Računsko sodišče ugotavlja, da četverica revidirancev ni zadovoljivo izpolnila popravljalnih ukrepov. Foto: BoBo
Računsko sodišče ugotavlja, da četverica revidirancev ni zadovoljivo izpolnila popravljalnih ukrepov. Foto: BoBo

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti poslovanja 14 nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov v letu 2011 izreklo pet negativnih mnenj in devet mnenj s pridržki, so sporočili z Računskega sodišča.
Odzivna poročila je tako zahtevalo od delovnih sodišč v Ljubljani, Celju in Mariboru, državnega pravobranilstva, Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), Slovenske odškodninske družbe (Sod), Ustavnega sodišča in od Varuha človekovih pravic.

V reviziji so bila ob tem ugotovljena pogostejša neskladja z več predpisi, med drugim z zakoni o delovnih razmerjih, o javnih uslužbencih, o javnih financah ter javnih naročilih in javnem naročanju.

Računsko sodišče je nato v porevizijskem poročilu kot zadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe varuha, državnega pravobranilstva, KPK-ja ter delovnih sodišč v Celju, Ljubljani in Mariboru, pri drugih revidirancih pa je odkrilo tako zadovoljive kot delno zadovoljive in nezadovoljive ukrepe.

Štirje niso zadovoljivo popravili stanja
Popravljalni ukrepi so bili po mnenju sodišča nezadovoljivo izvedeni pri Nakvisu, kjer niso izterjali neupravičeno izplačanega denarja, vezanega na plačilo za opravljeno delo na sejah sveta agencije.

Tudi ustavno sodišče ni izplačalo premalo izplačanih plač oziroma sklenilo dogovora o vračilu preveč izplačanih plač, Sod pa ni ustrezno proučil možnosti za izterjavo neupravičeno izplačanega denarja oz. povzročene škode.
Pri SAZU-ju pa je Računsko sodišče ugotovilo, da z načrtom dejavnosti niso opredelili roka za sklic skupščine, na kateri bi odločali o spremembi statuta. Ob tem tudi ni opredelila, na kakšen način bo določila obdobje, za katero so člani akademije upravičeni do nagrade.

Ker omenjeni štirje revidiranci v nekaterih delih niso izkazali zadovoljivih popravljalnih ukrepov, je Računsko sodišče presodilo, da so v skladu z zakonom o Računskem sodišču in njegovim poslovnikom kršili obveznost dobrega poslovanja.