Han opozarja, da ni časa za politična obračunavanja v DZ-ju. Foto: BoBo
Han opozarja, da ni časa za politična obračunavanja v DZ-ju. Foto: BoBo
kustec lipicer
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je dejala, da si v koaliciji prizadevajo, da ne bi razglasili izrednih razmer. Foto: BoBo

Glede izredne seje, ki jo zaradi begunske krize zahtevajo SDS, Bojan Dobovšek in NSi, je Han opozoril, da ta trenutek ni pravi čas za politična preigravanja. "Politika bi morala skupaj skupiti in narediti nekaj koristnega, ne pa da se krega v DZ-ju," je dejal v izjavi novinarjem.

Po njegovem mnenju morata pri reševanju begunske krize policija in vojska stopiti skupaj, da se ne bi komur koli zgodilo kaj hudega - ne beguncem, policistom, vojakom, humanitarcem, ne tamkajšnjim prebivalcem. Opozoril je, da meja ne moremo kar prosto zapirati.

Se pa Han v tem trenutku boji zlasti nevarnosti širjenja balkanskih težav. "Mi pa vemo, kaj se je na Balkanu dogajalo pred 20 leti," je še dejal.

Nova navodila za policijo in vojsko
Vodja poslancev in poslank SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je spomnila, da sodelovanje med vojsko policijo že poteka. Danes pa so se dogovorili tudi, da vlada ta navodila pregleda in po potrebi dopolni glede na nove okoliščine, ki pomenijo tudi še večjo udeležbo vojske.

Na vprašanje, kaj bodo v koaliciji storili, če se razmere drastično poslabšajo, pa je odgovorila z besedami, da ustava natančno določa tudi roke in postopke v takih primerih. Te varovalke so v ustavi po njenih besedah določene zato, ker se varujeta demokracija in delitev oblasti.

Kako blizu izrednim razmeram
"Če je treba tovrstne roke preseči, je treba aktivirati 92. člen ustave, torej stanje izrednih razmer," je opozorila Kustec Lipicerjeva. Na vprašanje, kako blizu so aktivaciji tega člena, je odgovorila, da delajo vse, da se to ne bo zgodilo.

92. člen ustave namreč govori o vojnem in izrednem stanju. Izredno stanje se po prvem odstavku tega člena razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor. DZ odloči o uporabi obrambnih sil.

Dopolnitev zakona o obrambi, ki jo je DZ sprejel v sredo ponoči in na podlagi katerih bi DZ na predlog vlade lahko dal dodatna pooblastila vojski pri varovanju državne meje, bo namreč v skladu z zakonodajo začela veljati šele prihodnji teden, je pojasnila Simona Kustec Lipicer.

DZ je sicer v stalni pripravljenosti, da bo v okviru svojih pristojnosti kadar koli in na kakršen koli način pristopil k sodelovanju pri reševanju problematike v zvezi z migranti, je še dejala. Do nenapovedanih in nenadzorovanih razmer po njenih besedah prihaja tudi zaradi nesodelovanja Hrvaške.

Zahtevajo odstavitev treh ministrov
Trije poslanci, Dobovšek (nepovezani poslanci), Branko Grims (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi), pa so danes predstavili tudi predlog sklica izredne seje DZ-ja zaradi begunske krize in dogajanja na mejah.

Po Grimsovih besedah v predlogu vladi priporočajo naj uporabi vse razpoložljive možnosti za zavarovanje meje, varnosti ljudi in njihovega premoženja ter za vzpostavitev nadzora pri vstopih migrantov v državo in izstopih migrantov iz države.

Prav tako predlagajo, naj se spremeni vsa potrebna zakonodaja, da bi se lahko za ta namen v polni meri uporabilo vse razpoložljive vire. Prav tako želijo, da vlada odstavi vse odgovorne, "ki niso zagotovili pravočasnih sprememb zakonov in aktov in angažiranja rednih in rezervnih varnostnih sil". Kot najbolj odgovorne pri tem vidijo notranjo in obrambno ministrico Vesna Györkös Žnidar ter Andrejo Katič in zunanjega ministra Karla Erjavca, v nasprotnem primeru pa naj odstopi kar premier Miro Cerar.
Zahtevajo tudi dosledno izvajanje zakonodaje in sankcioniranje tistih prebežnikov in skupin, ki "uničujejo pomoč v hrani, nastanitvah in prevoznih sredstvih, sprožajo nemire" ter dnevno poročanje o dogajanju DZ-ju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Zgodaj zjutraj pri Rigoncah opazili največjo skupino prebežnikov do zdaj