Pravobranilec je tik pred tem, da izgubi službo, toda zadeva še ni pravnomočna - možne so še pritožbe. Foto: MMC RTV SLO
Pravobranilec je tik pred tem, da izgubi službo, toda zadeva še ni pravnomočna - možne so še pritožbe. Foto: MMC RTV SLO

Disciplinski postopek na prvi stopnji, ki ga je zahteval minister za pravosodje Goran Klemenčič, se je po informacijah Radia Slovenija končal s predlogom za Bembičevo razrešitev. Tratar naj bi se tako odločil za najstrožjo možno sankcijo; drugi dve možnosti bi bili ustavitev napredovanja ali znižanje plače.

Bembič postopka ne želi komentirati, saj da gre za tajni postopek in da bi bila vsaka kršitev kaznivo dejanje. Ima sicer možnost pritožbe; na drugi stopnji bo o zadevi odločala komisija, sestavljena iz petih pravobranilcev, navaja radio.

Disciplinski postopek proti Bembiču je samo eden od skupaj petih, ki sta jih zahtevala minister Klemenčič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Za zdaj se je na prvi stopnji očitno končal le postopek proti Bembiču, ne pa tudi postopki proti štirim uradnikom na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja. Ti naj bi bili po nekaterih informacijah radia celo ustavljeni.

Vrniti je treba 8,7 milijona evrov
Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču Evropske unije zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.