Na badnji dan, dan pred božičem so potekala bogoslužja, ki se nadaljujejo tudi na božični dan, ki je čas molitve, veselja in družine. Foto: BoBo
Na badnji dan, dan pred božičem so potekala bogoslužja, ki se nadaljujejo tudi na božični dan, ki je čas molitve, veselja in družine. Foto: BoBo
Poslanica ob pravoslavnem božiču

Božič je praznik družine in veselja, saj vsako rojstvo prinese veselje, je dejal paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković in dodal, da je veselje ob Jezusovem rojstvu še širše, saj ga ta dogodek prinaša vsem vernikom.

Pravoslavni verniki se na pravoslavni božič posvečajo predvsem družini ter molitvi in bogoslužju in se, tako pravi Bošković, tako skušajo izogniti preveliki komercializaciji praznika. Molitev je namreč dosegljiva vsakomur, ne glede na njegovo gmotno stanje, saj smo pred Bogom vsi enaki, je še dodal.

V božični poslanici je vrh Pravoslavne cerkve pozval predvsem k oprostitvi morebitnih zamer in vernikom zaželel miru. "Pokažimo, da zmoremo biti in da smo narod božje ljubezni, narod, ki je lahko kljub vsem preizkušnjam veren in časten," so zapisali v poslanici.

Verniki bodo božični dan zaznamovali tudi z jutranjim bogoslužjem. V ponedeljek je bil za pravoslavne vernike badnji dan, ko se zaznamuje pričakovanje Jezusovega rojstva.

V Sloveniji živi okoli 45 tisoč pravoslavnih vernikov. Ti zaradi uporabe julijanskega koledarja božič praznujejo pozneje kot katoliški verniki. Takrat božič praznujejo tudi tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak našemu, in so božič že praznovale.

Poslanica ob pravoslavnem božiču