Omenjene natečaje izvaja posebna natečajna komisija, ki jo za vsak primer posebej imenuje uradniški svet. Komisija ugotovi, kateri kandidati so po svoji strokovni usposobljenosti primerni za položaj, seznam kandidatov pa nato predloži funkcionarju, ki mu je uradnik na položaju podrejen. Foto: BoBo
Omenjene natečaje izvaja posebna natečajna komisija, ki jo za vsak primer posebej imenuje uradniški svet. Komisija ugotovi, kateri kandidati so po svoji strokovni usposobljenosti primerni za položaj, seznam kandidatov pa nato predloži funkcionarju, ki mu je uradnik na položaju podrejen. Foto: BoBo
Anže Logar
Anžeta Logarja, ki je že potrdil, da se bo na javni natečaj prijavil, je vlada za v. d. direktorja Ukoma imenovala na svoji prvi seji, na tem mestu pa je nasledil Darijana Koširja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Oba urada trenutno vodita vršilca dolžnosti direktorja Anže Logar in Gregor Majcen, ki sta že potrdila, da se bosta na natečaj prijavila.

Med pogoji za omenjeni delovni mesti je med drugim najmanj sedem let delovnih izkušenj in univerzitetna ali visoka strokovna izobrazba s specializacijo oz. magisterijem oz. izobrazba druge bolonjske stopnje. Kandidat za delovno mesto pa mora imeti tudi dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti "strogo tajno".

Kandidat ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja
Pogojev ne bo izpolnjeval tudi tisti, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ali pa je bil obsojen na več kot šestmesečno nepogojno zaporno kazen. Zoper kandidata prav tako ne sme biti vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.


Urad za komuniciranje kot v. d. direktorja trenutno vodi Anže Logar, na vprašanje, ali pričakuje ponovno imenovanje, pa je odgovoril le, da bo izpolnil vse, kar prijava zahteva, nato pa je odločitev v rokah natečajne komisije. Dostop do tajnih podatkov po poslovniku vlade trenutno ima.

Logarja je vlada za v. d. direktorja Ukoma imenovala na svoji prvi seji, na tem mestu pa je nasledil Darijana Koširja.

Vršilci dolžnosti lahko to funkcijo opravljajo največ šest mesecev
Od nastopa svojega mandata je vlada - večinoma zaradi reorganizacije ministrstev, delno pa tudi zaradi razrešitev direktorjev posameznih organov v sestavi ministrstev ali vlade - imenovala več kot 50 vršilcev dolžnosti. Ti lahko funkcijo opravljajo največ šest mesecev.

Na vseh ministrstvih zatrjujejo, da bodo za imenovanje direktorjev s polnim mandatom izpeljali posebne javne natečaje, ki jih za položaje generalnih direktorjev, generalnih sekretarjev in predstojnikov organov v sestavi zahteva zakon o javnih uslužbencih.

Javni natečaj objavilo tudi ministrstvo za notranje zadeve
Omenjene natečaje izvaja posebna natečajna komisija, ki jo za vsak primer posebej imenuje uradniški svet. Komisija ugotovi, kateri kandidati so po svoji strokovni usposobljenosti primerni za položaj, seznam kandidatov pa nato predloži funkcionarju, ki mu je uradnik na položaju podrejen. Funkcionar, večinoma minister, izbere tistega, ki je po njegovi presoji najprimernejši in ga predlaga vladi v imenovanje. Lahko pa se odloči, da ne bo predlagal nikogar, zaradi česar je treba postopek ponoviti.

Vršilci dolžnosti čakajo na imenovanje za polni mandat tudi na osmih ministrstvih. Ministrstvo za notranje zadeve je prav tako že objavilo javni natečaj za položaj generalnega direktorja direktorata za državno tožilstvo. Tega kot v. d. vodi Matija Vidmar.