PS se je naposled odločil za evropske liberalce. Program stranke ostaja enak, pravijo v stranki. Foto: MMC RTV SLO
PS se je naposled odločil za evropske liberalce. Program stranke ostaja enak, pravijo v stranki. Foto: MMC RTV SLO

PS bo svojo odločitev posredoval v Bruselj in po prvih stikih, ki jih je imel predsednik odbora PS-ja za zunanjo politiko Roman Jakič s predstavniki Aldeja, so ti "zelo veseli". Jakič predvideva, da bo vodstvo odločitev PS-ja obravnavalo marca, njihova polnopravna članica pa bi stranka lahko postala na seji sveta Aldeja 2. maja na Dunaju.

Jakič je dejal, da oblikovanje liste za evropske volitve, ki bodo 25. maja, v tem hipu še ni aktualno, dodal pa je, da je soglasje h kandidaturi podalo 22 evidentiranih kandidatov.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je na vprašanje, ali bi si želeli na listi tudi evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika, odgovoril, da je vse še stvar odločitve. "On nikoli še niti ni bil v igri. Ko bo Pozitivna Slovenija polnopravna članica Aldeja, bo to verjetno zanimivo tudi zanj," je povedal.

Člani Aldeja iz Slovenije so sicer že LDS, Zares in DL, odločitev o morebitni skupni listi, s katero od teh strank pa je stvar dogovora znotraj stranke, pravi Möderndorfer.

Socialisti ali liberalci?
V PS-ju naj bi bil del članov mnenja, da sodi stranka bolj v stranko evropskih socialistov, a odločitev na svetu stranke je bila po Jakičevih besedah sprejeta s prepričljivo večino.

PS je sicer imel povabilo iz obeh političnih skupin. Najprej naj bi se nagibali k priključitvi socialistom, ki naj bi jim bil bliže ljubljanski župan in prvi predsednik PS-ja Zoran Janković, vendar pa je aktualna vodja stranke in premierka Alenka Bratušek očitno bolj naklonjena evropskim liberalcem. Kot je dejala, je PS po svojih vrednotah in politiki soroden s skupino Alde.

Nič o usodi poslanca Zanoškarja
Svet stranke danes sicer ni razpravljal o usodi poslanca PS-ja Matjaža Zanoškarja, ki se mu očitajo koruptivna ravnanja Občine Slovenj Gradec pri zaposlitvi njegovega sina v času, ko je občino vodil kot župan. To bo obravnaval izvršni odbor na eni izmed prihodnjih sej, je dejal Möderndorfer. Novo koalicijsko pogodbo pa bo obravnaval svet stranke "zelo kmalu, na prihodnji seji", je še napovedal.