po njihovem mnenju pripomogli k temu.

Klavora: Kandidati so dobri
Vasja Klavora
(DeSUS) je povedal, da so v stranki podrobno pregledali kandidature in ocenili, da so vsi kandidati dobri in da zadostujejo vsem kriterijem za državnotožilski svet. V SNS-u pa so do vseh kandidatov zadržani, saj je po besedah Silvena Majheniča praksa takšna, da vsi kandidati, ki jih predlagajo politični ljudje, niso čisto nepolitični.

Borut Sajovic (LDS) je pojasnil, da se je ob predlogu predsednika republike odprlo kar nekaj strokovnih in političnih dilem, ki pa so bile po mnenju njegove stranke razrešene že ob sprejetju zakona o državnem tožilstvu, ki, kot pravi, uvaja primerne rešitve, ki bodo tožilstvu omogočile boljše delo. Sajovic je prav tako prepričan, da pri imenovanju članov državnotožilskega sveta politika nima prevelike teže.

Kdo so kandidati?
Darko Maver
je doktor kazenskopravnih znanosti in redni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Matjaž Jager je doktor pravnih znanosti in direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti, kjer je tudi izredni profesor. Katja Šugman Stubbs je redna profesorica za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti, doktorica pravnih znanosti in univerzitetna diplomirana psihologinja.

Jože Tratnik je bil vrhovni sodnik, od leta 2002 pa sodnik ustavnega sodišča, ki ga je v letih 2007-2010 tudi vodil. Alenka Mežnar je upokojena vrhovna državna tožilka. Jožef Kovač je kot državni sekretar zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve.

Državnotožilski svet ima devet članov, ki so imenovani oziroma izvoljeni za šest let. Štiri člane na tajnem glasovanju izvoli DZ na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov.

Moj vzdržan glas je protest proti politiki, ki se po 20-ih letih demokracije vmešava v vse pore našega življenja. Politika über alles.

Andrej Magajna (skupina nepovezanih poslancev)

To je stroka v miselnem okviru leve strani tega parlamenta.

Vinko Gorenak (SDS) o novem zakonu o državnem tožilstvu