V Cerarjevo ekipo sta prišli dve novi ministrici. Razmerje med moškimi in ženskami v vladi je na polovici. Foto: BoBo
V Cerarjevo ekipo sta prišli dve novi ministrici. Razmerje med moškimi in ženskami v vladi je na polovici. Foto: BoBo
Glasovanje o ministrici za izobraževanje in ministrici za obrambo
Glasovanje o ministrici za izobraževanje in ministrici za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Maja Makovec Brenčič
Nova ministrica se v vlado seli z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Foto: BoBo
Andreja Katič in Dejan Židan
Andreja Katič je bila do zdaj poslanka, zato bo v DZ namesto nje prišlo novo ime. Sama je že prevzela posle od Dejana Židana, ki je nadomeščal odstavljenega ministra za obrambo. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premier je poslance pozval, naj glasujejo za novi ministrici. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Za je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 22.

Andreja Katič je dobro uro po potrditvi za ministrico že prevzela posle. Po izvolitvi je poudarila, da slovenska vojska in sile zaščite in reševanja v javnosti uživajo velik ugled. Trudila se bo, da se jim opravljanje tega poslanstva omogoča še naprej. Pred njo so potrebne spremembe zakonodaje in priprava strateških dokumentov. Posle bo prevzela še danes od svojega strankarskega kolega Dejana Židana. Ta je obrambni resor začasno vodil po razrešitvi Janka Vebra zaradi afere Telekom.

Cerarjeva vlada je z imenovanjem dveh ministric postala vlada z največ ministricami. Prvič v kateri od slovenskih vlad polovico ministrskih mest zasedajo ženske.

Maja Makovec Brenčič pa je v nagovoru poslancev poudarila, da je danes poseben trenutek, saj je prav, da izpostavljajo znanje. Znanje je vrednota in temelj skupne prihodnosti. Nova ministrica upa, da bodo skupaj našli pravo mesto znanju, še posebej za mlade, in da bodo lahko gradili skupno družbo rasti in razvoja, danes in v prihodnje. Na ministrstvu bo nadaljevala delo predsednika vlade, ki je ta resor začasno vodil sam. Makovec Brenčičeva je sicer že tretja ministrica, ki prihaja na vrh tega ministrstva.

Velik poudarek na civilni zaščiti
Predsednik vlade Miro Cerar je pri predstavitvi Katičeve predstavil njeno karierno pot, kot denimo, da je dolga leta delovala na velenjski občini, da je bila članica različnih organov na področju lokalne samouprave, izobraževanja in v gospodarstvu. Spomnil je tudi na njeno sodelovanje z velenjskim štabom civilne zaščite in omenil njeno poslansko delovanje ter dodal, da si bo Katičeva, če bo postala ministrica, aktivno prizadevala za stabilnost obrambnega sistema.

Katičeva si bo po njegovih besedah v ospredje postavila zagotavljanje ustreznega odziva na spremembe v mednarodnem varnostnem okolju ter odzivnosti zaščite in reševanja ob naravnih nesrečah.

V okviru evroatlantskih integracij pa naj bi bila pripravljena izkoristiti priložnosti, ki so na voljo za specializirani prispevek Slovenije. Hkrati zagovarja stališče, da mora obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo strogo upoštevati zakonske okvire in biti podvržena stalnemu parlamentarnemu nadzoru.

Kandidatka zagovarja, kar potrebujemo ta hip
Maja Makovec Brenčič
, ki bo na mestu ministrice za izobraževanje, znanost in šport nasledila Klavdijo Markež, ki je odstopila zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, prihaja iz akademskih vod in se je na predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom med drugim zavzela za tesnejšo povezanost izobraževanja z gospodarstvom.

O njenem delu je Cerar povedal, da je do zdaj opravljala funkcijo prorektorice Univerze v Ljubljani ter je tudi vodila svet nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu.

Makovec Brenčičeva po njegovih besedah zagovarja vse tisto, kar potrebujemo ta hip za razvoj šolstva, znanosti in visokošolskega izobraževanja, ima številne konstruktivne ideje, predvsem pa vizijo povezovanja znanosti in visokega šolstva z gospodarstvom.

Prav tako se zavzema za vzpostavitev fleksibilnejših učnih okolij in profesionalnega razvoja pedagoških delavcev, zaveda pa se tudi potrebe po sprejetju novel zakona o visokem šolstvu in zakona o raziskovalni dejavnosti, je še dodal Cerar.

Opozicija kritična do vladnih potez
Podporo obema so v predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedali v SMC-ju, SD-ju in DeSUS-u. V NSi-ju in ZL-ju ju ne podpirajo, SDS se ni izrekel, ZaAB se je vzdržal.

Bolj kritični do obeh kandidatk so v opoziciji. Po oceni Jožeta Tanka (SDS) se "še nobena vlada ni tako hitro kadrovsko spreminjala in imela toliko težav z etiko, kot jih ima ta". Opozoril je, da je prejšnja ministrica za izobraževanje odstopila zaradi razkritja njenih visokih honorarjev, zdaj pa jo bo "nadomestila kandidatka z istim bremenom".

Po oceni Mihe Kordiša (ZL) s predlogoma sicer dobivamo "dve novi ministrici, a hkrati še več starega". V stranki ocenjujejo, da bo Makovec Brenčičeva "v šolstvo še bolj vbrizgavala neoliberalno doktrino", Katičeva pa da bo na področju obrambe nadaljevala zgrešeno doktrino Slovenske vojske (SV).

V NSi-ju so Makovec Brenčičevi bolj naklonjeni kot Katičevi, a ker ne morejo glasovati o vsaki kandidatki posebej, bodo glasovali proti. Pri prvi je predsednica Ljudmila Novak poudarila kandidatkine izkušnje pri vodenju in v izobraževanju, pri Katičevi pa so prav izkušnje tisto, kar pogrešajo.

Poslanci ZaAB-ja so bili na glasovanju vzdržani, saj ne morejo prejudicirati uspešnosti obeh kandidatk. Poslanka Mirjam Bon Klajnšček je dodala, da pri Makovec Brenčičevi menijo, da bi morala bolj poglobljeno predstaviti stališča glede delovanje predšolske vzgoje ter osnovnega in srednjega šolstva. Katičeva pa se je izkazala kot preudarna poslanka in tudi med predstavitvijo se je po njihovem mnenju izkazala z zelo dobro analizo stanja na obrambnem resorju.

Nova ministrica Makovec Brenčič v Odmevih
Poslanci potrdili novi ministrici
Nova ministrica Makovec Brenčič v Odmevih
Poslanci potrdili novi ministrici