V slovenski delegaciji bosta zagotovo zunanji in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Karl Erjavec in Roman Jakič, še vedno pa ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo. Foto: BoBo
V slovenski delegaciji bosta zagotovo zunanji in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Karl Erjavec in Roman Jakič, še vedno pa ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo. Foto: BoBo

Na vrhu Severnoatlantskega zavezništva 4. in 5. septembra v Cardiffu v Veliki Britaniji bodo države članice sprejemale pomembne odločitve, med drugim bodo razpravljale o odnosih z Rusijo in krizi v Ukrajini, odločale o prihodnji vlogi zveze Nato v Afganistanu, o obrambnih izdatkih držav članic, pa o morebitnem nadaljnjem širjenju organizacije ter se opredeljevale do drugih aktualnih varnostnih groženj. Vrha se bodo udeležili voditelji najpomembnejših držav članic, poleg gostitelja Davida Camerona tudi ameriški predsednik Barack Obama, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in drugi.

V slovenski delegaciji bosta zagotovo zunanji in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Karl Erjavec in Roman Jakič, še vedno pa ni znano, kdo bo vodil slovensko delegacijo.

Vabilo na vrh je dobila predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, a na vrh v Wales želi odpotovati tudi predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil, Borut Pahor. V dopisu, naslovljenem na zunanje ministrstvo, naj bi navedel, da se mu ne zdi primerno, da bi Slovenijo v času, ko se bo formirala nova vlada, zastopala predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle. Za zdaj tako Pahor kot Bratuškova vztrajata pri svojem.

Iz Urada predsednika države so medtem sporočili, da so seznanjeni s predlogom zunanjega ministrstva, da bo delegacijo na vrhunskem zasedanju zveze Nato v Cardiffu v začetku septembra vodila predsednica vlade. Predsednik Pahor se je tako očitno odrekel želji, da bi na vrhu zastopal Slovenijo, čeprav je vabilo prejela premierka v odstopu, poroča TV Slovenija.

Kot ključne okoliščine v uradu predsednika republike sicer izpostavljajo, da bo imela v času zasedanja vodij vlad ali držav članic zveze Nato slovenska vlada omejena pooblastila in bo opravljala le tekoče posle, novi predsednik vlade pa bo predvidoma že izvoljen. Poleg tega gre za zasedanje vojaškega zavezništva, ki bo potrdilo novega generalnega sekretarja zveze in sprejelo zaveze o pripravljenosti vojaških zmogljivosti in programske zaveze za naslednje obdobje, predsednik republike pa je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Kot so še sporočili iz urada predsednika republike, se je Pahor o tem pogovarjal tudi z Bratuškovo vedoč, da je odločitev o vodenju in sestavi delegacije po zakonu sicer v pristojnosti vlade, poroča STA.

O tem, kdo bo vodil slovensko delegacijo, bo prihodnji teden odločala vlada. Kot poudarjajo na zunanjem ministrstvu, pa je pomembno, da ima slovenska stran pred vrhom usklajena stališča do odprtih vprašanj, za to sta namreč skupaj pristojni obrambno in zunanje ministrstvo.

Blaž Ermenc, Radio Slovenija