Andreja Katič je poslanka SD-ja. Foto: BoBo
Andreja Katič je poslanka SD-ja. Foto: BoBo

Po predstavitvi in pojasnilih Andreje Katič je odbor glasoval o njeni predstavitvi. Kot ustrezno jo je označilo osem članov odbora, štirje pa so bili proti. Mnenje o predstavitvi mora predsednik odbora najpozneje v 48 urah posredovati predsedniku DZ-ja in premierju. DZ naj bi Andrejo Katič potrjeval na izredni seji 13. maja.

V svoji predstavitvi je kandidatka dejala, da je treba Slovenski vojski zagotoviti stabilnost, da lahko zagotavlja varnost države in državljanov. Pri tem pa se vojska spopada z velikimi kadrovskimi težavami. Vojsko namreč zapuščajo kakovostni kadri, je izpostavila Andreja Katič, njena struktura pa je stara.

Kandidatka je opozorila na zmanjšanje sredstev za obrambo. Ob vstopu v Nato smo sprejeli zavezo, da bomo za obrambo namenjali do dva odstotka bruto domačega proizvoda, tega pa ne bomo mogli izpolniti, je dejala. Poudarila je, da je letos za področje obrambe namenjenih le še 366 milijonov evrov, kar je 0,95 odstotka bruto domačega proizvoda. Vstop v zvezo Nato po njenih besedah nikogar ni razbremenil skrbi za varnost.

Zmanjševanje finančnih sredstev negativno vpliva na delovanje vojske, je poudarila. Slovenska vojska je kljub temu mednarodno priznana, je dejala Andreja Katič, njeni pripadniki v tujini pa dosegajo zavidljive rezultate.

Precejšen del svoje predstavitve je kandidatka sicer namenila težavam, ki pestijo sistem obrambe, ter zaščiti in reševanju, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Grožnje varnosti številne
Med številnimi grožnjami varnosti je kandidatka med drugim omenila razlike med razvitim in nerazvitim delom sveta, nezakonite migracije in mednarodni terorizem. Slovenija naj trenutno neposredno sicer ne bi bila ogrožena, meni kandidatka, vseeno pa se soočamo z novimi, nepredvidljivimi grožnjami.

Islamski radikalizem je prerasel v Islamsko državo, ki ogroža tudi Evropo, meni, razmere na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki pa se slabšajo. V Sredozemskem morju se dogaja tragedija, Slovenija pa lahko učinkovito pomaga, tudi s sprejemom določenega števila beguncev, je dejala. Slovenija sicer prispeva k zagotavljanju miru in stabilnosti na tujem, je dejala.

Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo mora biti pod stalnim nadzorom parlamentarne komisije, je dejala.

Sprejela bo odstop vodje OVS-ja zaradi afere Veberkom
Peter Vilfan (ZaAB) je kandidatko prosil za njeno stališče do nedavnih dogodkov na ministrstvu, ki so privedli do razrešitve nekdanjega ministra Janka Vebra. Zanimalo ga je tudi, kakšni bodo njeni ukrepi. Kot je dejala kandidatka, so pravniki dopuščali, da je bilo Vebrovo delovanje zakonito ali nezakonito. "Vebra dobro poznam in verjamem, da je delal z namero dobrobiti državljanov in državljank," je dejala. OVS pa po njenem mnenju ni opravil svoje naloge. Svoje delovanje bi moral OVS jasno pojasniti, ker tega ni dovolj jasno storil, pa bo sprejela odstop vodje OVS-ja Gorazda Rednaka. "Kot novega direktorja OVS-ja ne vidim Damjana Kosa," je še dodala Andreja Katič.

Matej Tonin (NSi) je dejal, da je bila Andreja Katič dobra podpredsednica DZ-ja in da mu je žal, da mora zdaj na ministrstvo za obrambo. V svoji predstavitvi je odlično povzela dogajanje na področju obrambe, od ministrice za obrambo pa pričakuje predvsem usmeritve in predlagane ukrepe, je dejal.

Vprašal je tudi, ali bo spodbujala sodelovanje z ruskimi vojaškimi silami. Sodelovanja na tem področju je bilo v času ministrovanja Janka Vebra veliko, je dejal.

Kordiš: Kaj pa imperializem Zahoda v Ukrajini?
Miha Kordiš (ZL) je dejal, da se kandidatkino videnje razvoja oboroženih sil popolnoma razlikuje od vizije v ZL-ju. Problematična je delitev nalog znotraj Nata, zaradi česar Slovenska vojska ne more braniti države, je dejal. Zanimalo ga je, ali se bo Slovenija uprla zahtevi, da dvigne porabo za obrambo na dva odstotka BDP-ja. Kordiš je vprašal tudi, kdaj se bo Slovenska vojska umaknila s Kosova, zmotilo pa ga je tudi to, da kandidatka ni omenila "imperialistične" vloge EU-ja, Nata in ZDA v Ukrajini.

Andrej Čuš (SDS) je kandidatko vprašal, ali bi se opredelila za "prozahodno ali prorusko". Spomnil jo je, da nismo več v času neuvrščenih, in je prosil za jasno opredelitev.

Kandidatka po razrešitvi Vebra
Andreja Katič, trenutno poslanka SD-ja, je postala kandidatka za obrambno ministrico, potem ko je DZ z vrha ministrstva razrešil Janka Vebra, ki je bil deležen očitkov, da je s svojim naročilom vojaškim obveščevalcem, naj pripravijo analizo posledic prodaje Telekoma, prekoračil pooblastila.

Kandidatka za ministrico pojasnila svoje stališče do Telekoma
Kandidatka za ministrico pojasnila svoje stališče do Telekoma