Zaenkrat še nihče ne ve, kako so se posnetki znašli v javnosti. Foto: YouTube
Zaenkrat še nihče ne ve, kako so se posnetki znašli v javnosti. Foto: YouTube

Zmontirani posnetki delov sej, na katerih vladi Janeza Janše in Boruta Pahorja razpravljata tudi o tajnih temah, so se na spletu pojavili v začetku decembra. Javnost je na njih postala pozorna po volitvah, kar nekaj dni pa je trajalo, da so na YouTubu upoštevali opozorilo in prošnjo predstavnikov vlade, naj posnetke odstranijo.

A očitno velja rek, kar je enkrat na spletu, tam tudi ostane. Na YouTubu namreč zdaj najdemo iste posnetke sej, le da niso "zlepljeni" oziroma so krajši. V uradu vlade za komuniciranje pravijo, da bodo celoten postopek zahteve za umik spet ponovili. "Očitno smo v boju z mlini na veter," dodajajo.

Medtem pa policija preiskuje in zbira obvestila, kako so ti posnetki sploh zapustili sejno sobo oziroma snemalnico. Da gre za resno afero, je takoj po dogodku opozoril Marjan Miklavčič s Fakultete za varnostne vede, ki je objavo posnetkov primerjal z Wikileaksom. "Tisto, kar je najbolj zaskrbljujoče, pa je, da ne vemo, kateri in kakšni podatki so zunaj in ali lahko posledično pride do izsiljevanja političnih elit slovenskega prostora," je dejal za TV Slovenija.

Prostori za vladne seje so bili sicer nazadnje obnovljeni leta 2006, dela je izvajalo podjetje SCT, dobavo in montažo avdio-vizualne opreme pa podjetji ADM in TSE. Po besedah direktorja Urada vlade za komuniciranje Darijana Koširja so bili tudi vsi ljudje, ki v državni upravi delajo s tajnimi podatki, varnostno "preverjeni do konca".

Oprema za prestrezanje je lahko dostopna
Zdaj jih preverja še policija. Sicer pa je več možnosti, kako bi bilo mogoče pridobiti posnetke. "Ali z razdelivcem signal speljemo še nekam drugam ali po digitalizaciji poskrbimo za kopiranje na drugo lokacijo," pojasnjuje vodja Slovenskega centra za obravnavo omrežnih incidentov (SI-CERT) Gorazd Božič.

Oprema je namreč že zelo dostopna vsakomur, je pa "verjetno potrebnega vseeno nekaj znanja za realizacijo, še posebej na prikrit način". Dodal je tudi, da običajno nekdo od zunaj veliko laže izvede prestrezanje komunikacij, če ima pomoč koga "od znotraj".