V primeru nesklepčnosti bi se tajno glasovanje ponovilo. Foto: BoBo
V primeru nesklepčnosti bi se tajno glasovanje ponovilo. Foto: BoBo

Stranki SLS in Državljanska lista Gregorja Viranta sta že pred glasovanjem napovedali, da ne bosta glasovali o predlogu predsednika države, da naj vlado sestavi Zoran Janković. Tako Radovan Žerjav (SLS) kot Rihard Braniselj (DLGV) sta poudarila, da so se tako odločili, ker želijo pokazati, da v njihovih vrstah ni t. i. Pucka. Prav tako se vseh glasovnic niso prevzeli v SDS-u in NSi-ju.

Glasovanje se ponovi trikrat na tej seji
Zato, da je glasovanje veljavno, so morali dvigniti najmanj 46 glasovnic, sicer bi se glasovanje ponovilo. Poslanci so jih prevzeli 47, tako da je bil državni zbor sklepčen. 42 poslancev je Jankovića podprlo, eden je bil proti, trije pa so se vzdržali.

Žerjav: Pritisk je bil prevelik
Žerjav je odločitev, da glasovnic ne vzamejo, pojasnil z besedami, da je bil pritisk predvsem medijev na poslance SLS-a po tistem, ko je bilo povedano, da sta zagotovljena 45. in 46. poslanski glas, prevelik. Želeli so, da bi bilo glasovanje o mandatarju brez trohice suma, da je kdor koli storil kakor koli drugače, kot so se dogovorili. To je bila enotna želja njihovih poslancev in Žerjav meni, da so storili prav.