Slovenija

Poudarki

  • V zakonu se ureja 60 zakonov, od tega 117 členov
  • ZL: To je ZUJF za področje človekovih pravic
  • Möderndorfer: Pravna stroka je proti
false
V predlogu zakona, ki ga je predlagala koalicija Za otroke gre!, ostaja poimenovanje zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti ter postopka kot »registracija«, vendar zgolj zato, ker iz javnih razprav do zdaj ni bilo mogoče razbrati, katero poimenovanje bi bilo za osebe, ki jim je zakon namenjen, najsprejemljivejše. Enako velja za obliko obreda. Foto: BoBo
       Poleg tega sledi normativni praksi zloglasnega ZUJF-a, je torej neke vrste ZUJF za istospolne partnerje, s katerim se v enem zakonu parcialno urejajo posamezne ekonomsko-socialne pravice v preostalih področnih zakonih.       
 Jani Möderndorfer, nepovezani poslanec
false
Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre! je poudarila, da so v stalni pripravljenosti, da pomagajo tej deželi priti do miru brez nepotrebnih delitev. Foto: BoBo

Dodaj v

Primc: Uvajamo neregistrirano istospolno partnersko skupnost

Predlog temelji na raziskavi Mirovnega inštituta
19. januar 2016 ob 13:41,
zadnji poseg: 19. januar 2016 ob 18:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koalicija za otroke gre! je predstavila predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Tako ZL kot nepovezani Möderndorfer ocenjujeta, da gre za novi ZUJF.

Pobudniki referenduma, na katerem je bil zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vseslovenska koalicija Za otroke gre! je uresničila svojo napoved, da bo sama predlagala zakon, ki bo uredil pravice istospolnih skupnosti.

"Zakon izenačuje čisto vse pravne položaje istospolnih parov s pari različnega spola, razen ko gre za posvojitve, umetne oploditve in vlogo matere in očeta za vzgojo in razvoj otroka. Uvajamo zelo pomembno stvar, ki je bila v noveli na referendumu zavrnjenega zakona, in sicer neregistrirano istospolno partnersko skupnost in jo izenačujemo z zunajzakonsko partnersko skupnostjo," je povedal eden izmed vodij koalicije Aleš Primc. "Pri neregistrirani skupnosti dajemo omejitev, da ne more nastati brez soglasja obeh partnerjev v študentskem domu ali zasebni študentski sobi v času študija oz. srednje šole, v domovih za ostarele in drugih vzgojnovarstvenih zavodih. Zgolj z namenom preprečevanja zlorab," je dodal.

Primc je še povedal, da bi z zakonom istospolni partnerji dobili pravice, dolžnosti in omejitve. "Do zdaj sta bila istospolna neregistrirana partnerja obdolženec in sodnik, vendar se sodniku ni bilo treba izločiti iz postopka. Takšnih privilegijev je bilo cel kup v sedanji zakonodaji in se skupaj s podeljenimi pravicami in dolžnostmi odpravljajo," je pojasnil.

Zakon po raziskavi Mirovnega inštituta
Koordinatorica priprave zakona Alenka Čampa je pojasnila, da predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti (ZUPIPS) posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov.

"Predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti temelji na raziskavi Mirovnega inštituta. V zakonu se ureja 60 zakonov, od tega 117 členov. V predlogu smo zelo dosledno upoštevali korektnost nomotehničnega pristopa, ki v osnovi temelji na nomotehničnih principih, nomotehničnih smernicah, kar pomeni, da se posamezna vprašanja urejajo tam, kjer so urejena za vse druge. To je najlažje za uporabo vseh, bodisi istospolnih partnerjev bodisi zaposlenih v državnih organih, saj je dikcija zakona potem principu najbolj jasna," je razložila Čampa.

Aleš Primc je dodal, da bo predlog zakona v javni razpravi mesec dni in vabi organizacije homoseksualnih aktivistov, druge organizacije civilne družbe, politične stranke in vladne institucije, da se opredelijo do osnutka ter posredujejo predloge za njegovo izboljšavo. Če bo zakon usklajen z zainteresiranimi javnostmi, pričakujejo, da ga bo podprl tudi DZ. Če bodo stranke nezainteresirane za zakonski predlog, pa ga bodo sami vložili v razpravo.

ZL: To ZUJF za človekove pravice
Na decembrskem referendumu zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je bila po mnenju poslancev ZL edina rešitev, ki je diskriminacijo odpravljala v celoti, saj je pravice in dolžnosti istospolnih in raznospolnih parov popolnoma izenačila. Kot so zapisali, zakonski predlog Koalicije za otroke gre! "ni nič drugega kot ZUJF na področju človekovih pravic". Po oceni ZL-ja gre za nomotehnično slabo napisan zakon, s katerim se nadaljuje diskriminatorna obravnava istospolnih partnerskih skupnosti. "Žalostno pa je, da se zdaj ravno tisti, ki so odpravi diskriminacije nasprotovali, ponujajo kot rešitelji in zagovorniki človekovih pravic," so dodali.

Möderndorfer: Pravna stroka je proti
Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki je po referendumu vložil predlog zakona o partnerski zvezi, pa je zapisal, da predlog Koalicije za otroke gre! še vedno ohranja zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, za katerega se je po njegovi navedbi izkazalo, da ni primeren za urejanje pravnega položaja istospolnih partnerjev. "Poleg tega sledi normativni praksi zloglasnega ZUJF-a, je torej neke vrste ZUJF za istospolne partnerje, s katerim se v enem zakonu parcialno urejajo posamezne ekonomsko-socialne pravice v preostalih področnih zakonih," je opozoril. Dodal je, da se je do pravne prakse množičnega poseganja v različne zakone z enim zakonom negativno opredelila celotna pravniška stroka.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ashme
# 19.01.2016 ob 13:59
"Za otroke gre!"

najbolj beden izgovor v zgodovini človeštva
RamK
# 19.01.2016 ob 13:58
V kolikor bo zakon usklajen z zainteresiranimi javnostmi, pričakujejo, da jo bo podprl tudi DZ.

Pričakujem, da se to ne bo zgodilo.

V Sloveniji je važna oblika, ne pa vsebina.

Tako npr. je Virant hudoben, Mramor pa ni, čeprav je Virant dobil legalna in legitimna sredstva (nadomestilo pripada vsakemu bivšemu ministru); Mramor pa pač malo manj legalna (in žal prav tako legitimna).
Nikec3
# 19.01.2016 ob 14:04
Primc: Uvajamo neregistrirano istospolno partnersko skupnost

Registrirano neregistrirano istospolno partnersko skupnost? Wat?
urosh444
# 19.01.2016 ob 13:57
Jaz imam občutek, da ta tip uživa, ko lahko z nekom upravlja. Najraje z življenji drugih, ki se ga niti ne tičejo in še manj te ljudi pozna.
ti-ne
# 19.01.2016 ob 14:19
Zakaj se nekdo, ki ni gay tako intenzivno ukvarja z homoseksualno skupnostjo?
Logično bi bilo, da lezbijke in gayi najboljše vedo kaj je dobro za njihovo skupnost.
sisoruen
# 19.01.2016 ob 14:21
LOL... Pa kdo še jemlje resno te burkeže?!

Imamo odločbo US iz leta 2010, ki ugotavlja tole:

"Položaj partnerjev stabilne dejanske istospolne partnerske skupnosti je z vidika človekove pravice do (zakonitega) dedovanja (po umrlem partnerju) v bistvenih dejanskih podlagah primerljiv s položajem zunajzakonskih partnerjev. Opustitev zakonodajalca, da uredi pravne posledice na področju zakonitega dedovanja (enako kot za zunajzakonska partnerja) tudi za partnerja neregistrirane istospolne partnerske skupnosti, pomeni njihovo nedopustno diskriminacijsko obravnavo.

Takšno razlikovanje v ureditvi dedovanja namreč ne temelji na neki stvarni, neosebni razlikovalni okoliščini, temveč na spolni usmerjenosti, pri čemer zakonodajalec za takšno razlikovanje ni navedel ustavno dopustnega razloga. "

Kaj to pomeni? Da z vidika ustave je že sedaj ne samo registrirana istospolna partnerska skupnost, ampak celo neregistrirana istospolna partnerska skupnost v pravnemm smislu povsem izenačena z izvenparnersko skupnostjo moškeg in ženske in posledično celo z zakonsko skupnostjo moškega in ženske.

In tu ni treba nobenih kolobocij in posebnega urejanja.
REsnica
# 19.01.2016 ob 15:05
Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre! je poudarila, da so v stalni pripravljenosti, .....

hahahahahahaha -isti, -isti, -isti....
ti-ne
# 19.01.2016 ob 14:49
Morpheus2

# 19.01.2016 ob 14:47
Kaj dela en Primc levičarjem :) :) :)

::::::::::::::::
Kaj dela?
Razsvetli nas.
KovacevaKobila
# 19.01.2016 ob 14:57
Kaj dela en Primc levičarjem :) :) :)

Odrekanje enakopravnosti manjšini, marginalizacija lastnih otrok ter delitev države na 'normalno' in 'nenormalno' so res impozantni dosežki. Plosk, plosk.
Nori znanstvenik
# 19.01.2016 ob 14:14
Prvi referendum na to temo je odpravil poskus uveljavitve dokaj solidnega kompromisa, spisanega v totalno skropucalo (kar ni ravno izjema v slovenski zakonodaji), za katerega so aktivisti že pred referendumom povedali, da ga bodo "popravili" z ustavno pritožbo.

Drugi referendum je bil na temo predloga, ki je imel en sam namen in je bil v tem vsaj 99% uspešen: Čim bolj skregati narod na neki fiktivni ideološki ravni, pri čemer v naprej na neuspeh obsojeno reševanje resničnih težav istospolnih parov sploh ni bilo namen glasovanja za ali proti v DZ.

Tega, kar so tokrat Primc & co. spisali še nisem prebral ampak, če sem se potrudil s prvim skropucalom AKM, si morda tudi tile zaslužijo vsaj branje. Na hitro morda le pozitivna opazka glede tega, da se niso lotili samo in totalno Družinskega zakonika, ki je že popolnoma okužen z zblojenimi interpretacijami pravic in "pravic" vseh vpletenih ideoloških obremenjenčkov. Če s svojim predlogom rešijo vsaj osnovne resnične krivice, ki se dogajajo istospolno usmerjenim, jih podprem. Definiranje in ustanavljanje novih pravic, ki bi lahko bile za kogarkoli sporne, pa pustimo za čas, ko v tem ne bosta političnih točk iskali boljševistična in belogardistična ideološka srenja.
severna zvezda
# 19.01.2016 ob 14:04
Človek a ti ne hodiš v službo in se ukvarjaš doma z otroki?


Mi ne razumemo Primca, on trpi za naše otroke ..... Na rumeni fotki z rumenim šalom in še bolj rumenim mikrofonom zgleda, kot da pravkar poje vpredelan Šifrerjev verz :)

Za otroke si je treba čas vzet',
se poveselit' in kdaj znat' potrpet'.
Binder Dandet
# 19.01.2016 ob 14:02
Hočeš nočeš, referendum je pokazal, da je potreben kompromisni predlog. Predno se odločim, ali je Primčev predlog kompromis, pa se bo treba bolje informirati.

""Pri neregistrirani skupnosti dajemo omejitev, da ne more nastati brez soglasja obeh partnerjev v študentskem domu ali zasebni študentski sobi v času študija oz. srednje šole, v domovih za ostarele in drugih vzgojno varstvenih zavodih. Zgolj z namenom preprečevanja zlorab," je dodal."

Če je neregistrirana istospolna skupnost izenačena z izvenzakonsko skupnostjo moškega in ženske, kakšne zlorabe bi se lahko tu vršile, ki se ne morejo pri izvenzakonski skupnosti?
Knight Kant
# 19.01.2016 ob 14:49
Primc: "Zakon izenačuje čisto vse pravne položaje istospolnih parov s pari različnega spola, razen, ko gre za posvojitve, umetne oploditve in vlogo matere in očeta za vzgojo in razvoj otroka
----------

Dve lezbijki bosta še vedno lahko zanosili tudi brez umetne oploditve in skupaj skrbeli za vzgojo in razvoj svojih otrok, zakon pa ne bo urejal obveznosti in pravic iz takega razmerja. Vsak od otrok bo uradno imel le eno mamo, poleg nje pa še eno neuradno mačeho. Vsi skupaj bodo lahko živeli v eni veliki srečni enostarševski družini, dokler se ne bo kaj zalomilo --- takrat se bo pokazal ta"za otroke gre[/i".
Isao
# 19.01.2016 ob 14:12
Tukaj kompromisa ne more in ne sme biti.Nikoli.Pred zakonom moramo biti vsi enaki.
RoSeR
# 19.01.2016 ob 13:59
Hahahaha, kakšne razlage. Ojoj ... a tega bo kdo volil?
Knight Kant
# 19.01.2016 ob 14:59
Primc: "Zakon izenačuje čisto vse pravne položaje istospolnih parov s pari različnega spola, razen, ko gre za posvojitve, umetne oploditve in vlogo matere in očeta za vzgojo in razvoj otroka
----------

Partnerji v istospolnih zvezah imajo tudi svoje otroke, iz predhodnih raznospolnih zvez. Z razvezo predhodne zveze ti otroci svojega drugega starša niso izguili. Se pa izguba drugega starša otroku lahko zodi iz drugih razlogov. V teh primerih je običajno, da otroka posvoji novi življenski partner, če so vsi za to. In prav je tako, tudi če je otrokov starš živi s partnerjem istega spola. Za otroke gre!
tartini
# 19.01.2016 ob 14:52
Primc: Uvajamo neregistrirano istospolno partnersko skupnost

Po ustavi morajo biti pred zakonom vsi enaki. To kar dela Primc je protiustavno.
woodoo
# 19.01.2016 ob 14:31
Identični zakon katerega danes predlaga Primc je bombandiral na predzadnjem referendumu (Pahorjeva vlada). Tam ni bilo posvojitev, tam ni bilo umetne oploditve celo registracija je ostala.
Burleska, ki ji ni videti konca ... nekateri se takim dejanjam pa celo klanjate. Poden od človeka ...
ti-ne
# 19.01.2016 ob 15:13
Morpheus2

# 19.01.2016 ob 15:08
Prijavi neprimerno vsebino ©woodoo

Če bi ti bilo jasno, da desničarji nimamo nič proti istospolnim ne bi pisal neumnosti! Problem istospolnih je, da so njihov boj ugrabili ekstremni levičarji in zadevo zapeljali v prepad!! Če ZL ne bi prišla s svojim radikalnim predlogom in bi vlada podprla predlog ministrice Mrakove bi bila zadeva rešena. Ampak ne, ni bilo dovolj dobro, pa je ZL dobila eno klofuto. Neprecenljivo!
In sedaj mora zadeve reševat Primc!
::::::::::::::::

Kaj je neprecenljivo?
Da slovenski gayi nimajo pravice, kot jih imajo na Švedskem, Islandiji, Norveški Finskem, GB, P, E...... ?
Pampers desničar press
KovacevaKobila
# 19.01.2016 ob 14:41
Aha. In kje je Primčeva koalicija, ko gre za otroke, ki trpijo nasilje v družini? Kje je, ko gre za otroke iz socialno ogroženih družin? Kje je, ko gre za spolne zlorabe otrok v Cerkvi?

Zakaj ne predstavlja predlogov zakonov za ureditev zgoraj naštetih problemov, ki zadevajo neprimerno večje število otrok?

Licemerje par excellence.
nonparel
# 19.01.2016 ob 14:18
Od ljudi, ki so najbolj proti istospolnim, je predlaganje zakona o istospolnih neverjetno podlo dejanje.
K_ris
# 19.01.2016 ob 15:46
@Morpheus

To bi lahko vedel. Moj zgled so skandinavske države (predvsem Finska, pa tudi Švedska).
Calendula
# 19.01.2016 ob 15:39
Gospod Primc, že v času kampanje sem opozorila, da je Slovenija z vami dodala novo obliko izkorišnja otrok. Poznali smo izkoriščanje otroškega dela, kot spolne sužnje in vi ste k temu dodali še otrok kot politični objekt.
Proti vam in gospe Zevnik teče kazenska preiskava. In vi si po vsem tem, ko ste otroke izkoriščali za svojo politično kariero, sedaj oglašate z nekim zakonom. Fuj, nesnaga pokvarjena !
K_ris
# 19.01.2016 ob 15:27
@Morpheus2

A ti si pa pri zgledovanju po državah bolj konsistenten?
K_ris
# 19.01.2016 ob 15:09
@KnightKant

Če bi bolj natančno prebral, homoseksualci otroka, ki so ga pripeljali iz prejšnje zveze, po Primčevem predlogu niti vzgajati ne smejo. Kaj šele, da bi ga lahko drugi partner posvojil.
DE(j)MOKRA(s)T
# 19.01.2016 ob 13:59
Človek a ti ne hodiš v službo in se ukvarjaš doma z otroki?
K_ris
# 19.01.2016 ob 16:00
@Morpheus2

Nimam nič proti tem rešitvam, ki jih omenjaš. Delno privat šolstvo v Skandinaviji poznajo predvsem na podeželju in to se mi zdi dobra rešitev. Ob dobri sociali, kot jo imajo Skandinavci, tudi odprava minimalne plače zame ni problematična. Če ti socialna podpora zadošča za preživetje, potem boš dejansko dobil moč v pogajanjih z delodajalcem, saj ti za vsako ceno (beri plačo) ne bo treba sprejeti službe.
K_ris
# 19.01.2016 ob 14:58
"Pri neregistrirani skupnosti dajemo omejitev, da ne more nastati brez soglasja obeh partnerjev v študentskem domu ali zasebni študentski sobi v času študija oz. srednje šole, v domovih za ostarele in drugih vzgojno varstvenih zavodih. Zgolj z namenom preprečevanja zlorab," je dodal.

Še v domovih za ostarele velja "Za otroke gre".

Primčeve pravljice ...
garmond
# 19.01.2016 ob 14:37
Primc in njegova esdesovsko-cerkvena kompanija so najmanj kompetentni za pisanje zakonodaje o istospolnih. Sovraštvo in antipatija do drugačnih ne moreta spisati dobrih zakonov, ki bi naj veljali za te drugačne. Referendum je bil seveda protiustaven zaradi US, ki je protiustavno dovolilo referendum o človekovih pravicah. Če bi se na to odločitev US istospolni pritožili na evropsko US, bi to odločitev našega US totalno povozili, bila je izrazito politično ideološka in ne po piki zakonov in členih naše ustave. Pika.
nemoremsespomnit
# 19.01.2016 ob 14:10
Čeprav mi je Primc s svojimi stališči in osebnim videnjem večine stvari popolnoma mimo, pa mu tukaj priznam, da je držal svojo besedo. Saj ni treba, da se njegovi predlogi osvojijo. Naj pa služijo vsaj za konkretno, izven prisotnosti medijev poglobljeno debato in osnovo za usklajevanja, dopolnitve...in za iskanje skupne, vsem stranem sprejemljive rešitve.
RJSlo
# 19.01.2016 ob 14:06
No ja. Nič pa o tem, da takšen zakon odpravlja neustavnost? Naj pošljejo predlog zakona najprej na US na presojo ustavnosti. Da ne bo potem spet halo.
Elaphe
# 20.01.2016 ob 09:52
Takšnim, ko je Primc, jaz ne verjamem ene besede.
STRIKE
# 19.01.2016 ob 19:48
In komu je dejansko namenjen ta zakon?

LGBT populacija ga bo zagotovo zavrnila in prav imajo!

Tudi jaz kot hetero nasprotujem takšni poniževalni ureditvi njihovih pravic!

Sramota da po 25 letih samostojne države članice EU nekateri še vedno ne razumejo, da je edina prava ureditev popolna izenačitev pod enim zakonom!

Nobenega razloga ni da bi istospolne pare in istospone družine porinili v nek poseben zakon z nekim posebnim imenom!

Z zakonom urejena skupnost je ZAKONSKA ZVEZA! To ni nič svetega kot želijo prikazati ti homofobi, ampak je le z zakonom urejena pogodba.

Že tako je zbirokratizirana ta država. Sedaj pa bi sprejeli še en zakon za katerega se ve da je protiustaven sprejeli le za to da bi homofobi hoteli dokazati državljanom Slovenije in mogoče še širše kako demokratični so!

Niste! V celefan zavita homofobija, je še vedno homofobija!

In kako točno so urejene istospolne družine. Tukaj ravno zaradi otroka mora zelo natančno opredeljeno vse. Sploh pa če biološki partner umre ali ni zmožen starševstva!

V glavnem PROTI! Tako se ne dela z državljani, ki pošteno vsak dan delajo za to državo.

In to samo zaradi ene malenkosti in to je istospolna usmerjenost Ne moreš verjet omejenosti nekaterih!

Vsi smo drugačni, ampak moramo biti vsi enakopravni.
kopibrejk
# 19.01.2016 ob 18:24
Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre! je poudarila, da so v stalni pripravljenosti, da pomagajo tej deželi priti do miru brez nepotrebnih delitev.
Kaj to pomeni dodatke?
KPRAA
# 19.01.2016 ob 17:54
Kiri primitivizem... imeti zakone za ene in zakone za druge... Sram me je v kakšni državi živim.
ti-ne
# 19.01.2016 ob 15:52
Morpheus2

# 19.01.2016 ob 15:39

Seveda, skandinavska javna poraba, francoski trg dela, balkanska davčna kultura, nemški avto, švicarska plača in italijanski dopust!

:::::::::::::::::
Logično!
Pameten človek vzame najboljše od drugih. ;-)
Ti seveda raje ješ angleško hrano, padaš na ruske avtomobile in haitsko "demokracijo"
Seveda, ne smemo pozabiti, kakor sam praviš na tvoje idole: Trump. Orban in Le pen
Pampers desničarji press
Valerija
# 19.01.2016 ob 15:27
a ta neumnost pa ne bo šla na referendum?
apatija
# 19.01.2016 ob 14:54
Bravo Primc, res bravo...že dolgo nisem videl tako nizkotnih potez iz strani enega politika...kameleon, ki menja barve, manipulira z narodom na račun otrok, ter se zavzema za pravice ljudi s katerimi nima nič skupnega. Hočemo enake pravice za vse, čisto vse,...tudi posvojitve!...v Sloveniji je tako ali tako 9 od 10ih očetov odsotnih in matere same vzgajajo svoje otroke medtem ko se fotri nacejajo v gostilini in si želijo vročih nočih z lokalnimi kelnarcami. Peace to all!
Nikec3
# 19.01.2016 ob 14:24
Kako boš uvedel nekaj kar je neregistrirano? A to je podobno kot etični kodeks?
sisoruen
# 19.01.2016 ob 14:24
Istospolne partnerske skupnosti imajo že sedaj, po ustavi, povsem enak položaj kot heteroseksualne partnerske skupnosti.

To, kar more Ustavno sodišče še odločit je samo to, ali obstaja tudi pravica do zakonske zveze ali ne.
DavidBlue
# 19.01.2016 ob 14:15
Že samo ime zakona... "zakon o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti"
Zakaj pa ni potem tudi "zakon o ureditvi položaja dveh oseb različnega spola v zakonski zvezi"
ti-ne
# 19.01.2016 ob 23:07
Sklonjen

# 19.01.2016 ob 22:07
Prijavi neprimerno vsebino @KK
"Lezbijke nimajo naravnih omejitev"

Brez moškega imajo hudo, pravzaprav kar nepremagljivo naravno omejitev... poleg tega, da tudi če se že zgodi, da nič hudega sluteč otrok pristane v taki skupnosti, nista sposobni korektno vzgajati oz. vzgojiti otroka!

::::::::::::::::::::::::

Hm, kako potem pojasnjuješ dejstvo, da so vsi homoseksualci produkt heteroseksualne družne?
Hočeš reči, da hetero družina ni sposobna vzgajati otroka?
KissMyAss.
# 19.01.2016 ob 21:43
Katero igro igra Aleš Primc in njegova klerokatoliška Schutztaffel divizija "Za otroke gre"? Odgovor je logična izpeljava: domobransko.

Za predlogi Aleša Primca in divizije "Za otroke gre" moramo brezkompromisno prepoznati izključno eno motivacijo: biblijski befel "Ubijte vsakogar, ki lega z moškim tako kot z žensko". Brez te biblijske motivacije je namreč vatikanska rumena barva Primčeve divizije popolnoma brezsmiselna.

Toda zmotimo se, če v ozadju Primčeve agende prepoznamo samo biblijsko krvoločnost. Res je, da je biblijska motivacija pomemben ideološki steber njegove agende, in ni dvoma, da vatikanska interpretacija Biblije ne dovoljuje simboličnega pristopa h Gospodovemu razodetju, torej ostaja biblijski befel "Ubijte vsakogar, ki lega z moškim kakor z žensko" realizabilen izključno v svoji neposrednosti. A bistvo ni v izvršbi, temveč v odlogu izvršbe!

Stvar je očitna takoj: ali je Aleš Primc in njegova klekokatoliška divizija "Za otroke gre" že dejansko storila kaj za otroke? Odgovor divizije je pričakovan: Seveda, preprečila je uzakonitev prodajanja otrok za sprevržene spolne potrebe peščice deviantne elite! Toda če preberemo njihov argument striktno pozitivistično in na mesto izraza "elita" vstavimo "duhovščina" (ki se, teološko gledano, uvršča med elito), dobimo tudi popolnoma pozitivističen (preverljiv) odgovor: ne, Primčeva divizija "Za otroke gre" ni storila za otroke popolnoma nič, saj so otroci še naprej izpostavljeni kontinuirani nevarnosti spolnih zlorab s strani duhovnikov. "Za otroke gre" je torej le drugo ime za "Ne gre za otroke". In v tem je srž logike odloga. To, za kar se deklarativno bori Primčeva divizija "Za otroke gre", je nekaj, kar bo realizirano šele v prihodnosti, nekaj, kar se ne izvršuje in se ne sme izvrševati tukaj in zdaj, pač pa služi le kot pogon za delovanje v smeri realizacije nekoč v prihodnosti. In tukaj se začne nakazovati tudi že perverzija Primčeve agende - "za otroke gre, a najprej počistimo s homoseksualci".

To perverzijo lahko prepoznamo po ovinku. Žižek v eni svojih knjig govori o rojalistih, ki so po francoski revoluciji 1848 v parlamentu nastopili kot republikanci z bolj ali manj prikrito šarado: kot rojalisti po srcu s svojo skrivno agendo so se na zunaj spakovali kot republikanci z določeno javno agendo. Toda če so pri tem mislili, da se le cinično posmehujejo novi republikanski ureditvi, so svojemu cinizmu nasedli sami, v tem pa se kaže, kot po Žižku pravi Marx, "primer pervertirane libidinalne ekonomije: obstaja Cilj (vzpostavitev monarhije), ki ga člani skupine dojemajo kot svoj pravi cilj, a ga morajo v javnosti iz taktičnih razlogov zavračati; toda kar jim prinaša užitek, niso raznovrstni obsceni načini, na katere se norčujejo iz ideologije, ki ji morajo javno slediti (besnenje in zmerljivke, usmerjeni proti republikanstvu), pač pa natanko neskončni odlog realizacije njihovega uradnega Cilja (kar jim omogoča, da vladajo enotni)."

Kje je torej perverzija libidinalne ekonomije Primčeve divizije "Za otroke gre"? Točno v tem "neskončnem odlogu" prizadevanj za otroke! Natanko istem odlogu, s katerim so domobranci prisegli okupatorju, ki jim bo najprej pomagal pri kulturnem preživetju, zato da se bodo lahko potem okrepljeni in poenoteni znebili pošasti komunizma. Kulturno preživetje v nedrih nacizma pa je enako kulturnemu samomoru. In popolnoma enako s Primcem: "za otroke gre" v nedrih biblijskega befela k iztrebljenju homoseksualcev je enako kot prepuščanje otrok v oskrbo duhovščini (t.j. bilbijski brutalnosti), toda trik je ravno v odlogu izvršbe dejanj "za otroke", s tem pa tudi biblijskega befela (v katerega nedrih počivajo dejanja "za otroke"), kar posledično, po perverziji libidinalne ekonomije, omogoči taistemu Primcu in njegovi klerokatoliški diviziji ravno vse drugo kot zavzemanje "za otroke", namreč zavzemanje za homoseksualce, kar izkazujejo s predlaganim zakonom! Z drugimi besedami, Primčevo ukvarjanje s homoseksualci (in ne z otroki, za katere mu gre!) je perverzni užitek odlaganja resničnega cilja, ki je v realizaciji bilbijskega befela k iztrebljenju homoseksualcev (kar se, nadalje, enači z zaščito otrok), toda odlaganje realizacije pravega Cilja je hkrati tudi modus preživetja, ki omogoča enotnost (odtod taka enotnost klerokatoliškega tabora na referendumu). Popolnoma enako domobranski igri prisege okupatorju: prisegli smo okupatorju, toda le kot odlog našega resničnega cilja - kulturne samostojnosti znotraj slovenske države, ki bo posledica iztrebljenja komunistov (s pomočjo okupatorja). A ker smo okupatorju prisegli na podlagi odloga realizacije, mu zato hkrati tudi nismo prisegli, saj je bil naš Cilj drugje. In v tem neskončnem odlogu realizacije Cilja se še dandanes napaja klerokatoliško-domobranski pogrom nad "komunizmom", ki zastruplja (in onemogoča) moderni razvoj države. V eni sami gesti (prisegi okupatorju, predlogu zakona o homoseksualnih skupnostih) se po logiki libidinalne ekonomije tako skriva pravo gadje gnezdo sle po moči in avtokratskem nadzoru družbe.

Primčeva agenda je poponoma enak neskončni odlog, ki bo zastrupljal moderno družbo ob vsaki ugodni priložnosti. Zato jo je treba zavrniti brezkompromisno in brezobzirno.
PatakPajo30
# 19.01.2016 ob 20:55
komaj čakam, de vam strejtom prepove splav hahahahahahahahahahaha
nemesis999
# 19.01.2016 ob 19:10
hebe naj se primc
nemesis999
# 19.01.2016 ob 17:01
koji je on faktor,da ima sploh kaj za predlagat.za to imamo izvoljence
Knight Kant
# 19.01.2016 ob 16:56
K_ris --- 19.01.2016 ob 15:09
@KnightKant --- Če bi bolj natančno prebral, homoseksualci otroka, ki so ga pripeljali iz prejšnje zveze, po Primčevem predlogu niti vzgajati ne smejo. Kaj šele, da bi ga lahko drugi partner posvojil.
----------

Pustimo se presenetit, kako bo to v predlogu zares postavljeno. Vendar se do sedaj vsi argumenti "proti" istospolnim porokam niso osredotočali na to, da bi hoteli karkoli prepovedovati, ampak zgolj na to, da se nekaj, za kar vsi vemo da obstaja, ne da uradno priznati in regulirati.

Lahko na primer debatiramo o tem, ali je prostitucija v družbi sprejemljiva ali ni. Če ni sprejemljiva, jo je treba z zakonom prepovedati, če je (pogojno) sprejemljiva pa z zakoni (pod določenimi pogoji) regulirati.

Če je skupno življenje istospolnih parov (skupaj z njihovimi otroci) družbeno nesprejemljivo, je tako obliko skupnega življenje bodisi treba prepovedati, ali pa jo je treba zakonsko regulirati na podoben način, kot pri raznospolnih parih. V tem tisočletnem tiščanju glave v pesek v stilu "Pri nas pa takih ni"(*), jaz vidim bistvo zlaganosti vseh teh lažnih argumentov "proti".
-------
(*) podnaslov poglavja v tistem spornem učbeniku "teorije spola", ki so ga v svoji zlagani kampanji uporabjali nasprotniki zakonske novele
pikam_dopust
# 19.01.2016 ob 16:44
Aja, še nekaj je pametno "razkriti".

Sem hetero.
Da ne bo kdo začel s kakšnimi neprimernimi ženitnimi ponudbami, ker jih žal ne morem sprejet.
Vsaj trenutno ne, čez čas pa... kdo bi vedel. ;)
nonparel
# 19.01.2016 ob 14:48
@if

Izrazili ste se kot nedemokrat, saj mi ne dopuščate, da bi o tej tematiki imel svoje mnenje.
logit
# 19.01.2016 ob 13:55
Dober kompromis. Konstruktivno in civilizirano.
Kazalo