Upravne enote hitijo reševati denacionalizacijske postopke. Foto: BoBo
Upravne enote hitijo reševati denacionalizacijske postopke. Foto: BoBo

Vlada je za letos namenila 37.000 evrov za projekt pospešitve in dokončanje postopkov po zakonu o denacionalizaciji in zakon o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic.

Pristojna ministrstva so pozvali, naj kot drugostopenjski organ v vseh primerih meritorno odloča zoper odločitve upravnih enot. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov pa naj maksimalno intenzivira svoje dejavnosti pri iskanju nadomestnih zemljišč.

Po podatkih MNZ-ja so upravne enote v prvih štirih mesecih porabile 11.579 evrov oziroma 65,2 odstotka načrtovanih sredstev. Po podatkih upravnih enot ministrstva v petih primerih niso meritorno odločala, ampak so zadevo vrnili v ponovni postopek.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov pa je v podpis posredoval tri sporazume o dodelitvi nadomestnih zemljišč in od tega z dvema upravičencema sklenil sporazum o dodelitvi. Upravni organ je v enem primeru na podlagi sporazuma o dodelitvi nadomestnih zemljišč izdal odločbo.

Ministrstva so malce pohitela
Ministrstva, ki na drugi stopnji rešujejo pritožbe, so aprila, maja in junija rešila 42 denacionalizacijskih zadev, kar so tri več kot v prvih treh mesecih letos. Skupaj je pri ministrstvih nerešenih še 71 denacionalizacijskih zadev.

Na ministrstvu za pravosodje sicer ob tem opozarjajo, da nobeno izmed ministrstev (ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) ne odloča o pritožbah v roku dveh mesecev, tako sklep vlade iz leta 2006 še vedno ni realiziran.