Vlada ima 15 dni časa, da predlog zakona dopolni. Foto: BoBo
Vlada ima 15 dni časa, da predlog zakona dopolni. Foto: BoBo
Janko Veber
Zaradi vrnitve predloga zakona o SDH-ju vladi ga bodo poslanci obravnavali šele prihodnje leto. Foto: BoBo
Zakon o SDH roma nazaj na vlado

Veber je tako vlado pozval, naj predlog dopolni z ustrezno oceno finančnih posledic zakona za državni proračun in druga javna sredstva in ji dal 15 dni časa za dopolnitev predloga. Če vlada tega ne bo storila, bo Veber sklepal, da predlog sploh ni bil vložen. Že zdaj pa je jasno, da poslanci predloga ne bodo mogli obravnavati na redni decembrski seji.

Veber ob tem ni želel ugibati, ali je pri pripravi predloga šlo za malomarnost, domneva le, da so ministrstvu za finance finančne ocene znane, zato upa, da jih bodo v popravljenem predlogu tudi ustrezno predstavili.

Z ministrstva za finance so že odgovorili, da bodo oceno finančnih posledic dopolnili v skladu s poslovnikom DZ-ja in ob tem poudarili: "Vsekakor pa ta popravek ne pomeni vsebinskih sprememb ali nepopolnosti samega predloga zakona."

Han: Gre za "šlamparijo"
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han se je na to odzval kritično: "Zakone je treba znati vlagati. In če napišeš, da zakon ne bo imel finančnih učinkov na proračun, potem tak zakon ni primeren za obravnavo," je zatrdil. Po njegovih besedah gre za "šlamparijo".

Möderndorfer: To se ves čas dogaja
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer pa pravi, da poziv k dopolnitvi predloga zakona ni nič posebnega in da se je to v pretekli parlamentarni praksi že dogajalo. Po njegovih ocenah predloga zakona na decembrski redni seji DZ-ja ne bo pač zato, ker ni bil nanjo pravočasno uvrščen. "To je vsa zgodba. Zakon se ni vrnil, ker še niti prišel ni v DZ," je dejal.

Iz predloga zakona, objavljenega na spletni strani DZ-ja, je razvidno, da zakon dejansko ne predvideva finančnih učinkov.

Vlada je predlog zakona potrdila prejšnji teden na redni seji, pri čemer pa predloga ni podprl predsednik DeSUS-a in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Podporo predlogu je potrdil šele dan pozneje, ko se je s predsednico vlade uskladil glede zahteve njegove stranke. V DeSUS-u so namreč zahtevali samostojnost kapitalske družbe znotraj državnega holdinga.

Zakon o SDH roma nazaj na vlado