Poslanka in podpredsednica DZ-ja Andreja Katič bo prevzela funkcijo Janka Vebra. Foto: BoBo
Poslanka in podpredsednica DZ-ja Andreja Katič bo prevzela funkcijo Janka Vebra. Foto: BoBo
Andreja Katič nova obrambna ministrica?

"Katičeva je dobra političarka, pravnica in ima izkušnje pri vodenju," je izbiro pojasnil Židan. V SD-ju so že imeli ministrico, ki je dobro vodila ministrstvo za obrambo, in "verjamem, da bomo z Andrejo Katič to tradicijo dobrega vodenja tudi nadaljevali", je poudaril prvak SD-ja. Kdaj bo premier vložil kandidaturo Katičeve v DZ, pa je odvisno od njega, je še povedal Židan.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je po koalicijskem vrhu že napovedal, da bodo v stranki novo ministrsko kandidatko podprli.

Židan je tudi potrdil, da bo predlog kandidature Katičeve vložen prihodnji teden skupaj s predlogom za novega ministra za izobraževanje, ki ga bo predvidoma ta teden razkril SMC.

Veber na mesto Katičeve?
S tem, ko bi Katičeva odšla v vladno ekipo, bi se v DZ-ju sprostilo mesto v poslanskih klopeh in na mestu podpredsednika DZ-ja, zato se že odpira vprašanje, ali utegne Janko Veber v DZ-ju zasesti njeno podpredsedniško mesto.

Po drugi strani pa je bilo predvsem iz opozicijskih vrst slišati celo, da Veber ne bi smel biti niti poslanec glede na to, kaj so mu očitali v aferi Telekom. Po prvih informacijah naj bi sicer Katičevo v poslanskih klopeh nadomestil 27-letni Jan Škoberne.

Veberkom odnesel ministra
Spomnimo, Janko Veber je moral mesto obrambnega ministra zapustiti, potem ko je v javnost prišlo, da je obveščevalno-varnostni službi obrambnega ministrstva naročil analizo posledic privatizacije Telekoma Slovenija.

K odstopu ga je pozval premier Cerar, čeprav Veber je ves čas vztrajal, da ni ravnal nezakonito in da je ravnal v interesu državne varnosti. Vebra so nato na koncu razrešili na izredni seji DZ-ja, saj s svojimi argumenti poslank in poslancev ni prepričal. Tako se zdaj vrača v poslanske klopi.

Katičeva za enakost spolov
45-letna Katičeva je leta 1996 diplomirala na pravni fakulteti v Mariboru, od leta 1998 do lani pa je bila vodja pravno-premoženjske službe na velenjski občini ter direktorica velenjske občinske uprave.

Poleg tega je bila tudi predsednica nadzornega sveta Elektra Maribor, predsednica skupščine velenjske komunale, članica sveta zdravstvenega doma Velenje, predsednica Združenja tajnikov slovenskih občin in predsednica sveta knjižnice Velenje, je razvidno s spletne strani DZ-ja.

"Za kandidaturo za novo obrambno ministrico sem se odločila po tehtnem premisleku, saj želim kot bodoča ministrica delovati predvsem v smeri krepitve obrambno-varnostnega sistema kot celote ter še posebej na področju zaščite, reševanja in pomoči. Želim si, da bi Slovenija še naprej ostala ena izmed najbolj varnih držav Evrope in da bo hkrati prispevala k varnosti celotne regije ter krepitve trajnega miru v svetu. Kot dolgoletna borka za pravice žensk in dosledno spoštovanje človekovih pravic, želim tudi pri svojem nadaljnem delovanju spodbujati enakopravnost med spoloma ter k spoštovanju različnosti," je med drugim zapisala v sporočilu za javnost.

Andreja Katič nova obrambna ministrica?