Slovenija je bila osnovana na mirovništvu in človekovih pravicah, opozarjajo na Radiu Študent. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar
Slovenija je bila osnovana na mirovništvu in človekovih pravicah, opozarjajo na Radiu Študent. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Cerar


Pobudniki so prepričani, da se s povečevanjem pooblastil vojske begunci in nenadzorovani prehodi državne meje izkoriščajo za militarizacijo Slovenije, ki so jo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja utemeljila prav mirovniška civilna gibanja za demokracijo in človekove pravice.

"Z odločitvijo, da se pripadnikom Slovenske vojske lahko podelijo tudi posebna civilnorepresivna pooblastila, se v Republiki Sloveniji v temeljih spreminja z ustavo določena vloga obrambnih vojaških sil," so prepričani na Radiu Študent.

Po mnenju Brgleza se pobudniki ne zavedajo resnosti položaja, v katerem se je - ne po svoji krivdi - znašla Slovenija, so zapisali v njegovem kabinetu. Zato jih je pozval, da še enkrat premislijo, "ali želijo zaradi svojih parcialnih interesov ogroziti skupnostne interese in varnost slovenske države in njenih državljanov".

Poleg tega predsednika DZ žalosti dejstvo, da "so v naši državi nekateri pripravljeni žrtvovati blaginjo, človekove pravice in varnost državljanov samo zato, da bi udejanjili svoje ideološke postulate", so še navedli v njegovem kabinetu.

Po dopolnitvi, ki jo je DZ sprejel v sredo, lahko DZ na predlog vlade odloči o dodatnih pooblastilih vojske pri varovanju državne meje. Vojaki tako lahko v naslednjih treh mesecih na mejah opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju množic, piše v zakonskem dopolnilu.