Programski svetniki bodo tudi nadaljevali razpravo o programskih izhodiščih za prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Programski svetniki bodo tudi nadaljevali razpravo o programskih izhodiščih za prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO

Programski svet RTV Slovenija je na prejšnji seji pooblastil komisijo iz vrst programskih svetnikov, da ministrstvu za kulturo posreduje predloge in pripombe Programskega sveta na besedilo Strategije razvoja medijev v RS do leta 2024.

Omenjena komisija je pripravila sklepe, da zavrača strategijo razvoja RTV Slovenija do 2024 kot nesprejemljivo, saj je škodljiva za delovanje RTV-ja. RTV Slovenija je namreč v službi vseh državljanov in zato mora biti zavarovana pred političnim vplivom ter mora biti programsko in finančno neodvisna. Hkrati pa naj ministrstvo za kulturo podaljša javno razpravo glede nove medijske strategije.

Predsednica omenjene komisije Jelka Stergel je povedala, da se je celo strokovna komisija za pripravo medijske strategije distancirala od trenutnega predloga strategije. To ni strateški dokument, saj mora ta vsebovati določene cilje, ukrepe, ki vodijo do cilja, in kazalnike, ki merijo uresničevanje, je dejala.

Vsi programski svetniki so nato na glasovanju soglasno podprli sklepe komisije, torej da je strategija razvoja neustrezna.

Razprava o programskih izhodiščih
Programski svetniki so tudi razpravljali o spremembi pravilnika o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Dosedanji varuh Lado Ambrožič je povedal, da bi bilo logično, da varuha imenuje programski svet, in bi to moral biti nekdo zunaj RTV-ja, in "ne nekdo iz hiše". Za novega varuha gledalčevih in poslušalčevih pravic pa naj bi bil v prihodnje objavljen javni razpis.

Direktorica TV Slovenije Ljerka Bizilj je predstavila programske spremembe, ki naj bi se zgodile v jesenskem terminu in v prihodnjem letu. Povedala je, da ostajata oddaji Tarča in Globus. Večjih pripomb programskih svetnikov ni bilo. Jedrt Jež je sicer opomnila, da gre pri spremembah programskih terminov za ustvarjanje kaosa, in da je način, na katerega to počno, nesprejemljiv.

Sašo Hribar pa je opozoril, da zamenjava termina lahko pomeni uničenje oddaje. Podoben učinek imajo tudi menjave voditeljev, je dejal.

Preveč oglasov
Varuh gledalčevih pravic Lado Ambrožič je programskim svetnikom predstavil poročilo o svojem delu v prvih petih mesecih. Pri tem je opozoril, da dobiva opozorila, da je v programskih vsebinah preveč oglasov, v številnih oglasih je sporen tudi slovenski jezik, ki se uporablja v njih. Po njegovem mnenju bi morali zavrniti njihovo objavo.

Nadaljevanje razprave o programskih izhodiščih
Programski svetniki so sejo nadaljevali z obravnavo programskih izhodišč RTV Slovenija za leto 2017. Med drugim je bilo svetnikom predstavljeno, da bodo prihodnje leto finančno enako letošnjemu, tudi kar zadeva prihodke. Vodstvo RTV Slovenija pa si bo še naprej prizadevalo za zmanjševanje števila zaposlenih.