Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 46 glasov Ocenite to novico!
false
Marjan Kramar konkretnih imen ali primerov ni želel komentirati. Foto: BoBo
Marjan Kramar
Marjan Kramar je NLB vodil od začetka leta 2004 do leta 2009. Foto: BoBo
VIDEO
Kramar ne ve, kaj je banč...

Dodaj v

Pred bančno komisijo se Kramar marsičesa ni več spomnil

Marjan Kramar in Marko Jazbec pred bančno komisijo DZ-ja
29. maj 2017 ob 08:37,
zadnji poseg: 29. maj 2017 ob 16:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Marjan Kramar, nekdanji prvi mož NLB-ja, znan po milijonski nagradi ob odhodu, se pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje ozadje nastanka bančnih lukenj, marsičesa ni več spomnil.

V več kot dve uri trajajočem zaslišanju je bila večina vprašanj naslovljenih na Marjana Kramarja, nekdanjega predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ostala brez odgovorov, saj se Kramar marsičesa ni več spomnil, konkretnih primerov ali imen pa ni želel komentirati. Glede bančne luknje, za katero se ne čuti osebno odgovornega, pa je dejal, da se v Sloveniji pristojni niso pravilno odzvali na nastale razmere, je poročal Radio Slovenija.

"Če bi banke z več poslovnega posluha, predvsem pa z več prevzemanja odgovornosti pristopile k ukrepom, ki so nujni v takšnih primerih, bi bil rezultat bistveno drugačen. Zakaj? Zato, ker še nikoli nisem slišal, da bi bila kadar koli težava likvidnost. In dokler ni težava likvidnost, ne vem, kako je stvar lahko tako zelo usodna, če težave likvidnosti ni bilo," je pred bančno komisijo dejal Kramar.

Ob tem je Kramar dodal, da ni mogoče razumeti, zakaj je bilo poslovnim bankam onemogočeno reprogramiranje posojil podjetjem.

Kramar in Jazbec pred komisijo
Nekdanji predsednik uprave Marjan Kramar je vodil Novo Ljubljansko banko (NLB) od začetka leta 2004 do leta 2009. V pričanju pred dobrimi tremi leti in pred prvo bančno komisijo, ki jo je vodil Marko Pogačnik iz SDS-a, je takrat izrazil prepričanje, da je bilo za stanje v bančništvu konec leta 2013 poleg zunanjih okoliščin krivo nereševanje težav.

Kramar je razburil javnost tudi s tem, ko je ob koncu svojega mandata za uspešnost prejel nagrado milijon evrov. Na vprašanje, ali je bila ta upravičena, je pred prvo bančno komisijo dejal, da so "ob danih pogojih, resursih in ciljih izvlekli tisto optimalno, kar se je dalo".

Jazbec: Večino odločitev bi ponovil
Nekdanji član uprave NLB-ja Marko Jazbec je danes na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu zanikal morebitne politične ali druge pritiske na odločanje v primerih posameznih komitentov. Branil je takratne odločitve in dejal, da bi v veliki večini primerov odločitev ponovil.

Jazbec, ki je bil član uprave NLB od konca leta 2009 do konca leta 2012, je podobno kot na pričanju leta 2014 pred prvo bančno parlamentarno komisijo, ki jo je vodil Marko Pogačnik (SDS), ocenil, da je Banka Slovenije ob nastopu krize ravnala prociklično in z vidika finančne stabilnosti ni potegnila pravih potez. Rast kreditnega portfelja NLB-ja je bila visoka, a še vedno počasnejša kot v celotnem bančnem sistemu, je dejal. Tudi on je tako kot nekateri ostali nekdanji člani uprave povedal, da je bila podlaga za rast sprejeta strategija banke.

Na vprašanje, ali bi kaj storil drugače, je dejal, da bi v veliki večini primerov - kot kreditni odbor so v času mandata po njegovih besedah sprejeli 10.000 odločitev - odločitve ponovil. Tudi sicer se ne čuti odgovornega za bančno luknjo.

Vpliv Mateja Narata
Logarja (SDS) je med drugim zanimal vpliv Mateja Narata, ki je bil v upravi banke pred Jazbecem in je po odhodu iz banke prevzel vodenje Save. Jazbec je o odobritvi 55 milijonov evrov kreditov Savi dejal, da so kot kreditni odbor predloge dobili na mizo, da pa Narat osebno ni vplival na pripravljalce gradiv in odločitve kreditnega odbora. Na vprašanje, ali je "Naratov človek", je Jazbec odgovoril, da mu je "ta terminologija tuja".

Jazbec je tudi zanikal, da bi bil deležen političnega pritiska. O sestankih s svetovalcem nekdanjega finančnega ministra Francija Križaniča Dragom Isajlovićem je povedal, da je ministrstvo zanimalo, kako banka razmišlja glede prestrukturiranja posameznih velikih podjetij. Jazbecu se je zdelo to razumljivo, saj je šlo za podjetja v državni lasti, npr. Adrio Airways. Podobno je dejal glede sestankov pri takratnem premierju Borutu Pahorju in ministru Križaniču.

"Tudi ostali bankirji so bili. Gospodarstvo je gorelo in država si je prizadevala, prvič, biti informirana in, drugič, snovati ukrepe in s svojo politiko skušala lajšati gospodarsko krizo," je dejal Jazbec. Zatrdil je, da ta srečanja niso vplivala na odločitve banke in da ni šlo za politični pritisk.

Kako so financirali Stožice
Tudi glede projekta Stožice in stikov z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem je dejal, da so se pogovarjali o različnih projektih, pri katerih sta občina in banka sodelovali. O vzdržnosti projekta trgovskega dela je dejal, da je bil za takratne razmere dober in da so ocenili, da se bo s pričakovanim denarnim tokom posojilo lahko vračalo.

Glede tega, da so v banki na sektor za upravljanje problematičnih naložb velike izpostavljenosti, kot so bili krediti Zvonu Ena in Dva, Preventu Globalu ali Vegradu AM, prenesli šele po avtomatizaciji takšnega prenosa na podlagi odredbe Banke Slovenije, je dejal, da so bili kadrovsko omejeni in da ne bi, tudi če bi bili organizacijsko sposobni prenesti skrbništvo, prišlo do nič večjih ali manjših izgub. Menil je, da to na dejstvo, da je večna velikih dolžnikov pristala v stečaju, ni vplivalo, saj da je bilo preveč zunanjih dejavnikov.

Jazbec je branil odločitve v posameznih primerih, ki so zanimali komisijo, med drugim glede hrvaške hčerinske družbe Optima Leasing.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ti-ne
# 29.05.2017 ob 09:19
Kaj je mafija v primerjavi z banksterji?
markur
# 29.05.2017 ob 09:35
Problem ni v tem, da so mu izplačali milijon evrov in potem še obresti. Takrat so NLB opevali kot uspešno in .... Zdaj, ko se ve resnica, lahko od njega zahtevajo 10 ali več. Sploh ni potrebno, da bi ga zapirali, le prepovedati mu je treba vsako delo, ki se opravlja z glavo. Seveda, on je nagrado dobil zato ker je bil poslušni konj, ne pa zato ker je sposoben. Prav norce brijejo iz nas, ni dovolj, da nas naskakujejo, radi bi še, da govorimo kako uživamo.
Springbok
# 29.05.2017 ob 09:36
Kot vsi ostali zaslišani bosta Kramar in Jazbec povedala, da je vzrok za bančno uknjo:
- se knjigvodsko izkazal v času, ko nista bila v upravi,
- so bile pogodbe, ki so povzročile slabe kredite, bile podpisane v času, ko nista bila v upravi,
- je posle odoobril Nadzorni svet
- revizija v njunem času ni pokazala nič slabega
- nadzorniki v času, ko sta bila v upravi niso imeli pripomb
- je vzrok svetovna finančna kriza
- je vzrok v pregrevanju ekomomske politike v času 2004-20008
- je za bančno luknjo kriva zakonodaja

Vska sicer ne bo navedel vseh sem razlogov, bomo jih pa slisali od vsakega vsaj po tri.
penzl
# 29.05.2017 ob 09:37
Za bančno luknjo pa se ne čuti odgovornega.

Pri nas se itak nihče ne čuti odgovornega za karkoli. Zato pa je toliko lopovščine in šalabajzerstva, saj nikoli nihče ne odgovarja za svoja dejanja.
ap72
# 29.05.2017 ob 10:33
"pogodbo o nagrajevanju z njim je podpisal Anton Žunič"

A ta gospod bo tudi kaj zaslišan??
solinar
# 29.05.2017 ob 11:50
Kot vsi banksterji bosta tudi tadva imela demenčne probleme .
VladoP.
# 29.05.2017 ob 10:27
Pri nas se nihče za nič ne čuti odgovornega ker ve, da mu nihče v tej šalabajzeriji ne more (beri: noče) dokazati odgovornosti, ker vrana vrani ne izkljuje oči! In to se bo nadaljevalo, dokler zares ne bo izrečena sodba:"V imenu ljudstva"!!!
Lluka
# 29.05.2017 ob 13:06
Za moje pojme je popolnoma brezpredmetno imet takšna zasliševanja in te metode, kajti epilog bo : SE NE SPOMINJAM, NE POZNAM, NISEM VEDEL, NISEM BIL POLEG. itd itd itd.............

Kdaj bodo prišli na takšna zaslševanja tudi kriminalisti, organi pregona...tožilci..sodniki...... itd?
zamudnik
# 29.05.2017 ob 12:59
To bi lahko prestavili v rubriko Zabava.
Follow Me
# 29.05.2017 ob 11:36
Aha zdej bodo letele glave :D :D
se samo hecam ne bo nič kot vedno.
Homer.
# 29.05.2017 ob 13:06
Zguba časa in denarja!
Kazenske odgovornosti ni, oziroma je že zdavnaj zastarala
Nesramno velike odpravnine so bile popolnoma legalne (pozabimo na legitimnost in moralo)

Če pa iščejo moralno odgovornost, pa je sploh izguba časa, saj je morala šla mimo teh osebkov.

Če bi bilo kaj morale v tej državi. potem ti (in še veliko drugih), nikoli več ne bi delali v državni službi. Tako pa se lepo kolobarijo......
zamudnik
# 29.05.2017 ob 12:23
Kramar ali Najbolj moralni lastnik najbolj legalne in legitimne odpravne pogodbe pod svobodnim slovenskim soncem.
Binder Dandet
# 29.05.2017 ob 12:15
Kramarja lahko danes, 2017, sprašujejo le še, če vozi kamion (kdor ne ve, pred leti je bil članek, da je tip postal šofer kamiona:)) le po sloveniji ali tudi v tujini. Kr neki....8 let kasneje komisija.
jezernik
# 29.05.2017 ob 13:21
Pri Kramarju ti že priimek pove čisto vse!Kramar je z NLB delal kot da je to njegova KRAMARIJA!
johann
# 29.05.2017 ob 16:09
Če bi bilo naše pravosodje neodvisno, bi ta človek moral biti že zdavnaj v zaporu.
semaino
# 29.05.2017 ob 16:04
Pokvarjenec LDSovski, dal 1.500.000€ kredita osebi brez prihodkov in na racunu 250€ in se vedno prosto hodi!

Policija je pa tukaj, da zapira demonstrante z kockami v rokah ali kaj?
HOR
# 29.05.2017 ob 16:06
Z milijonsko luknjo v spominu se je težko kaj spomniti...
galoper
# 29.05.2017 ob 14:58
Napovejte mu odvzem s prevaro pridobljenega premoženja in takoj se bo spomnil 'kako pošteno' ga je pridobil.
abi normal
# 29.05.2017 ob 14:49
Ja, kaj je pa tu čudnega da se ne spomni. Eni se ne morejo spomniti niti svojih lastnih financ. Naprimer Janez.
REsnica
# 29.05.2017 ob 14:21
Tisti ki dela za kapital skoraj nikoli ni kriv. Tudi naši rovokopači bančne luknje ne.

Naj živi demokratični terorizem...pardon, kapitalizem!
Homer.
# 29.05.2017 ob 13:07
In če bi bili severna Koreja, ti osebki tudi dihali ne bi več..........
vidaest
# 29.05.2017 ob 11:07
Upajmo, da jima bodo sreča in bogovi naklonjeni, kot vsem ostalim zaslišanim bančnikom.
JanezNovak
# 29.05.2017 ob 15:32
Zgleda da je v bančnem sektorju izguba spomina močno nad povprečjem.
Kekec99
# 29.05.2017 ob 15:12
Selektivna izguba spomina, kako priročno.
SKing
# 29.05.2017 ob 11:04
Če je njun prijatelj Igor B. - jima ne bo nič. Potem to pomeni, da sta zaščitena, saj ju ščiti vladar Slovenije - Veliki Igor B.

Če pa sta se Igorju zamerila...pa bosta tanko piskala.
Sredinski
# 29.05.2017 ob 19:04
tone7 - Kramar, Jazbec, Žunič, Rop, Pahor, Janša in še vrsta imen, ki se jim na kratko reče bančno-politična mafija, katerih se ne bi sramovala niti sicilijanska mafija, so glavni krivci za več- milijardno bančno luknjo. Seveda so pri odobritvah mastno kasirali. V normalni in pravni državi bi bili vsi za rešetkami, ker so kriminalci.

TO BO NAJBRŽ KAR RES!
Celt
# 29.05.2017 ob 15:32
Mrš lopov požrešni... naj se ti zatakne v goltancu.
Izvidnik
# 29.05.2017 ob 13:29
temu se ze na daleč vidi da je pokvarjen do obisti....Kramar namreč
ti-ne
# 29.05.2017 ob 14:52
Nič novega, mednarodni trend pač.
Države so nam kidnapirali politiki in banksterji.
KLIPAN
# 29.05.2017 ob 17:02
Ko vidim te bankirske face mi gre na bruhanje.
Adebisi
# 29.05.2017 ob 15:51
Odgovor je enak prejšnjemu.
Za publiko zrežirano zaslišanje.
Valuk_
# 29.05.2017 ob 13:01
Tele komisije DZ so res, ne veš ali bi zraven jokal ali bi se smejal..
tupamaross
# 29.05.2017 ob 11:23
Kramar je živa priča, da je vse delal po navodilih pokojnega
predsednika in ne po navodilih Janše.

O vsem tem so pisni dokazi.
Epafrodit
# 29.05.2017 ob 20:35
...se pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje ozadje nastanka bančnih lukenj, marsičesa ni več spomnil...

Očitno pri njem ni nastala samo bančna luknja.
mkrebs
# 29.05.2017 ob 20:23
Še ena luknja, toda le-ta je v Kramarjevem spominu.
friks
# 29.05.2017 ob 19:59
Si predstavljate, da predsednik uprave izjavi, da se ne spomni člana uprave. Za tak odgovor sta samo dve možnosti. Ali je človek resno duševno zbolel, ali pa laže kot pes teče.
tone7
# 29.05.2017 ob 17:21
Kramar, Jazbec, Žunič, Rop, Pahor, Janša in še vrsta imen, ki se jim na kratko reče bančno-politična mafija, katerih se ne bi sramovala niti sicilijanska mafija, so glavni krivci za več milijardno bančno luknjo. Seveda so pri odobritvah mastno kasirali. V normalni in pravni državi, bi bili vsi za rešetkami, ker so kriminalci
amigo
# 29.05.2017 ob 17:09
Ob tem je Kramar dodal, da ni mogoče razumeti, zakaj je bilo poslovnim bankam onemogočeno reprogramiranje posojil podjetjem.

Eden od največjih krivcev za bančni polom je Lahovnik-Frutek. Če bi kredite reprogramirali, kot delajo povsod v svetu, ne bi propadla "tajkunska" podjetja. Tu ima Kramar prav.
nuLanuLa
# 29.05.2017 ob 15:32
Če ta ni kriv, potem lahko edino še obe NLB stolpnici zapremo, al kako ? Pa tisti milijon naj vrne - kako si človek lahko izplača nagrado za milijardno luknjo, mi tudi ni jaso. Smrt bankirhem, denar pa narodu. Ne rabimo jih, saj bi lahko malo bolj zmogljiv telefon z aplikacijo naredil vse kar so oni - pa še podkupnin ne bi bilo.

Očitno je predpostavka, da so bankirji najbolj pošteni ljudje na svetu, da ne kradejo in delajo za skupno dobro. Po moje je realnost diametralno nasprotna.
cairns
# 29.05.2017 ob 15:28
Pred bančno komisijo se Kramar marsičesa ni več spomnil

Še tega ne ve da je dobil milijon evrov in tudi ne zakaj jih je dobil.

Mafija je otroški vrtec proti slovenski tajkunsko-banksterski hordi.
oliva
# 29.05.2017 ob 14:41
"Me zanima, ce tudi z druzinskim proracunom tako slabo gospodarijo, kot so z drzavnim premozenjem?"

Točno to, ma dej!! :€

(kot oni s psihotežavami, je pa bil dovolj pri pameti in zavesti, da ni na svoj račun kupoval macol in kombajnov in tega :D)
oleander
# 29.05.2017 ob 13:50


# 29.05.2017 ob 10:14
Prijavi neprimerno vsebino Marjan Kramar je največjo slovensko banko vodil od februarja 2004, še v času vlade Antona Ropa, do januarja 2009. Pred tem je bil tesni sodelavec nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška in vodja njegovega vladnega kabineta. Ob odhodu iz NLB je v javnosti odmevala novica, da je Kramar za svoje delo prejel nagrado v višini milijon evrov. Pogodbo o nagrajevanju je z njim podpisal Anton Žunič. To je človek, ki je v času Kramarjevega vodenja zasedal mesto predsednika nadzornega sveta NLB, danes pa v kabinetu predsednika vlade svetuje Miru Cerarju. ...


Gospod Cerar pa nič.
Najboljše od vsega so pečene piške!
(poljubno zamenjajte določeno črko z neko drugo)
prosto po Cankarju
samogledam
# 29.05.2017 ob 13:25
ma so se tile ekonomisti in pravniki iz brezplacne Univerze dobro privoscili gospodarstvo mlade drzave. Me zanima, ce tudi z druzinskim proracunom tako slabo gospodarijo, kot so z drzavnim premozenjem?
Je pa slabo odigrana strokovna debata, povsem nepotrebna na TV z neko kvazi komisijo...ce vemo da se v bistvu politiki norcujejo iz drzavljanov od leta 1991 dalje.
cairns
# 29.05.2017 ob 23:13
"Če bi banke z več poslovnega posluha, predvsem pa z več prevzemanja odgovornosti pristopile k ukrepom, ki so nujni v takšnih primerih, bi bil rezultat bistveno drugačen.

S tem stavkom je dementni Kramar priznal krivdo, saj je jasno povedal da bi morale banke delovati z več poslovnega posluha.
On, dementni Kramar, je bil na čelu banke. On bi moral delovati z več poslovnega posluha. Mogoče bi to celo naredil, a je zagotovo dobil drugačna navodila od takratnega predsednika vlade I.J.Janše. Za nagrado pa je dementni Kramar dobil milijon evrov nagrade.
Pa smo spet sklenili krog.
cairns
# 29.05.2017 ob 23:06
Nekdanji predsednik uprave Marjan Kramar je vodil Novo Ljubljansko banko (NLB) od začetka leta 2004 do leta 2009. V pričanju pred dobrimi tremi leti in pred prvo bančno komisijo, ki jo je vodil Marko Pogačnik iz SDS-a, je takrat izrazil prepričanje, da je bilo za stanje v bančništvu konec leta 2013 poleg zunanjih okoliščin krivo nereševanje težav.

Kako lahko je povezati vse tajkunsko-banksterske lovke. Potrebno je le brati novice tako kot so se v resnici zgodile.

12.avgust 2005. Na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši so se sestali Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem in Matjaž Gantar. Že konec junija so se Šrot, Bavčar in Gantar dogovorili, da dobi KD Group Abanko, Istrabenz in Pivovarna Laško Mercator, država pa vpliv na Delu. 12. avgusta 2005 so si vpleteni še segli v roke.
Nakup delnic so financirale državne banke. Predvsem NLB ki jo je takrat vodil DEMENTNI Marjan Kramar. Državne delnice pa je po nalogu Janše prodajal Marko Pogačnik ki je bil takrat direktor SOD-a.
Ta isti Marko Pogačnik(SDS) je bil nato predsednik preiskovalne komisije ki ni ugotovila nobene krivbe banksterjev tako da je dementni Marjan Kramar ostal na prostosti.

Krog je tako zaključen. Storilci in pomagači pri ustvarjanju bančne luknje preiskujejo sami sebe in zato ne ugotovijo NIČ.
Ko se sestana parlamentarne komisije spremeni zaradi drugačne sestane parlamenta pa nastopi DEMENCA. Nihče se več nič spomni. Na srečo pa obstajajo dokumenti. Razen če so že predelani v kakšni od naših papirnic.
gorenc007
# 29.05.2017 ob 21:47
če se ne spovni, takoj na rehabilitacijo v moste-polje za pol leta...........
cesar1
# 29.05.2017 ob 21:40
Kramarju je milion € zdi tako malo, da se ga ne spominja... pomenljivo?
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 19:33
Lopova bi morda bolje "izprašalo" sodišče, parlamentarne komisije pa tako ne šmirgla. Samo norce se dela in se jim smeje v brk. Baraba. Za takšne je potrebno ljudsko sodišče
nonparel
# 29.05.2017 ob 18:12
Kramar je največjo slovensko banko vodil od leta 2004-2009.
90% njegovega vodstvenega položaja v NLB je torej bilo v času Janševe vlade, v času ko je nastala kolosalna bančna luknja. Res, zanimiv podatek.
Kazalo