Referendum 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 95 glasov Ocenite to novico!
false
Državni sekretar in vodja projekta drugi tir Jure Leben je menil, da je državljanom jasno, da imamo vlado za to, da sprejema strokovne odločitve. Foto: BoBo
false
Premier Miro Cerar meni, da so volivci tudi z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da vlada opravi svoje delo. Foto: BoBo

Cerar po referendumu: "Volivci imajo dovolj političnih igric"

Odzivi na referendum o drugem tiru
24. september 2017 ob 21:06,
zadnji poseg: 24. september 2017 ob 23:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vladni predstavniki so izrazili zadovoljstvo z izidom referenduma o drugem tiru, saj naj bi po njihovem mnenju volivci tako pokazali, da želijo, da vlada opravi svoje delo. Pobudnik referenduma Vili Kovačič pa že napoveduje ustavno presojo zakona.

Premier Miro Cerar je v izjavi po zaprtju volišč na današnjem referendumu o drugem tiru dejal, da je nizka udeležba "v veliki meri pokazala, da imajo volivci dovolj političnih igric" in podpirajo vladni projekt.

Cerar je ponovil, da gre za pomemben razvojni projekt za našo prihodnost in po njegovem prepričanju so volivci tudi z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da "vlada opravi svoje delo, ki smo si ga začrtali, da se ne ustavljamo, da se ne vračamo nazaj, ampak gremo in ta drugi tir zgradimo".

Premier je tudi zavrnil očitke pobudnikov referenduma, ki v slabi udeležbi vidijo nelegitimnost projekta. "O nelegitimnosti ni govora, pravila so bila jasna, vse smo odigrali po pravilih," je dejal.

Tistim, ki so na referendumu obkrožili proti, je zagotovil, da drugi tir ne bo novi Teš 6, saj projekt vodijo zelo transparentno, "zato tudi zakon, zato nadzorni mehanizmi, tako domači kot evropski, tudi zaledne države ne bi projekta podprle, če ne bi bil dober", je povedal in poudaril, da ima drugi tir dobro finančno konstrukcijo in tudi trasa je določena v pravi smeri.

Obregnil se je tudi ob SDS in pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, ki da so z referendumom želeli preprečiti projekt, ki je dober za Slovenijo. "Zdaj vidijo, kakšna je volja ljudstva," je dejal Cerar.

Kovačič: Projekt je neustaven
Pobudnik referenduma, vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je po zaprtju volišč povedal, da zakon o drugem tiru čaka še pobuda za oceno ustavnosti. "Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali Računskemu sodišču. Stroške za ta referendum pa bomo s položnicami naslovili na vse poslance, ki so glasovali za zakon," je dejal Kovačič.

Med ostrimi kritiki vladnega projekta je bil tudi Jože Duhovnik iz Strokovne skupine JD. Dejal je, da bo po njegovem Kovačič nadaljeval bitko o poštenosti v tej državi. "Prenesel bo zadevo na prave institucije," je napovedal.

Referendum je bil nepotreben eksperiment
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je nedeljski referendum ocenil kot nepotreben eksperiment pobudnikov. "Mislim, da volivci z nizko udeležbo sporočajo, da o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odgovornost prepuščajo vladi, da nadaljuje projekt," je dejal.

Državni sekretar in vodja projekta drugi tir Jure Leben pa je menil, da je državljanom jasno, da imamo vlado za to, da sprejema strokovne odločitve. "Na ta način moramo projekt peljati naprej," je dodal. Hkrati pa ga veseli, da se bodo lahko že v ponedeljek znova ukvarjali z vsebino projekta. V kratkem naj bi začeli odpirati ponudbe za pripravljalna dela, načrtujejo pa, da bodo novembra začeli dela na trasi.

Popovič je pričakoval nizko udeležbo
Koprski župan Boris Popovič je povedal, da je pričakoval nizko udeležbo na referendumu, ki je bil po njegovem mnenju popolnoma nesmiseln in nepotreben. Popovič je sicer poudaril, da zakon ni popoln, da pa državljani z njim ogromno dobimo. "Dobimo dvotirno železniško povezavo med Divačo in Koprom, obstoječi tir pa se ukine, kar je za naše prebivalce izrednega pomena. Končno bodo lahko živeli kot vsi drugi," je dejal.

Podobnega mnenja je tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki je bil prav tako kot koprska občina med organizatorji kampanje v podporo drugemu tiru. Ocenil je, da ni prav, da se strateški projekti podrejajo potrebam dnevne politike. Ob tem je spomnil, da je bil drugi tir skupni cilj vseh dozdajšnjih vlad.


Koalicija pričakovala, da referendum ne bo uspel
V parlamentarnih strankah so izide sprejeli z različnimi občutki. V koalicijskem DeSUS-u niso presenečeni nad izidom, saj so pričakovali, da referendum ne bo uspel. Še vedno pa zahtevajo "absolutno transparentnost vseh postopkov, zlasti razpisov ter natančen popis del, da bo cena projekta jasna še pred začetkom gradnje", je navedel predsednik stranke Karl Erjavec.

V SD-ju medtem ocenjujejo, da so se Slovenci odločili za razvoj, za delovna mesta, predvsem pa prepoznali igro, ki jo igrata SDS in njen predsednik Janez Janša. Po presoji poslanca SD-ja Jana Škoberneta je neuspešen referendum o zakonu o drugem tiru eden zadnjih referendumov, ki jih v resnici ni bilo treba.

SDS bo bedel nad projektom; Levica bi novelirala zakon
Matej T. Vatovec iz Levice pa je opozoril, da izid referenduma o zakonu o drugem tiru ne sme postati biankomenica za izpeljavo posla z Madžarsko. "Mislim, da to ne sme postati biankomenica za to, da se izpelje posel z Madžarsko, ker bi bilo to enostavno škodljivo za naše gospodarstvo in tudi za državni proračun," je pojasnil Vatovec. V Levici pa bodo vztrajali pri svojih zahtevah in takoj po uveljavitvi zakona predlagali njegovo noveliranje.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Ljubo Žnidar je dejal, da nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih v državi odločajo državljani namesto stroke. "Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS-u imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona," je dejal.

Poslanec NSi-ja Zvonko Lah je ocenil, da je vladi očitno uspelo prepričati volivce, da so tudi proti drugemu tiru, če so proti zakonu, a ni tako. Meni, da je še čas za alternativno različico, saj bodo pripravljalna dela trajala dve leti, v tem času pa se bo vlada zamenjala.

V Zavezništvu še vztrajajo pri pozivu iz referendumske kampanje, naj vlada opravi ponovno finančno revizijo projekta, je poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek.

Dragonja: Želimo več kot 200 milijonov evropskega denarja
Svetovalec projektnega podjetja 2TDK Metod Dragonja je povedal, da se z izidom referenduma ni obremenjeval. "Meni je pomembno to, da je bil koncept financiranja, ki smo ga postavili, deležen podpore v evropskih institucijah, in to je tisti najpomembnejši element, da bomo ustvarili pogoje za uresničitev tega projekta," je dejal. Kot prvi cilj po referendumu je poudaril pridobitev načrtovane vsote evropskih sredstev. "Želimo preseči 200 milijonov evrov, cilj je 250 milijonov evrov," je dodal.

"S stališča Slovenskih železnic je to novica, da se projekt drugi tir po vseh teh letih končno začne. To je praktično zelena luč na koncu predora, da bo projekt v doglednem času zgrajen in da lahko svojim poslovnim partnerjem končno rečemo, da gredo stvari naprej in v fazo izgradnje, na kar čakajo že mnogo let," pa je povedal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in dodal, da si želijo, da se projekt izvede čim bolj transparentno in v skladu z dobro poslovno prakso.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič pa je izrazil upanje, da bodo zdaj v vladi hitreje pristopili k izvedbi tega projekta in da bodo seveda zagotovili primerno in pričakovano transparentnost.


Gosta za in proti, Jure Leben in Vili Kovačič sta se zvečer po objavi delnega neuradnega izida referenduma soočila tudi v Odmevih, ki jih je vodila Tanja Gobec. (Celoten pogovor si lahko ogledate v priloženem videu.)


"Referendum je bil zato, ker stroki ni bilo dopuščeno, da pride blizu. Ko stroka ne more blizu, morajo državljani povedati," je dejal Kovačič. "Stroka je bila vključena - tako slovenska kot tudi tuje institucije, ki so pregledovale projekt. In stroka bo vključena še naprej," je te očitke zavrnil Leben.


Kovačič je potrdil, da bo v prihajajočem tednu zakon poslal v presojo ustavnemu sodišču, obrniti se namerava tudi na Računsko sodišče. Skrbi pa ga tudi nadzor nad tem projektom, ki je po njegovem mnenju "larifari". "Štiri nadzornike predlaga ministrstvo, pa tudi tistega od civilne družbe potrjuje ministrstvo. To ni noben nadzor, to je nadzorovanje samega sebe," je opozoril. "Nadzor opredeljuje zakon, tako projektno-finančni svet kot to, kako so člani predlagani. In ravno zato, da bi se izognili očitkom o netransparentnosti, in ker nimamo nič za skrivati, smo šli še v dodatni tovrstni svet, ki ga bo potrdila vlada na pobudo ministra. Objavljen bo javni poziv za dodatnih devet članov, ki bodo predstavniki civilnega gibanja za nadzor. V njem bo natančno opredeljeno, kakšna tehnična znanja morajo ti člani imeti, za vse bo prostor," je zagotovil Leben.

VIDEO
Volivci podprli zakon o drugem tiru
G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
mihaing
# 24.09.2017 ob 21:13
Dragi g. Cerar: delno imate prav a še bolj prav bo to, da imamo volilci dovolj politike in politikov nasploh.
divacvlade
# 24.09.2017 ob 21:24
...je pa tale referendum vsaj malo nakazal, da je denarnega kupčkanja in prstov v marmeladi počasi konec tudi za vse projekte naprej, saj je ljudem poln kufer politikov nasploh in njihovih mahinacij
KruhTeUbije
# 24.09.2017 ob 21:19
"Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona in zadevo predali računskemu sodišču. Stroške za ta referendum pa bomo s položnicami naslovili na vse poslance, ki so glasovali za zakon," je dejal Kovačič.

Gospod Kovačič bi moral pošteno priznati, da je bil njegov referendum brca v temo in prenehati z nagajanjem. Krivdo bi moral najprej iskati pri sebi in prijateljih, ki bi (po mojem mnenju) morali biti pravi naslovniki za položnice.
Rotty
# 24.09.2017 ob 21:18
"Volivci imajo dovolj političnih igric"

@Cerar: Zapomni si to za dan parlamentarnih volitev ;)
ikacbe
# 24.09.2017 ob 21:13
SDS bo bedel nad projektom
Poslanec največje opozicijske stranke SDS-a Ljubo Žnidar je dejal, da nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih v državi odločajo državljani namesto stroke. "Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona," je dejal.

Kdo je izsilil referendum?
sisoruen
# 24.09.2017 ob 21:27
Aha, Vili, vidi se, kako spoštuješ voljo volivcev. Če ti dajo kajlo, te njihova volja ne zanima. Navadni zdrahar je ta tip in o njemu bomo še večkrat slišali. :D
gapipro
# 24.09.2017 ob 21:25
Prosim da se račun za referendum izstavi Kovačiču.
kapitalist
# 24.09.2017 ob 21:12
Janšekova polena niso obrodila sadove.
OMNIC
# 24.09.2017 ob 23:00
Voditeljici Odmevov Vili K. povsem resno odgovarja, da je vzrok za zavrnitev pobude PROTI v tem, ker ni imel možnosti, da bi na RTV na soočenju v petek lahko pojasnil incident na četrtkovi debati. Voditeljica: pa saj soočenja v petek ni bilo?!
Vili: ja, pa bi lahko bilo.
??????
nepokorni
# 24.09.2017 ob 21:33
Pa je res možno, da lahko 5 kretenov sistematično blokira razvoj Slovenije?!?
@twwwter
# 24.09.2017 ob 21:27
Cerar po referendumu: "Volivci imajo dovolj političnih igric"

Pa še marsi koga ali česa drugega !
Phillidor
# 24.09.2017 ob 21:22
Rezultat referenduma je zlasti pokazatelj tega, da nekaterih tem ni primerno obravnavati po referendumskih poteh. Na tej točki bi morali pobudniki priznati svojo zmoto namesto tega, da silijo z nadaljnjimi poskusi preko Ustavnega sodišča. Definitivno cenejša opcija, vendar tudi ustavno sodišče je načelno namenjeno reševanju drugih problematik. Pobudniki so izgubili kompas, kako država deluje in čemu je namenjena. Pa se ne želim opredeljujevati do referendumskega vprašanja samega. Upam, da v prihodnosti takšnih zadev na referendumih ne bo.
Raff69
# 24.09.2017 ob 21:33
"Volivci imajo dovolj političnih igric"

Pa že najmanj 20 let...
mihael1
# 24.09.2017 ob 22:42
Kovacic : projekt je neustaven. Joj, joj.

Nisem vedel da so lahko gradbeni projekti neustavni.

Pa saj tudi on tega ni pojasnil in nihce ga ni vprasal kaj je neustavno.
profich
# 24.09.2017 ob 21:20
Joj Kovacic, na zacetku sem te podpiral in celo oddal podpis za referendum, danes pa sem glasoval za. Zameril si se mi ti, s svojimi igricami. Uzivaj raje penzijo.
Sirtuin
# 24.09.2017 ob 22:14
Zna se zgodit, da na parlamentarnih volitvah ponovno zmaga SMC. Tale anketa (ki ponavadi tudi ni najbolj točna) pokaže sicer, da ima SMC 6% manj podpore od SDS, ampak je kar 30% neodločenih in ti bodo veliko prej glasovali za SMC kot za SDS (vsaj z rekom, saj zadnje 4 leta ni šlo tako zelo slabo). Zakaj ni šlo tako zelo slabo? Ta vlada je prva od leta 2008, ki bo dokončala celoten mandat (se pravi se je vzpostavila določena politična stabilnost), v teh štirih letih ni bilo nobenih resnih protestov in stavk (nekaj sindikalnih, kar se je rešilo s pogajanji), imamo zelo lepo gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, vlada se ukvarja s projekti s katerimi se prej ni nobena v taki meri (Milojka močno vztraja pri reformah zdravstva - bolj ali maj uspešno - ampak vztraja, začela se bo gradnja 2. tira, kar bi lahko začela tudi katerakoli vlada prej ( pa ni).). V Slovenijo bo tudi še vlagalo nekaj velikih tujih podjetij (npr. Japonci s tovarno visokotehnoloških gumarskih izdelkov). Ta vlada bi lahko naredila še bistveno več, če ne bi prvi dve leti mandata nonstop nagajal SDS z borbami za svojega političnega zapornika. Na začetku je bila tudi večina njenih članov političnih novincev in so si morali še nabrati nekaj izkušenj v politiki. Sedaj se je spet rušilo projekta gradnje Magne pri Mariboru in 2. tir, ki sta nekako vzdržala pred vsemi pritiski s strani razno raznih wannabe politikov in nevladnih "naravovarstvenih" organizacij). Ne rečem, da ne bi mogli biti pri kateri stvari bolj odločni in narediti več, lahko bi. Ampak če se spomnemo zadnje Janševe vlade in kako se je modelu trgalo, ko je ljudi zmerjal z zombiji, in kako hudi protesti so bili (njegova vlada je padla po enem letu). Ali bosta Dejan Židan in Janez Janša res boljša predsednika vlade kot Cerar? Obstaja tudi varianta, da bo Cerarja zamenjal Milan Brglez (mogoče zato ne kandidira na predsedniških volitvah?? mogoče so tudi zato preimenovali stranko, ki se ne imenuje več po Cerarju??) in na parlamentarnih volitvah nastopi kot nov resnejši kandidat za predsednika vlade pri isti stranki (s tem bi se znebili nekoliko osovraženega Cerarja, ki ima mogoče tudi že vsega dovolj??). Z dobrim nastopanjem bi na predvolilniih soočenjih pomoje uničil Židana in Janšo, ljudje pa bi na SMC dobili nek nov pogled.
Osebno menim, da bi Slovenija imela veliko več od še štirih let sedanje vlade, ki je nekoliko vpeljana v mirni politični atmosferi, kot pa od prehoda na SDS koalicijo z Janezom na čelu. Ali nam gre res tako slabo, da potrebujemo odrešitev Janeza Janše in njegovih? :)
KruhTeUbije
# 24.09.2017 ob 21:30
@danimmc: privarčevalo bi se tudi, če referenduma sploh ne bi bilo. Udeležba je bila zelo slaba, da ne govorim o tem, da od te manjšine volivcev več ljudi glasovalo za vladni predlog zakona. Nasprotna stran je imela več kot dovolj priložnosti, da predstavi svojo plat zgodbe, a je kljub temu prišlo do takega fiaska.
4-3-2-1
# 24.09.2017 ob 21:17
Imam občutek, da bo po koncu projekta drugi tir, TEŠ6 prikazan kot primer dobre prakse.
tir1a
# 24.09.2017 ob 23:35
SDS je obrnil ploščo haha. Se bojijo poraza na volitvah, kajne?!
Vlada pa bo samo pridobila podporo...kako bi vse lepše teklo brez SDS (še zdaleč ne idealno, a vsekakor je SDS največje politično breme naše družbe).
sirus
# 24.09.2017 ob 21:38
firtoh

LOL, Koper-Divača je ozko grlo, ker je samo 1 tir. Od Divače naprej imamo 2 tira v Italijo in 2 za Ljubljano. Prvenstveni problem niso hitrosti pod 200 km/h po Sloveniji ampak, da LK in SŽ sploh lahko zadostita potrebam svojih strank pri prevozu tovora do Divače. Je pa pravilno, da se že v štartu zgradi del nove proge kot se spodobi, brez polovičarstva po starih zavojih, trasah in krivinah.
alcatraz
# 25.09.2017 ob 07:45
Brglez bi lahko izbral drug datum pa bi privarčevali 4 milijone.

aja zdej je pa brglez kriv.
hahahaha
@twwwter
# 24.09.2017 ob 21:32
Žal nam ravno politične igrice krojijo davkoplačevalsko usodo.
kak-tus
# 24.09.2017 ob 21:17
:)))) bravo .. Pripravimo denarnice. Čestitke tudi Mađarski :)))
SamoRes
# 24.09.2017 ob 22:43
Tviteraš je popoldne z enakimi besedami kot Nora tv pozival ljudi na volišča: Še je čas!
Kot vidimo ni prepričal niti lastne volilne baze.
Follow Me
# 24.09.2017 ob 21:29
Še nas bo glava bolela zaradi tega.
Nikec3
# 25.09.2017 ob 00:55
Madžarska bo zahtevala donos, ki nas bo dolgoročno prišel stat več kot če bi se sami zadolžili. Saj v tem je ves point.

Tudi če je to res, si bomo s to Madžarsko investicijo zagotovili, da bomo še 50 let preko Slovenije vozili ves Madžarski tovor.
balrog
# 24.09.2017 ob 22:28
otto, špekulacije cerkvenih mešetarjev v cerkvenih zvonovih so nas stale vsaj dve milijardi evrov ? In je RKC vrnila tisto, kar je zamešetarila, porabila, zapufala ... NE NI ! V pravi demokraciji bi morala RKC z vsem svojim premoženjem jamčiti za svoje mešetarske igrice. In enako je z referendum. Plača naj tisti, ki referendum predlaga, saj bi pobiral dividende v primeru zmage.
Disfenocingul
# 24.09.2017 ob 22:11
Jaz sem volil ZA,
preprosto: Cerar bo gotovo manj pokradel, kot bi Janša.
Branko3
# 25.09.2017 ob 05:36
Pa saj ne morem verjeti, da tale Kovačič še kar bluzi o nekem nadaljevanju postopka. S ćigavim denarjem? Upam, da ne javnim. Prepričan sem, da gre zgolj za uveljavljanje njegovih osebnih interesov in za osebno reklamo. Če to dela z javnim denarjem, potem je s s istemom nekaj hudo narobe.
ajvard
# 24.09.2017 ob 23:56
Slika na kateri si tipi v oblekah za jurja in več segajo v roke. Zaskrbljujoče.

koliko pa naj stane neka spodobna obleka, s srajco, čevlji..?

meni je zaskrbljujoče, da se nekaterim zdi, da je to nek luksuz.
Lluka
# 24.09.2017 ob 21:58
Peter Gašperšič je nedeljski referendum ocenil kot nepotreben eksperiment pobudnikov. "Mislim da volivci z nizko udeležbo sporočajo, da o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odgovornost prepuščajo vladi, da nadaljuje s projektom," je dejal.

Prosim Gašperšiča ŠE ZA KOMENTAR o referendumu o trgovini... kjer smo PODPRLI ZAPRTJE ŠTACUN ob Nedeljah.

in od takrat dalje ne hodim na nobene volitve niti na referendume ZATO, ker niso upoštevali MOJE in VOLJE VEČINE LJUDI.

ME zanima kaj bi porekli politiki , če i dali na referendum o zvišanju DDv-ja...al pa o delovni dobi. Kakšen izgovor i imeli da nebi smelo priti do tega. (čš da ljudje ne smemo odločati). Čemu pa lahko v Švici?
sirus
# 24.09.2017 ob 21:49
Sicer lahko pogledamo kje so bili Trst, Koper, Reka leta 1900, ko sta bila Trst in Reka avstrijska in madžarska luka in kakšno je stanje danes.

Ob večjem vložku bi podaril Madžarom koncesijo nad 3. pomolom, zgodovina jasno kaže, kaj se zgodi, če pristanišča ostanejo brez zaledja. Eni bi očitno Slovenijo osamili in odrezali od sveta.

V Trstu še danes ne vedo, kaj bi z vsemi razpadajočimi pristaniškimi poslopji.
CtrlDelete
# 25.09.2017 ob 07:50
Naprošam poslance, naj kdo da pobudo, da v primeru neuspelega referendum..... tisti ki ga je sprožil, sam krije vse stroške!
CtrlDelete
# 25.09.2017 ob 07:47
Jaz g. Kovačiču želim samo eno....mir v duši in miren spanec. Pa Ivanovo sliko nad posteljo naj zamenja z angelčki. Pa presojo na Ustavnem ter računskim sodiščem bo plačal...kdo???
alcatraz
# 25.09.2017 ob 07:43
Poslanec največje opozicijske stranke SDS-a Ljubo Žnidar je dejal, da nizka udeležba na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bila nepričakovana, saj je neprimerno, da o strokovnih stvareh in največjih infrastrukturnih projektih v državi odločajo državljani namesto stroke. "Izgradnja in postopki se morajo nadaljevati, čas pa bo hitro pokazal, ali smo v SDS imeli prav, ko smo opozarjali na vse nepravilnosti zakona," je dejal.

da jih ni sram...
mostnica
# 25.09.2017 ob 07:19
Po Cerarju bo ostal Cerarjev drugi tir, Cerarjeva Magna v Mariboru, za dolgoprstim pa Patria, pa...
aristotel
# 25.09.2017 ob 06:50
Vili Kovacic in Joze Duhovnik sta bedaka, ki bi za uresnicevanje nepreiskusenih zamisli onemogocila gradnjo drzavne infratrukture. Neverjetno koliko podpornikov imata v Sloveniji. Smo pa res butalci, da v take stvari, kot je tale referendum, vlozimo toliko casa in denarja. Taksen referendum mora placati tisti, ki ga izgubi, pa bo mir. Jaz nisem sel.
tir1a
# 25.09.2017 ob 00:05
Meteor, stroka je imela besedo pri tem, da je izdano Gradbeno dovoljenje. Državni inženir DRI pa ima glavno besedo pri projektu - kaj še želiš? Da Kovačič potrdi projekt? kaj je za vas stroka? Več kot očitno je, da nimaš pojma o gradbenih projektih.
Celt
# 24.09.2017 ob 21:23
Cerar po referendumu: "Volivci imajo dovolj političnih igric"

Ja saj, zato nas pa večina ni prišla na referendum.
In to ne pomeni da ima vlada prav, oni "drugi" pa ne... kapiraš Cerar?
STANE
# 25.09.2017 ob 09:43
Cerar že prav kapira....majhna udeleže je znak,da se ljudem zdi tak referendum nesmiselen in
brezvezen,,zato se ga pa niso udeležili
zekinho
# 25.09.2017 ob 07:09
Projekt je neustaven, zato bomo prihodnji teden vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona

A tako? Potem bi pa to lahko že zdavnaj storili, ne da ste najprej šli na referendum.
Nikec3
# 25.09.2017 ob 00:54
Zaradi Madžarske bo treba manj odpreti denarnico, ker bo prispevala svoj denar v 2TDK.

in kaj vse bo za to dobila?


Še enkrat. Investicija neke druge zaledne države v 2TDK je največji dokaz, da za izgradnjo obstaja ekonomski interes in da ne gre za politični spomenik, kot so recimo Stožice.

Z investicijo Madžarske si bo Slovenija za naslednjih 50 let zagotovila, da bo Madžarski tovor šel preko Slovenije. Kar bo koristilo vsem. Luki Koper, Sloveniji, Madžarski in Slovenskim železnicam.
celtic1888
# 25.09.2017 ob 07:57
Zdaj pa lopato v roke in gasa!
firtoh
# 25.09.2017 ob 07:54
No ja...Tale drugi tir delamo,kot Egipčani Keopsovo piramido.Samo,da so oni zadevo v 20-ih letih končali in stoji že 4000 let,mi pa še lopate nismo zapičili in jo do naslednjih volitev tudi ne bomo.
V celjski bolnišnici smo novo urgenco(nova zgradba)zgradili v enem letu z EU sredstvi.Ni najboljše projektirana ampak deluje.V KC Ljubljana so urgenco začeli graditi 2007 pa še ni končana,pa firme so kradle in propadle vmes.Urgenco in železniško progo je nemogoče primerjati,je pa lahko primerjati način delovanja v velikih projektih,ki je bolj ali manj vedno isti
alcatraz
# 25.09.2017 ob 07:52
Naprošam poslance, naj kdo da pobudo, da v primeru neuspelega referendum..... tisti ki ga je sprožil, sam krije vse stroške!

to pravim že ves čas.
jozu
# 25.09.2017 ob 07:37
..čujte zakaj te ivan ni naredil tega 2 tira v času ko so "oni" imeli 7 % gosopdarsko rast? in "samo" oni so sposobni za kaj takega.Pa še to.kako je lahko bila tako mala udeležba ma kje ste sedaj vi vsi pošteni desni ?malo se zamislite v SDS-su lastni vas ne podpirajo.
bajojoba
# 25.09.2017 ob 06:48
Pobudnik neuspelega referenduma bi moral prevzet kompletne stroške. Poln k imam vaših igric...
medic
# 25.09.2017 ob 06:27
"Volivci imajo dovolj političnih igric", tako je, ljudje postajamo apatični do politike. Pa ne rabi se za to narod odločat, v državi plačujemo strokovnjake za te stvari.
Mefisto
# 24.09.2017 ob 21:41
firtoh
# 24.09.2017 ob 21:34
Prijavi neprimerno vsebino
Cerar nalaga,da komaj nosim.27 km ni nobena prihodnost.Prihodnost bi bila modernizirana proga od Hodoša-Kopra


Kar je tudi v načrtu, a Divača-Koper je NAJVEČJE ozko grlo, kapiš?

Mimogrede:
- odsek Hodoš - Pragersko je že v celoti moderniziran
- na relaciji Mb - zidani most se modernizira že zadnje odseke
danimmc
# 24.09.2017 ob 21:22
Jaz bi čestital Viliju in ekipi za ves trud, ki so ga vložili v to kampanjo.

Brglez bi lahko izbral drug datum pa bi privarčevali 4 milijone.
Kazalo