Prometnoinformacijski center priporoča, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali proti večeru, saj se tako lahko ognete gneči in potovanju v največji vročini. Foto: BoBo
Prometnoinformacijski center priporoča, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali proti večeru, saj se tako lahko ognete gneči in potovanju v največji vročini. Foto: BoBo
Prometne informacije
V primeru zastojev na relaciji Maribor-Zagreb Dars svetuje, da upoštevate začasno prometno signalizacijo (za cestninsko postajo Pesnica), lahko pa uporabite tudi alternativno pot. Foto: Dars

Konec tedna bo znova v znamenju gneče na cestah, pred nami je namreč eden najbolj prometno obremenjenih koncev tedna, več pločevine na cesti lahko pričakujemo le še zadnji konec tedna v juliju, ko se začnejo šolske počitnice še v nemških zveznih državah Bavarska in Baden-Württemberg.

Dars za ta konec tedna napoveduje izredno povečan promet od Avstrije in Italije proti Hrvaški, v popoldanskem času tudi od Italije proti Madžarski, prav tako iz mestnih središč proti turističnim krajem.

Sicer se lahko zastoje pričakuje pred koncem podravske avtoceste A4 v smeri proti Hrvaški, pred predorom Karavanke in na mejnih prehodih v Istri vse sobote v juliju in avgustu. Ob petkih popoldne bodo še naprej nastajali zastoji na celotni zahodni ljubljanski obvoznici proti Primorski ter na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja in Gruškovje. Ob nedeljah pa v obratni smeri.

Prihodnji konec tedna bo gneča proti Gorenjski
Več gneče na območju Gorenjske in Ljubljane bo tudi prihodnjo soboto, ko se bo slovesnosti pri Ruski kapelici udeležil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Udeležencem v prometu policija zato svetuje, da na območju Gorenjske in Ljubljane 30. julija ne načrtujejo potovanj oziroma se na načrtovane poti odpravijo v dopoldanskem času ali zgodaj zvečer. Največjo gnečo namreč pričakujejo sredi dneva in popoldne.

Promet bo zaradi ukrepov, ki jih bodo sprejeli za zagotovitev varnosti, oviran na območju Gorenjske (širše območje Letališča Jožeta Pučnika, gorenjska avtocesta med Ljubljano in predorom Karavanke ter državna cesta med Jesenicami in prelazom Vršič) in Ljubljane (severna obvoznica), saj bodo ceste daljši ali krajši čas tudi zaprte.

Prav tako bo čez dan večkrat zaprt slovensko-avstrijski predor Karavanke na avtocesti A2.

Zastoji tudi zaradi prometnih nesreč
Dodatno gnečo na cestah povzročajo tudi pogoste prometne nesreče in dela na cesti. Štajerska avtocesta je bila zaradi nesreče zaprta med priključkoma Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica jug v smeri Maribora.

Gneča in zastoji so bili v petek tudi na cesti Šmarje-Dragonja ter Izola-Portorož-Lucija. Promet je bil popoldne zaradi toče oviran tudi na gorenjski avtocesti med priključkoma Vodice in Brnik.

Daljše čakalne dobe so nastale tudi na mejnih prehodih pri izstopu iz države, poroča prometnoinformacijski center.

Obnovitvena dela na ljubljanski obvoznici
Promet je prav tako še vedno oviran na severni ljubljanski obvoznici, kjer potekajo obnovitvena dela. Promet med Tomačevim in Celovško cesto poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Proti Kosezam sta zaprta priključek Savlje ter uvoz industrijska cona Šiška. Promet za tovorna vozila nad 7,5 tone med Štajersko in Primorsko ter obratno je preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico.