Na Kadu opozarjajo, da je treba težavo reševati zdaj, ko je še obvladljiva. Foto: MMC RTV SLO
Na Kadu opozarjajo, da je treba težavo reševati zdaj, ko je še obvladljiva. Foto: MMC RTV SLO

"Zdaj neplačanih prispevkov ni veliko, toda ne vemo, kaj bo v prihodnosti," je dejala članica uprave Kada Anja Strojin Štampar. "Bolje je reševati težavo, ko je še majhna," je opozorila.

Spomnila je na 202. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem prisilno izterjavo neplačanih prispevkov za poklicno zavarovanje izvaja Durs. "Tu je zakon nedvoumen," pravi. Toda zapleta se pri vprašanju podatkov, saj podatke za nadzor nad pravilnostjo obračunanih prispevkov pridobijo od davčne službe.

Po njenih besedah se zdaj Kad, ki mora Dursu v primerih neplačanih prispevkov pripraviti zahtevke za prisilno izterjavo, z davčnim organom usklajuje, kako podatke Kada in Dursa "spraviti na skupni imenovalec". Podatki, ki jih ima v svojih evidencah Kad, in tisti, ki jih prejme Durs od delodajalcev, namreč zdaj niso primerljivi, je pojasnila.

V reševanje težave sta po njenih besedah vključeni tudi ministrstvi za delo in za finance in pričakuje, da bo rešena v "doglednem času". Ob tem je spomnila na to, da sta dve tretjini zavarovancev v poklicnem zavarovanju iz javnega sektorja.

Durs: To mora rešiti zakonodajalec
Na Dursu pa ob tem poudarjajo, da na REK-obrazcih, iz katerih davčna služba črpa svoje podatke, ni nekaterih podatkov o nadomestilih plače, ki jih Kad potrebuje za nadzor nad pravilnostjo obračunanih prispevkov za poklicno zavarovanje, ker za to ni pravne podlage.

Pravna podlaga za te podatke mora namreč biti urejena v pokojninskem zakonu, ki pa je v pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so dodali.

Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ) je zaprt vzajemni pokojninski sklad, namenjen zaposlenim, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela. Sklad je začel delovati 1. januarja 2001, navaja Kad na svoji spletni strani.

Vključitev v sklad zagotavlja zaposlenim, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela ter dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno poklicno opravljati (npr. rudarji in strojevodje), ob izpolnitvi pogojev pravico do poklicne pokojnine. V sklad je bilo konec oktobra vključenih 44.776 zavarovancev.