Slovenija
Predsedniki LMŠ-ja, SAB-a, SMC-ja, SD-ja in DeSUS-a so podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Podpisani partnerski sporazum je usklajen tudi z Levico. Foto: BoBo
Kandidati za ministre v Šarčevi vladi. Foto: BoBo
VIDEO
LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SA...

Dodaj v

Predsedniki petih strank podpisali koalicijsko pogodbo

Predtem pogovor z ministrskimi kandidati
29. avgust 2018 ob 08:25,
zadnji poseg: 29. avgust 2018 ob 16:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pet strank, LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, je podpisalo koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi. Marjan Šarec se je predsednikom vseh sodelujočih strank zahvalil za konstruktivno držo.

"Tudi v tej koaliciji bo včasih tesno, ker nas je nekoliko več," je podpis koalicijske pogodbe oziroma partnerskega sporazuma v polnih prostorih stranke LMŠ v uvodu komentiral Marjan Šarec. "Peterica strank se je odločila, da želi narediti nekaj dobrega za Slovenijo. Za nami sta več kot dva meseca trdega dela, v tem času je bilo veliko naporov in usklajevanj, katerih rezultat je podpis tega partnerskega sporazuma. To me zelo veseli, zahvaljujem se predsednikom za trud in konstruktivno držo."

"Vsak, ki se je odločil za sodelovanje, si zasluži priznanje"
Šarec je dejal, da v zadnjih dneh lahko veliko poslušamo o zadržkih, slabih scenarijih, ministrih, ki niso dobri, in dodal, da bi sam zadevo obrnil drugače: "Vsak, ki je zbral voljo in pogum, da se je odločil za vstop v vlado, da se je dal na listo za ministra, in vsak, ki se je odločil za sodelovanje z vlado, si zasluži priznanje." "Sploh v časih, ko takoj vse dajemo v nič," je dodal.

"Menim, da bomo kljub naporom, ki nas čakajo in ne bodo lahki, naredili dobro za Slovenijo in da ima vsak izmed nas iskren namen. Različna mnenja pa so za demokracijo nekaj običajnega," je povedal Šarec. "Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je poudaril.

Glede kandidatov za ministre in ministrice je Šarec izpostavil dvoličnost komentarjev: "Nekateri pravijo, da gre za rekonstrukcijo starih obrazov, nove obraze pa kritizirajo, češ da so nepoznani." Poudaril je še, da so predsedniki petih strank podpisali partnerski sporazum, s katerim se je uskladila tudi Levica. Na vprašanje, ali bo Levica imela državnega sekretarja, je odgovoril, da bodo v prihodnjih dneh našli rešitev, ki bo operativna in učinkovita.

Na kritiko, da dosedanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman s Šarčevo vlado ni hotela sodelovati, kar koalicijska stranka naj ne bi bila finančno vzdržna, je Šarec dejal, da je Vraničar Ermanova z njimi želela sodelovati, a da so se po očitkih o rekonstrukciji odločili, da bodo v LMŠ-ju ponudili svoje kandidate. "Menim, da bomo kljub naporom, ki nas čakajo in ne bodo lahki, naredili dobro za Slovenijo in da ima vsak izmed nas iskren namen. Različna mnenja pa so za demokracijo nekaj običajnega," je povedal Šarec. "Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je poudaril.

Alenka Bratušek je po podpisu sporazuma dejala, da koaliciji želi veliko uspehov pri reševanju države. Komentirala je tudi Šarčeva kandidata za ministra za zdravje in gospodarstvo: "Oba sta iz stranke predsednika vlade in mislim, da je prav, da so resorja vzeli pod svoje okrilje. Si pa sama želim oba kandidata srečati in slišati njuno vizijo zdravstva in javnih financ." Dodala je še, da je Samo Fakin že napovedal, da bo v zdravstvo potreben velik finančni vložek, zato je pomembno, da ta dva resorja delata z roko v roki.

Predsednik DZ-ja Dejan Židan in bodoči kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar sta poudarila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za prijateljske odnose s Hrvaško, a hkrati vztrajala pri spoštovanju vladavine prava oz. mednarodnega prava. Židan je dejal, da ga je bolela razprava o tem, ali je kulturno ministrstvo, ki je pripadlo njihovi stranki, pomembno. "Ni pomembnejšega ministrstva, da ostanemo kot narod, saj samo zaradi jezika in kulture obstali in bomo tudi v prihodnje," je poudaril in dodal, da ima podoben pomen tudi izobraževanje. Cerar pa je med drugim dejal, da si želi, da bi vlada delovala v dovoljenih fiskalnih okvirih, saj to daje državi kredibilnost, hkrati pa omogoča, da je na dolgi rok odporna proti krizam.

Erjavec: Predlagali smo star in nov obraz
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal, da so bila v vsaki koalicijski vladi turbulentna obdobja, kar je posledica želje po uveljavljanju programov in interesov strank, ni pa odvisno od tega, koliko strank tvori koalicijo. V DeSUS-u so zadovoljni s koalicijskim sporazumom, ki poleg tega, da opredeljuje zdravstvo kot prioriteto, vsebuje tudi veliko njihovih zahtev glede položaja upokojencev.

Glede predlagane ministrske ekipe pa je dejal, da je DeSUS predlagal tako star kot nov obraz. S kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec je zadovoljen, meni, "da bo to poživitev za vlado". A glede kritik o starih obrazih v vladni ekipi Erjavec meni, da tudi izkušnje nekaj štejejo. "Mislim, da bo ta vlada posrečena kombinacija," je dejal in dodal, da od drugih novih obrazov pozna le kandidata za zdravstvenega ministra Sama Fakina.

Mesec: Bolje Prešiček kot Jelinčič
V Levici, ki je s koalicijskimi strankami sklenila dogovor o sodelovanju, ne želijo špekulirati, koliko časa bo vlada trajala. "Kar zadeva nas, je jasno, da bomo z vlado projektno sodelovali, dokler se bodo njeni ministri držali dogovorjenega v vsebinskem sporazumu, ki je osnova našega sodelovanja," je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja zatrdil koordinator Levice Luka Mesec.

Za ministrsko ekipo, ki je predlagana, je dejal, da je verjetno najboljša v danih okoliščinah. "Seveda lahko marsikdo očita Šarcu neizkušenost, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Janez Janša. Lahko kritiziramo ministra za kulturo, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Zmago Jelinčič. To so razlogi, zakaj smo se odločili Marjana Šarca kot mandatarja podpreti in zakaj smo se odločili projektno podpreti tudi njegovo vlado," je pojasnil Mesec.

S koalicijsko pogodbo se stranke med drugim zavezujejo, da bodo spoštovale načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat poudarili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prednostne naloge pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Pogovori Šarca z ministrskimi kandidati
Marjan Šarec se je pred podpisom srečal še s kandidati, ki jih na ministrsko mesto predlagajo v SAB-u in DeSUS-u. Najprej se je ločeno sešel s kandidatoma na predlog SAB-a. Peter Jožef Česnik, ki ga v stranki vidijo na čelu ministrstva za Slovence po svetu, in Marko Bandelli, ki ga predlagajo za vodenje ministrstva za kohezijo, po srečanju izjav za medije nista dala. SAB naj bi v vladi sicer zastopala še Alenka Bratušek kot infrastrukturna ministrica.

DeSUS za obrambnega ministra predlaga Karla Erjavca, s katerim se Šarec ni posebej sešel. Srečal pa se je s kandidatko za kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Po njenih besedah sta se s Šarcem zelo dobro ujela tako v vsebinskih stališčih do kmetijskega področja kot tudi na osebni ravni, torej na ravni osebnih vrednot in pogledov na delo prihodnje vlade. "Jaz sem danes še toliko bolj vesela, da sem ta izziv sprejela, in se veselim sodelovanja ter zelo optimistično vstopam v to novo obdobje, ki nas čaka," je dejala.

S kandidati na predlog SD-ja in SMC-ja se je Šarec, z izjemo Cerarja, sešel že v torek. Vložitev liste ministrskih kandidatov v DZ so stranke napovedale za petek. V Šarčevi vladi naj bi tako kot v dosedanji delovalo 16 ministrov, od tega dva brez resorja.

Potem ko je Levica s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju in na glasovanju že avgusta podprla Šarca za mandatarja, se je zavezala tudi, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov. Za potrditev liste je sicer v DZ-ju dovolj večina navzočih poslancev.


La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 29.08.2018 ob 08:47
Počakajmo, da vidimo bi lahko rekli, a recimo Karl je na volitvah dobil jasen znak, da si ga večina (državljanov) ne želi v parlamentu, a glej ga zlomka nekako izsili položaj ministra.
Grof Celjski
# 29.08.2018 ob 09:55
Pogodba vsebuje štiri člene:
- jaz tebi ti meni
- kolikor daš toliko dobiš
- kdor je z nami ni proti nam
- važno da ni Janša
MZ
# 29.08.2018 ob 08:41
Ni kaj, samo preverjeni kadri so na zgornji sliki - "vi nid tajm" Alenka Bratušek, minister za vse (in mojster za nič) Karel Erjavec, mlahavi Miro Cerar, pa še Dejan Židan, ki je tudi ena svoja cvetka.

Ob taki ekipi bi bilo res najbolje, da katero od bolj urejenih držav zaprosimo za priključitev...
The Matrix
# 29.08.2018 ob 09:10
Pa še en izziv za moje leve prijatelje. Na spodnji sliki najdite podpis opozicije :)

slovenc1
# 29.08.2018 ob 08:57
Me zanima kaj je v tej pogodbi. Upam,da ne samo novi davki.
bayerncsu
# 29.08.2018 ob 08:39
Pokop Slovenije !
GUESS
# 29.08.2018 ob 08:36
Točno opoldne.
To je bil en zelo dober western. Klasika
The Matrix
# 29.08.2018 ob 09:05
Pa še enkrat iskrene čestitke volilcem Levice. Uspelo vam je, postali ste vladna stranka. Postali ste del vladne elite, skratka elitisti.
Čestitke!!
The Matrix
# 29.08.2018 ob 09:04
Potem ko je Levica s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju in na glasovanju že avgusta podprla Šarca za mandatarja, se je zavezala tudi, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov.

Jp, Levica je opozicija :)
brode
# 29.08.2018 ob 10:21
Peter Jožef Česnik, kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu je bil najprej kandidat za poslanca SD, ker so ga tam zavrnili je nato postal podpredsednik Golobičeve ZARES... Za ministra je bil izbran samo zato, da se je sprostilo mesto poslanca na katerega bo prišla nekdanja poslanka Jankovićeve PS in dobra prijateljica Bratuškove Maša Kociper... Vse je povezano! Mafja!
ajvard1
# 29.08.2018 ob 12:01
nekako bi vse skupaj "sprejel", čeprav s slabimi občutki.

a ne morem mimo Katičeve na pravosodju.slabe občutke mi zbuja tudi Alenka na infrastrukturi, v povezavi z Bandellijem na koheziji.Erjavec je pa itak samostojno poglavje slabih občutkov.
The Matrix
# 29.08.2018 ob 09:08
Predstavniki koalicije so večkrat poudarili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja

Res lepo. Zečnejo lahko kar pri svojih partnerjih koalicijski Levici
Lupo
# 29.08.2018 ob 11:58
Že samo dejstvo da je v vladi Erjavec, pove vxe o njeni kredibilnosti.
ti-ne
# 29.08.2018 ob 09:03
josh k.

# 29.08.2018 ob 08:47
Prijavi neprimerno vsebino Počakajmo, da vidimo bi lahko rekli, a recimo Karl je na volitvah dobil jasen znak, da si ga večina (državljanov) ne želi v parlamentu, a glej ga zlomka nekako izsili položaj ministra.

#####
Res je. Erjavec je en velik črn madež v tej vladi.
pohorjezeleno
# 29.08.2018 ob 12:04
Dobrodošli visoki davki za poštene delovne državljane!
mirora
# 29.08.2018 ob 12:40
Samo ne pozabite ko je bila A. Bratušek predsednica vlade, dvignila DDV iz 20 na 22%, govorila o varčevanju, konsolidiranju, preurejanju, izboljšavam, solidarnosti med ljudmi in razumevanju ekonomske krize, v kateri smo se znašli - ko pa jo je novinar vprašal zakaj potem ob svojih potovanjih in sestankovanjih v tujini spi v hotelih ker ena nočitev stane 800 eur , se je zgovarjala da tega ni vedla, da ne ve kdo to ureja, kakšni so postopki...
lostinslovemia
# 29.08.2018 ob 12:03
a ni cerar izjavil, da hoče pred podpisom finnačno vrednotenje? še ena, ki navdihuje podpornike te vlade
TIGR
# 29.08.2018 ob 12:14
Kandidati za ministre v Šarčevi vladi.

Ko slika pove več kot tisoč besed...sprva sem mislil, da je reklama za kakšno novo komedijo...

Ko so kandidati za ministra "intelektualni" kalibri a.l.a. Bandelli, veš da smo v.. (vstavi poljubno besedo).
Titomir
# 29.08.2018 ob 12:05
Korl in Alenčica dva neizvboljena, ki nimata kaj tam iskat.
A6
# 29.08.2018 ob 12:51
Samo Fakin že napovedal, da bo v zdravstvo potreben velik finančni vložek

spet bo kraja na plečih davkoplačevalcev. zdravstvo ne rabi novih nilijonov, le zamenjavo vodstev in direktorjev za nabavo materiala. To pa se s to vlado ne bo zgodilo.
Kolupaila
# 29.08.2018 ob 12:31
Od petih koalicijskih strank, dva predsednika s strani ljudstva nista bila izvoljena v parlament!!!
Torej jih ljudstvo ne želi.
Super večni minster Erjavec since 2004 je prejel na volitvah 394 s strani ljudstva!
Ta vlada ima zelo sporno legitimnost, ker ni izvoljena s strani ljudstva, želja ljudstva ni bil Marijan Šarec.
Levica in model nacionalizacije ter "uspešne Venezuele" so na poti.
Capitalism
# 29.08.2018 ob 12:15
Oblast se ni zamenjala. Nekateri privilegiji se bodo na novo razdelili med ptice iste barve. To pa je tudi vse. Cakajo vas 4 leta obicajnega plenjenja, pa saj ste ze navajeni...

Za naslednjic pomnite - ce zelite spraviti mafijo z oblasti, mora SDS dobiti 50+
SpicyWeiner
# 29.08.2018 ob 12:03
Levica v stilu svojih predhodnikov v Jugoslaviji. Poščijejo se oni na demokracijo. Vsa pravna mnenja govorijo, da so oni del koalicije, logika prav tako. Ampak ne, oni lepo po svoje, z roko v roki s koalicijskimi strankami, lepo pregazijo demokracijo in sedaj bo koalicijska stranka v DZ nadzirala koalicijo.
Titomir
# 29.08.2018 ob 12:05
Venezuelska koalicijska pogodba o propadu države.
patriot1970
# 29.08.2018 ob 12:02
Škoda da je Levica v opoziciji,....spet jim ne bo uspelo uresničiti: "POSLANCE NA MINIMALCE!!
amadeus13
# 29.08.2018 ob 12:18
Ko Šarcu zmanjka filma pri resnih vprašanjih zapade v svoj edini pravi - ne samo alter ego - Serpentinška in se obnaša prav pobalinsko, samo še tisti inteligentni smeh ha ha ha.. manjka. Odgovarja kot bi še vedno bil na radiu Ga-Ga. Včeraj je na resno vprašanje o Vraničerjevi dvakrat odgovoril: ''Ugibajte''. Kam taka sanjska ekipa pelje Slovenijo? Ugibajte.
Orionstar
# 29.08.2018 ob 12:06
Zdravstvo bodo genialci reševali z novimi dajatvami!
Trošarine na nezdrave razvade (sladke pijače, maščobe itd.)...
...nikoli prej videna leva taktika!

Narodu predlagam, da se prime za denarnice!
Delili bodo vaš denar...in ga tudi kam prelili! (Furlan & Zemljarič d.o.o.)
tupamaross
# 29.08.2018 ob 10:54
"Čestitke" DeSUS-u, da je postal ideološka stranka.
kravataa
# 29.08.2018 ob 13:18
LEVICA OSTRO NAD AMERIŠKO ZBORNICO

ta pa jim odgovarja:"Skrbi nas za družbo, ki obsoja in izloča na podlagi enostranskih prepričanj, ne da bi nekoga zares spoznala. Zato vas ponovno prijazno vabimo, da se spoznamo,"

Ker MMC očitno futra levico je pač tu članek o tem, kako Levica uresničuje svoje pobude o "odstranjevanju" tujih investiciji, tujega kapitala itd...
Binder Dandet
# 29.08.2018 ob 12:39
""Vsak ki je zbral voljo in pogum, da se je odločil za vstop v vlado, da se je dal na listo za ministra in vsak, ki se je odločil za sodelovanje z vlado, si zasluži priznanje.""

Neizvoljivi Erjavec in Bratuškova si zaslužita priznanje za pogum, ker sta se zrinila v vlado?
Andreja Katič si zaslući priznanje, ker je Kontič izsiljeval predsednika stranke, da jo je predlagal za ministrico?

GTFO :)
Merx
# 29.08.2018 ob 12:45
Jao, jao.

Najmanj Bratuška, Erjavc, Cerar in Pošivavšek nimajo v vladi kaj iskati!
Shaka Zulu
# 29.08.2018 ob 12:40
Samdanijanša :-)
Program:
1.samdanijanša.
Izvedba: do volitev, ki bodo, če bodo, izvajanje programa pod točko 1.

p.s.
Nisem poseben fan SDS, pravzaprav nikogar, veliko pa hodim po svetu in uživam v demokracijah, ki niso idealne, so pa. Ne gre jim slabo.
Bubi-Schumi
# 29.08.2018 ob 14:34
Tudi Kurz je raje oblikoval koalicijo s Strachejom kot pa s Kernom. Je že vedel zakaj, po vsem kar se dogaja v EU in pravilno se je odločil. Narod je zelo zadovoljen. Tudi Italijani imajo desno vlado. Ljudstvo se priklanja notranjemu ministru Salviniju in ga prav časti. Madžari tudi... itd.
The Stig
# 29.08.2018 ob 12:34
RIP ljuba mi dežela
din-diin
# 29.08.2018 ob 15:28
Zapomnimo si te lopovske obraze, aja.....saj so isti! :)
danes
# 29.08.2018 ob 15:16
Še vedno mi ni jasno, zakaj vendar je prejšnja vlada odstopila, če pa je v skoraj enaki sestavi ponovno skupaj. In ljudje večinsko s prejšnjo vlado nismo bili zadovoljni, sedaj pa naenkrat kar bomo, čeprav je v njej še več diletantov.
Enigma4ever
# 29.08.2018 ob 13:14
Na sliki vidim vsaj 2, za katere smo volilci rekli, da jih ne želimo več... Niti banana republika nismo...
PodrepnikPolde
# 29.08.2018 ob 11:58
http://pozareport.si/post/417944/kdo-nam-vlada-zavsakoceno-antijansa-in-dajmosarec-histerija

Prispevek, ki ni za vsake oči, pozor...
Bivši uporabnik
# 29.08.2018 ob 17:03
Ja treba je pokasirat kufrčke provizije pri prodaji NLB-ja, nakupu novih štirikolesnikov in izgradnji II. tira. Valda niste naivčine mislile, da bodo podkupnine prepustili JJ-ju? Njemu je blo takoj jasno koliko je ura, zato še pleza po hribih. Pri Tešu so po podatkih preiskovalne komisije ukradli vsaj pol milijarde, zdaj se obetajo kar tri nove rihte.
laser
# 29.08.2018 ob 13:33
Včeraj poslušam kolikšna je urna postavka najetih anesteziologov v UKC Maribor. 120€ na uro, torej v enem dnevu mesečna plača medicinske sestre v isti ustanovi. Zgoraj pa berem, da Bratuškova dodaja še, da je Samo Fakin že napovedal, da bo v zdravstvo potreben velik finančni vložek...kam v plače ali za bolnike?
laser
# 29.08.2018 ob 13:01
Erjavec se spet kislo smeji, hrvati pa na ves glas...Nemčija jih je podprla pri arbitraži, da je to dvostranska zadeva, podprla jih je pri vstopu v Šengen. Židan, Cerar in Erjavec nimajo kaj delati v vladi.
IndyBob
# 29.08.2018 ob 12:32
Zeleli bi si vec svobode in manj drzave, ampak to se s to vlado ne bo zgodilo. Torej ne bo nic dobrega za Slovenijo.
SpicyWeiner
# 29.08.2018 ob 12:22
Vendar, vladna stranka je stranka, ki je v vladi , vladajoča stranka
pa je tiste, ki ni v vladi, paš pa preprosto vlada.Ali hočeš povedati,
da je levica vladna stranka?


Oni uradno niso v vladi samo zato, ker so oportunistična stranka, in ne želijo biti krivi za vso sranje, ki ga bo ta vlada naredila. Imajo dogovor s koalicijo, da bodo usklajevali proračun, da se bodo usklajevali pri drugih zakonih, da se bodo usklajevali pri različnih projektih. To ni nič drugega kot koalicijska stranka.
Največja ironija je, kako je Levica očitala Janši "Orbanizem", sami pa počnejo popolnoma isto stvar.
bayerncsu
# 29.08.2018 ob 08:35
Podpis pogodbe manjšinske vlade novodobnega totalitarnega vodenja v kaos razgradnji demokracije s ne demokratično stranko levico...
Opozicija celotna desnica naj odstopi iz vseh parlamentarnih komisij za lažji prehod iz demokracije v diktaturo na željo stranke levica !
Franc 1952
# 29.08.2018 ob 19:48
Pravzaprav vas ne razumem niti leve, niti desne, še manj zgornje in ta spodnje! Smo se šli volitve in nekaj izvolili? Vi smo imeli možnost iti na volitve, nikogar niso tepli pred vrati, torej?
Imamo novo vlado in dokler ne pridejo nove volitve, ali jo bomo vmes pač vrgli, shajajte z njo! Saj ni to tako teško! Shajam s taščo že 45 let in še živi!:)
pepis
# 29.08.2018 ob 13:23
Najboljši časi so ko ni vlade, ker ne morejo naredit škode.

V času ko ni vlade tudi gospodarstvo najboljše dela.
prstomet
# 29.08.2018 ob 12:27
poglej vse te nove obraze, za dementen narod očitno res vsak dan nove face. Zverinice iz rezije, pa a je to, pa butalci in Alan ford bo potrebno osnovnošolsko znanje za razumevanje naše politike. Sedaj pa bomo plesali kamniško murgeljski ples.
fakenews
# 29.08.2018 ob 12:25
Super, ex komik za predsednika...lepa bodocnost nas caka.
smallbudget
# 29.08.2018 ob 11:38
No, podpište to in začnite že delat!

Kokice še kdo?
božo1
# 29.08.2018 ob 21:07
V našem primeru pride igralec iz mesta župana Kamnika na premijerski položaj.Mislim, da se to še ni zgodilo v nobeni državi, da nekdo praktično iz periferije pride na čelo države.

Vidiš, to pa je izvirno, zakaj pa ne?
Ko se bo to zgodilo v neki iks državi, pa bodo rekli, vidiš "to se je že pred tem zgodilo v Sloveniji"! Zakaj pa se hvalimo s kilometrskimi klobasami v Guinnessovi knjigi rekordov, zakaj pa nebi bili posebni še pri izvolitvi predsednika vlade? A moramo res verjeti, da je tuje najboljše?
Kazalo