Na predvečer praznika dela so zagoreli kresovi. Foto: BoBo
Na predvečer praznika dela so zagoreli kresovi. Foto: BoBo
Goran Lukič
"Kje pa je realnost? Kje je revščina? Naši politiki tega ne vidijo. Govorijo, da je treba še zategniti pas, še varčevati," je v Mariboru opozoril Lukič. Foto: BoBo
Po Sloveniji zagoreli kresovi
Kresovanje na Rožniku

Tako kot na drugih prvomajskih prireditvah po Sloveniji, ki jih prirejajo sindikati, so tudi tu danes začeli zbirati podpise za spremembo zakona o minimalni plači. Sindikate med drugim moti, da vsi prejemniki minimalne plače prejmejo enak znesek, ne glede na to, ali opravljajo delo v izmenah, ponoči, ob nedeljah, praznikih.

"Mislim, da so naši politiki zamenjali 1. maj za 1. april. Ker se v bistvu delajo norca iz nas. Govorijo, da so povečali socialno pomoč za 20 evrov. A ne povedo, da je že pet let ta znesek v socialni zakonodaji!" je dejal.

Spomnil je tudi na spornost stečajne zakonodaje, kjer se najprej poplačajo banke, delavci pa pogosto ostanejo brez vsega. "Te banke so že dobile svoje, ne v milijonih, ampak milijardah. Kaj ima recimo človek v Mariboru od petih milijard evrov, ki jih je dobila banka?" se je vprašal. Slovenske vlade po njegovih besedah ne vodi premier Miro Cerar, ampak finančni minister Dušan Mramor.

Nobena od pridobljenih pravic ni bila podarjena
Na Rožniku v Ljubljani so kresovanje pripravili svobodni sindikati, zbrane pa je nagovoril njihov podpredsednik Ladi Rožič.

"Nobena od pridobljenih pravic ni bila podarjena in nobena pravica tudi ni zagotovljena za večno," je opozoril podpredsednik ZSSS in generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Rožič. Prvi maj tako po njegovih besedah ostaja praznik, ki opozarja, "da je treba interese kapitala uskladiti z interesi delavk in delavcev".

Prvi maj je po njegovih besedah praznik, na katerem je treba odločno povedati, v kakšnem svetu nočemo živeti in kakšne Slovenije si želimo. Sindikati od vlade zahtevajo, da konča varčevanje pri delavkah in delavcih, upokojenkah in upokojencih.

Med petimi zahtevami, ki so jih postavili politikom in delodajalcem, je tudi, da se zniževanje plač ustavi, standarde glede dostojnega plačila za opravljeno delo in glede dostojnih pokojnin pa je treba postaviti višje.

Zahtevajo več kakovostnih delovnih mest za mlade ter več varnosti in manj prožnosti pri zaposlitvah. V zadnjem času poznamo le še negotove oblike zaposlitev, "ki nas prestavljajo na začetek 19. stoletja", je opozoril Rožič. Delavci niso tržno blago, je poudaril.

Od vlade in poslancev pričakujejo, da podprejo sindikalni predlog sprememb zakona o minimalni plači, ki bo "spremenil krivično definicijo minimalne plače in s tem odpravil neenako obravnavo zaposlenih", je dejal.

Med sindikalnimi zahtevami pa je po njegovih besedah tudi sprejetje strategije o razvoju Slovenije oziroma sektorskih politik še pred razprodajo vseh slovenskih podjetij.

Kopač Mrak: Še so razlogi za veselje
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je v poslanici ob 1. maju zapisala, da imamo letos za praznike nekaj razlogov za veselje in predvsem za upanje. Slovenija okreva in ima gospodarsko rast, je opozorila. To se na trgu dela že pozna, še bolj pa se bo moralo poznati v prihodnje, je dejala.

Hkrati upa, da bo zaradi gospodarske rasti več delovnih mest in da bodo stabilnejša. Če bo več zaposlitvenih možnosti, bo tudi manj prostora za nespoštljivo ravnanje delodajalcev, saj bodo zaposleni dobili nekaj več moči, ker bodo imeli možnost izbire, je pojasnila.

"Spoštujmo delo, se ga veselimo in ne pozabimo na svoje pravice!" je pozvala.

Po Sloveniji zagoreli kresovi
Kresovanje na Rožniku