RKS opozarja, da je vedno več revnih zaposlenih. Foto: BoBo
RKS opozarja, da je vedno več revnih zaposlenih. Foto: BoBo
Pomoči EU-ja bo manj, potrebe pa se povečujejo, opozarjajo v RKS-ju. Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija poročala Liana Buršič, se število prosilcev za pomoč v obliki prehranskih paketov hitro veča, in to ne le med najrevnejšimi sloji prebivalstva. Po takšno pomoč hodi tudi vse več redno zaposlenih, celo v glavnem mestu.

V zadnjih štirih letih se je število prosilcev za pomoč povečalo za 40.000 na zdajšnjih 150.000. Lani se je število prejemnikov materialne pomoči povečalo s 145.000 na 150.000, po pomoč pa pridejo od šest do osemkrat na leto. Najbolj so ogrožene starejše samske ženske oziroma vdove z nizko pokojnino, po pomoč pa prihajajo tudi brezposelni, mladi in starejši, je dejal generalni sekretar Rdečega križa Slovenija (RKS) Danijel Starman.

Lani so razdelili nekoliko manj hrane, razlog za to pa je po Starmanovih besedah manjši obseg evropske pomoči, zaradi česar so bili prehrambni paketi manj bogati. Kot je še opozoril Starman, bodo po novem evropsko humanitarno pomoč razdeljevali med vseh 28 članic EU-ja. "V Sloveniji bomo morali razviti sistem zagotavljanja hrane za socialno ogrožene, ker bo po letu 2014 evropski ukrep potekal drugače kot doslej," je poudaril Starman. Dodal je, da RKS v sodelovanju s pristojnim ministrstvom že sodeluje pri pripravi ukrepov.

Lani je RKS zbral 319.810 evrov, ki so jih namenili za izvajanje humanitarnih programov v korist najranljivejših skupin prebivalstva. RKS bo tako zbrana sredstva tudi tokrat namenil za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših okolij ob začetku šolskega leta za nakup potrebščin ter za izvedbo socialno-humanitarnih programov.

Vedno več revnih zaposlenih
Strokovna sodelavka RKS-ja Mateja Lomovšek pa je opozorila, da je vedno več prosilcev za pomoč iz vrst zaposlenih. V RKS-ju opažajo, da se število revnih zaposlenih povečuje, največ pa je prosilcev na območjih, kjer so prisotni stečaji podjetij, v Pomurju in na Štajerskem, je dejala. "Ker se zavedamo, da so naši resursi pri zbiranju denarja omejeni, se trudimo, da vsako leto izvedemo dve, tri vseslovenske humanitarne akcije zbiranja sredstev, ki jih namenimo za pomoč socialno ogroženim," je še poudarila Mateja Lomovšek.

Rdeči križ se sicer vsako leto 8. maja z mednarodnim dnevom spomni rojstva ustanovitelja Henryja Dunanta, na ta dan pa se pri nas začenja tudi tradicionalni Teden Rdečega križa Slovenije, ki bo potekal do 15. maja. V skladu z zakonom o RKS-ju bo na vseh enotah Pošte Slovenije v prodaji 2.650.000 doplačilnih znamk, na železniških in avtobusnih postajah pa 25.000 doplačilnih vozovnic, v vrednosti 17 centov.

Direktor RKS-ja Franc Košir je ob tem pozval podjetja, naj ne zadržujejo pošiljk, da ne bi plačali dodatnih 17 centov za znamko. To se, kot pravi, sicer dogaja vsako leto ob tednu RKS-ja.