Slovenija

Poudarki

  • Pogodbo za dela dobil SCT
Vlada
Seje so začeli snemati leta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Posnetek s seje
Na spletu so bili objavljeni deli sej Pahorjeve in Janševe vlade. Foto: YouTube

Dodaj v

Posnetki vladnih sej že drugič umaknjeni s spleta

Delavci so bili varnostno preverjeni
16. december 2011 ob 12:05,
zadnji poseg: 16. december 2011 ob 17:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vsi uslužbenci, ki so nameščali avdiovizualno opremo v vladnih prostorih, so bili varnostno preverjeni, so povedali v družbi TSE, eni izmed dveh, ki sta poskrbeli za dobavo in montažo opreme.

Po besedah direktorja TSE-ja Iva Kovšeta je njihovo podjetje opremo le namestilo, medtem ko pogodbe za njeno vzdrževanje niso imeli. Za upravljanje sistema je sicer odgovorna vlada, je dodal.

Snemalnica in vladna sejna soba sta povezani z okoli 200 metri kabelske in optične inštalacije, je še pojasnil Kovše, ki je poudaril, da je mogoče zlorabiti vsak tehnični sistem, tudi vladnega. Kje natančno se je zloraba zgodila, pa bodo morali ugotoviti kriminalisti, je še dejal.

Pogodbo za dela dobil SCT
Vlada je pogodbo za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del za obnovo stavbe na Gregorčičevi 25 sicer sklenila z družbo SCT, pogodba pa je zajemala tudi ureditev računalniške infrastrukture. Dostavo in namestitev avdiovizualne opreme sta opravili podjetji TSE in AMD. Medtem ko se je TSE odzval na poizvedbo medijev, je bila telefonska številka družbe AMD izključena, poroča STA.

Posnetki že drugič umaknjeni
Vladi je sicer znova uspelo doseči umik objavljenih posnetkov sej s portala Youtube. Gre za posnetke zaprtih sej vlad Boruta Pahorja in Janeza Janše, ki so bili v četrtek po umiku znova javno objavljeni.

V tokratnem poskusu je vladi uspelo umik posnetkov doseči v 24 urah, in če bo treba, bodo postopek ponavljali v nedogled, je razkril direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir.

Posnetki z zaprtih vladnih sej so se na portalu YouTube prvič pojavili pred volitvami. V vladi so pristojnim organom naložili, naj preiskovanju tega dejanja namenijo najvišjo prednostno stopnjo. Hkrati so bili sproženi vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, ki so potrebni za zaščito interesov države in za ugotavljanje kazenske odgovornosti za dejanje.

Policija je sporočila, da preiskava intenzivno poteka, kriminalisti pa preverjajo vse tehnične možnosti uhajanja podatkov. Kdaj bo preiskava zaključena je težko napovedati, ker preiskujejo možnost odtekanja podatkov za obdobje več let, so sporočili s policije.

Snemale so se že v času Ropove vlade?
Na spletu so se znašli posnetki sej Pahorjeve in Janševe vlade, nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič pa je dejal, da so se snemale že v času, ko je vlado vodil Anton Rop. Sistem je bil sicer prenovljen leta 2006. Kako je neznana oseba prišla do posnetkov, za zdaj ni znano, saj policija morebitnih ugotovitev še ne želi razkriti. Mediji so poročali o možnosti kopiranja in neposredne priključitve na vladne kamere z lastnim kablom ter hkratno dvakratno snemanje sej.

Al. Ma., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
ixxo
# 16.12.2011 ob 12:22
seveda je narobe, da stvari, ki naj bi bile zaupne, pridejo v javnost, storilce je potrebno kaznovati.

ampak, zakaj pa sploh snemajo, ce se pogovarjajo stvari, ki so obcutljive narave za drzavno varnost. taksnih stvari se pa ja ne snema, saj je jasno, da ko informacija zapusti stiri stene (npr. na racunalniski streznik), se lahko kmalu pojavi kjerkoli.
bakzak
# 16.12.2011 ob 16:52
Stvar je takšna, dokler bo vlada delala za državo, kot pravi, se bodo dogajale te stvari.

Ko pa se bo vlada odločila da bo pričela delati za državljane, pa bo lahko imela vse te seje v živo, ker ne bodo imeli kaj skrivati.

Bravo tistim, ki to objavljajo, končno počasi prihaja resnica na dan...
Nena Sitna
# 16.12.2011 ob 12:51
šurda da nisi zbolel ??
V komentarju nisi omenil Janeza Janšo ???
Prosim čimprej sporoči če si OK !!!
gula
# 16.12.2011 ob 18:33
Pa kaj umikanje posnetkov ! To je sedaj brezveze ker kdor ga je hotel ga ima ! Je pa o lepo ogledalo politike , smehljanja v kamere in razlaganju kako smo nekaj velikega dosegli.
V tem primeru so nas na suho nategnili da smo šli v arbitražo katero smo že v naprej izgubili. Naj ostane posnetek na netu v spomin in opomin da se politika na tak način ne dela . Ko bi se Pahor vstopil kot dec in ne bi popustil kot Slovaki v primeru pomoči grčiji bi danes slavili zmago ne pa objokovali poraza.
vidim_vas
# 16.12.2011 ob 13:51
Ste uživali ob WikiLeaksu, a?? Sedaj pa imate, kar norčujet se iz Amerike. Pa domačemu Assangeju malo čestitajte!
Bolek
# 16.12.2011 ob 13:21
surda,
a se nisi dojel, da so objavljeni tudi posnetki sej Janseve vlade?
šurda
# 16.12.2011 ob 13:16
Nena Sitna
Moje zdravje je čisto OK,upam,da tudi tvoje !
Saj vsi vemo kdo je šef Dr:Vinku Gorenaku SDS,kajneda !!
Šala,gor ali dol zadevi treba priti do konca in "izdajalca"
ustrezno kaznovati !!!
šurda
# 16.12.2011 ob 12:36
Za vsemi temi posnetki stoji nihče drug,kot Dr:Vino Gorenak SDS
enkrat miličnik,vedno miličnik !!!,saj vemo kdo je vladal leta 2006
ko je bila zadeva prenovljena SDS !!
Prometheus
# 16.12.2011 ob 12:28
Ja, naj nekdo že pošlje te posnetke na WikiLeaks, da jih objavijo in bo mir potem. Saj kaj pa ne skrbijo za njihovo varnost tako kot je treba.
Janko1973
# 17.12.2011 ob 01:12
Give us a break Shurda, za temi posnetki stoji sam Milan.
Arndovia
# 16.12.2011 ob 21:11
In kje v tem posnetku vi vidite arbitražo kot "suho nategavščino" ?

Saj je Zalar lepo dejal, da če eksplicitno ne napišejo v arbitražni sporazum, da hočemo teritorialni stik, da se pol lahko obrišemo pod nosom? ... Kolikor je meni znano, so potem to dodali not. Torej? Eno je taktiziranje in preigravanje... drugo je pol rezultat v obliki arbitražnega sporazuma...
uradniček
# 16.12.2011 ob 18:28
Včasih bi samo izginil, če bi si kaj takšnega privoščil.
Ne podpiram. Pa ne samo zaradi nacionalne varnosti. Vsi smo namreč krvavi pod kožo.
Horst
# 16.12.2011 ob 13:36
šurda...izdajalec bi bil po rezervni varianti lahko sam Košir-Prašiček kot ga je imenoval Mar-keš.
valcek2010
# 16.12.2011 ob 12:59
to snemajo zato, da se če je kdo kaj zlagal da mu pol lahko dokažejo ;)
Kazalo