Odbor za delo se je seznanil z rebalansom proračuna. Foto: DZ/Martina Čuk
Odbor za delo se je seznanil z rebalansom proračuna. Foto: DZ/Martina Čuk

Z rebalansom proračuna, ki se nanaša na ministrstvo za delo, se je seznanil Odbor DZ-ja za delo. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrakova je dejala, da se sredstva v primerjavi s sprejetim poračunom za leto 2015 sicer res znižujejo, vendar pa je po njenih besedah bolj ustrezna primerjava s porabljenimi sredstvi v letu 2014, ki pa ne kaže takšne razlike.

Predlog rebalansa je po njenem pojasnilu pripravljen tudi na podlagi ocen Urada za makroekonomske analize in razvoj, po katerih bo letos povprečno 115.000 brezposelnih. Če sredstev ne bo dovolj, jih nameravajo doseči s prerazporeditvami.

Poslanec ZL-ja Matjaž Hanžek je menil, da ob več kot 130 milijonih evrov manj glede na sprejeti proračun ni na mestu govorjenje o tem, da se pravice ne bodo zmanjšale. "Življenjski stroški se dvigujejo. Najprej bi morali poskrbeti za tiste, ki komaj preživijo," je dejal.

36 milijonov manj za družine
Iva Dimic iz NSi-ja je menila, da predlagani rebalans prinaša reze na področjih, ki so problematična in zahtevajo posebno skrb družbe. Za denarna nadomestila brezposelnim je glede na sprejeti proračun namenjenih skoraj 94 milijonov evrov manj, za družinske prejemke in starševska nadomestila pa 36 milijonov evrov manj, kar bo po njenih besedah "poseglo v socialni status družin".

Predsednik odbora Uroš Prikl (DeSUS) je spomnil, da je bil proračun za letošnje leto "sprejet na drugih temeljih, kot so danes". "V tej luči zadeva ni tako tragična," je menil in dodal, da je napočil čas, da bi posamezne sektorske politike začele upoštevati druga drugo in sodelovati med seboj. "Družinska politika brez povezave s stanovanjsko, izobraževalno in drugimi politikami ne bo prinesla rezultatov. Nujno je na zadeve pogledati celovito," je še dejal.

Po besedah poslanke SMC-ja Janje Sluga pa predlagani rebalans kljub nekaterim opozorilom prinaša napredek. Tako bo v varstveno-delovnih centrih 70 novih zaposlitev, več sredstev je glede na realizacijo v letu 2014 predvidenih tudi za socialno vključenost invalidov. "Vse to nas lahko navdaja z upanjem," je povedala Sluga.