"Novela zakona prvo neustavnost na nepravi način rešuje s povzročanjem drugih, zato naj vse pravice istospolnih partnerjev uredijo z drugim zakonom," meni Stanislav Valič iz Slovenske ljudske stranke. Foto: BoBo

"Temu nasprotujemo in novelo želimo na referendumu zavrniti, saj razvrednoti pomen materinstva, očetovstva in družine," je na današnji novinarski konferenci povedala koordinatorka koalicije za Primorsko Martina Krečič.

Zakon po mnenju Krečičeve krši predvsem pravice otroka, da pozna svoje starše in da ti po možnosti skrbijo zanj, do lastne identitete, do posvojitve v najprimernejše okolje, do stikov s preostalim sorodstvom in osebnega dostojanstva. Novela zakona jemlje staršem pravico do vzgoje otrok v skladu z lastnim moralnim in verskim prepričanjem. Obenem pa vsem, ki se z novelo ne strinjajo, ne daje nikakršne izbire, saj ugovor vesti ni mogoč.

Krečičeva je povedala še, da gre razvoj dogodkov v vseh državah, ki so sprejele podobno zakonodajo, po podobnem "scenariju": "To ni dokaz naprednosti, temveč razkroja vrednost, zato smo proti zavestnemu pohabljanju naših otrok in vnukov."