Slovenija
Parlament
Državni zbor je odločil, referendum bo 20. decembra. Foto: BoBo
Škofja Loka
Koalicija Za otroke gre je ves čas nasprotovala noveli zakona. Foto: Reuters
VIDEO
Družinski referendum bo 2...

Dodaj v

Referendum o izenačitvi partnerskih skupnosti bo 20. decembra

Roki bodo začeli teči 9. novembra
4. november 2015 ob 15:19,
zadnji poseg: 4. november 2015 ob 17:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor je na izredni seji sprejel predlog, da bo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra.

Za odlok o razpisu referenduma s takšno vsebino je glasovalo 60 poslancev, 11 pa jih je bilo proti. Navzočih je bilo 74 poslancev. Sprejetje predloga je bilo pričakovano, saj so mu poslanske skupine že v predstavitvi svojih stališč večinoma napovedale podporo, edino v Združeni levici (ZL) so napovedali glasovanje proti predlogu, saj referenduma o človekovih pravicah po njihovih besedah ne bi smelo biti.

SDS in NSi proti posegom v zakonsko zvezo
Pomembne razlike so bile v razpravi glede potrebnosti referenduma o noveli in glede novele, ki izenačuje pravice heteroseksualnih parov s pravicami istospolnih. V poslanskih skupinah koalicijskih strank, v ZL-ju in nepovezani poslanci so obžalovali, da je ustavno sodišče dopustilo referendum s področja človekovih pravic, a so hkrati izražali upanje, da bosta na dan referenduma prevladala razum in spoštovanje človekovih pravic.

V SDS-u so se strinjali, da je treba k vprašanju istospolnih parov pristopiti odgovorno, a ne z redefinicijo zakonske zveze, v NSi-ju pa so opozorili, da novela ne priznava pomena materinstva in očetovstva za razvoj otrok.

Zakaj je za istospolne tako pomembno, da se z zakonom uredita njihova družbena enakovrednost in pravna enakost ter zakaj jim pobudniki referenduma pravico do zakonske izenačitve z raznospolnimi pari odrekajo? Kaj referendum pomeni za 81 istospolnih družin, kolikor jih uradno navaja slovenska statistika? Ali je pred nami najlepša kampanja na svetu, kakor napovedujejo v koaliciji Za otroke gre, ali pa bosta imela glavno besedo nestrpnost in diskriminacija, kot svarijo zagovorniki pravic istospolno usmerjenih. V Tarči se bo Boštjan Anžin pogovarjal z Violeto Tomič – Združena levica, Metko Zevnik – Koalicija Za otroke gre, Tomažem Meršetom – Družinska pobuda in Markom Žitnikom, ki živi v istospolni družini z otrokom.

Napovednik za oddajo si lahko pogledate tukaj.

ZL kritičen do peterice ustavnih sodnikov
V ZL-ju so bili po odloku DZ-ja znova kritični tudi v odzivu. "Z njim bo namreč razpisan referendum, na katerem bo o pravicah manjšine odločala večina. Ne samo, da bo na podlagi tega odloka večina odločala o pravicah manjšine, odločala bo tudi o tem, ali je v Sloveniji dovoljena diskriminacija majhne skupine ljudi. Odločali bomo torej o človekovih pravicah in enakosti pred zakonom," so opozorili.

Kritični so bili tudi do petih ustavnih sodnikov, ki so se po njihovih besedah odločili, "da se lahko v Sloveniji na referendumu glasuje o človekovih pravicah".

Tudi z datumom referenduma niso zadovoljni. "Referendum v času praznikov in dopustov namreč ni ravno primeren, saj bi radi čim več ljudem omogočili, da pridejo na referendum in podprejo odpravo diskriminacije istospolnih. Da mora biti to glavni cilj pri določanju datuma, izhaja tako iz ustave kot iz dosedanje prakse ustavnega sodišča," so še zapisali.

Zevnikova napovedala lepo kampanjo
V Koaliciji Za otroke gre! so po drugi strani zadovoljni z datumom referenduma. Po mnenju sovoditeljice koalicije Metke Zevnik bo to priložnost, da se tudi zaradi prihoda zdomcev pred božičnimi prazniki referenduma udeleži več ljudi, kot bi se ga sicer.

Ponovila je, da gre za družinski referendum, za zaščito otrok, očetov, mater in starih staršev. Novela zakona je najbolj krivična do otrok, je prepričana. Novela zakona, je naštela, ne priznava pomena materinstva in očetovstva, ženske in moškega za rojstvo, vzgojo in razvoj otroka, uvaja pa posvojitev otroka v istospolno razmerje.

Ob tem napoveduje lepo kampanjo in pričakuje, da bo strpna z obeh strani, pričakujejo pa tudi kakovostno, pravično in nepristransko poročanje medijev. Na vprašanje, ali gredo v kampanjo s Katoliško cerkvijo, je odvrnila, da kolikor ve, RKC kot institucija ne vstopa v kampanje.

Novela zakona prek ustavnega sodišča do referenduma
Novela zakona izenačuje pravice heterospolnih in istospolnih partnerskih skupnosti v vseh elementih. Tako bi lahko tudi istospolni pari uveljavljali pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, omogočena pa bi jim bila tudi posvojitev otrok. DZ je novelo sprejel 3. marca, a zaradi začetka postopka za razpis referenduma, ki ga je začela koalicija Za otroke gre, ni začela veljati. Nato je DZ 26. marca sprejel sklep, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten.

Koalicija Za otroke gre se je na ta sklep pritožila na ustavno sodišče. To je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je referendum dopusten. Koalicija Za otroke gre je 30. oktobra v DZ vložila zahtevo za razpis referenduma, podprto z nekaj več kot 48.000 podpisi državljanov. Kot so odločili danes, bo referendum torej 20. decembra, roki za referendumska opravila pa bodo začeli teči 9. novembra.

B. T., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Benten
# 04.11.2015 ob 15:23
Dajmo razpisati referendum o tem, ali naj predlagatelj referenduma ob zavrnitvi sam nosil stroške.
Bono
# 04.11.2015 ob 15:24
Tisti ki je za uveljavitev zakona, naj da plus, ostali minus.

Da vidimo kje smo.
frgo
# 04.11.2015 ob 15:30
Zaradi peščice posameznikov je nedostojno spreminjati tisočletno definicijo zakonske zveze, ki je eden od temeljev naše družbe.

Da, ker ta peščica posameznikov (cirka 10% populacije) ne obstaja že tisočletja. Nastali so šele v zadnjih deseteletjih z namenom, da uničijo temelje naše družbe.

Meni je resnično hudo, da hodim po cesti in ne morem takoj prepoznat takšnih ljudi kot je Angela, da bi se jim na daleč izognil. Črnci imajo to smolo, da imajo drugačno barvo kože, neumni ljudje pa izgledajo povsem pametni dokler ne odprejo ust...
drzavljan1984
# 04.11.2015 ob 15:28
TO bo referendum o tem, ali je nekaj kar je dobro za Švedsko, Norveško, Nizozemsko, Francijo, Španijo, Veliko Britanijo, Irsko, Portugalso, ZDA, Kanado, Argentino in še druge DOVOLJ DOBRO za SLOVENIJO, ali pa naj se mi zgledujemo po kom drugem... (Ukrajina, Turčija, Libija, Kitajska, Uganda)
šurda
# 04.11.2015 ob 15:38
Angela
Oziroma Petra J: res si vredna vsakega komentarja istospolni
so obstajali že pred Krščanstvom !

Če vam gre RES ZA OTROKE potem bi se zavzemali, da se
ukine celibat, da bi lahko tudi duhovniki RKC-ja imeli svoje družine,
otrok, ( saj gre za njih?) imajo več kot dovolj, žal "na črno"
pomisli na te nesrečne otoke ( mar ne gre za otoke? ) kako bi
bili srečni če bi spoznali svoje očete !
RamK
# 04.11.2015 ob 15:30
Zaradi peščice posameznikov je nedostojno spreminjati tisočletno definicijo zakonske zveze, ki je eden od temeljev naše družbe.

Tam nekje do leta 1500 so tudi v znanosti imeli ta pristop... Zakaj bi karkoli poskušal raziskovati, če je pa že dvojec Platon/Sokrat vse razložil.
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 15:44
Ženske nismo manjšina ampak polovica človeštva.

Motiš se, po tisočletni tradiciji ste manj vredne (tako nekkako kot nebelci)
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 15:39
Zaradi peščice posameznikov je nedostojno spreminjati tisočletno definicijo zakonske zveze, ki je eden od temeljev naše družbe.

Se strinjam. Poleg tega bi želel, da se ponovno uvede pravica premlatit babnico in mularijo, če jezikajo, ko pridem domov iz oštarije.
Mindmaster
# 04.11.2015 ob 15:34
V samem bistvu je to referendum o definiciji zakonske zveze po diktatu verskih organizacij in na drugi strani po definiciji suverene, sekularne drzave, v kateri so razmerja med dvema odraslima oseba izkljucno njuna zadeva. Tiste otroke se zraven mece samo za mobilizacijo ne dovolj napaljenih.
Surikate
# 04.11.2015 ob 15:29
Ne razumem, za kaj za takšne "kozlarije" ni elektronski referendum. Elektronsko bi lahko za minimalne stroške glasovali pa četudi vsak teden - in s tem opravljali delo namesto politikov in drugih prisklednikov.
maja-svetlin
# 04.11.2015 ob 15:34
Upam na čim večjo udeležitev refererenduma. Glasujmo za izenačitev pravic, glasujmo ZA.
Calendula
# 04.11.2015 ob 15:47
Vsak iskren kristjan se decembra posveti družini in prihajajočim praznikom v miru in z ljubeznijo v srcu.
Očitno so kvazi slovenski kristjani nekaj posebnega, ti se bodo v adventnem času posvečali pljuvanju po skupini ljudi, ki jih drugače ne morejo izbrisati iz naše sredine. In jemali pravice tistim otrokom, ki živijo v družinah, ki niso po Primčevi podobi. To so tudi enostarševske družine. Gospod Primc, priporočite se Bogu, ker ljudje vam ne bodo odpustili tega, kar počnete grdega pod krinko lažnega kristjana.
Komisar
# 04.11.2015 ob 15:29
Poraz konservativne opozicije v Sloveniji je glede te problematike le vprašanje časa. Zgledujmo se po Španiji, Franciji, Veliki Britaniji, Skandinaviji, ne pa po Savdski Arabiji, Rusiji, Iranu.
Baltzar87
# 04.11.2015 ob 16:28
Angela

A se ti delaš neumno ali si renično neumna? Kot vernik vernici ti bom rekel samo eno: jezus je govoril, da smo vsi enaki pred bogom in da moramo ljubiti in spoštovati drug drugega. Prav tako tudi, da ne želi nekomu nečesa, kar nočeš, da bi kdo želel tebi.

Ti želiš, da istospolni nimajo enakih pravic kot ti.
1) zate niso enaki pred bogom
2) jih ne ljubiš in ne spoštuješ
3) ne želiš zanje enakih pravic, hkrati pa jih sama želiš imeti

V kaj pravzaprav ti veruješ. Pa da ja nisi ena izmed tistih 90% gorečih vernikov, ki učijo druge, kaj je prav, pa svetega pisma sploh nikoli niso v roke vzeli. Dragica, zelo si nestrpna in to vodi nikamor drugam kot pa v .... pekel.
cairns
# 04.11.2015 ob 15:42
Angela
Zaradi peščice posameznikov je nedostojno spreminjati tisočletno definicijo zakonske zveze

Včasih so tudi živeli v votlinah in se pobijali s kamnitimi sekirami. Razmerija v družbi se stalno spreminjajo . Sprememb v dojemanju sveta se ne da zaustaviti, kljub ekstremnim naporom RKC in njenih ovčic. To so dokazali tudi na Irskem in Španiji, kjer so kljub izredno močni katoliški skupnosti izenačili vse vrste zakona. Enakost pred zakonom je pri njih bolj pomembna kot tisočletna tradicija ki ostaja in ji nihče ne oporeka, ali želi prepovedati.
Kako ste klerikalci v Sloveniji ekstremno sovražni do drugače čutečih pa se vidi po odporu do sprememb. V vas ni nikakršnega sočutja ali ljubezni do bližnjega. Samo sovraštvo. To je razumljivo saj vas učijo RKC kleriki.
Morali pa bi se ravnati po reku: Ne delaj drugim tega kar ne želiš da bi drugi delali tebi. TI zveni poznano ?
rezusKristus
# 04.11.2015 ob 15:46
Je res smešna tista, da gre za otroke.
Zakonska zveza še ni sama po sebi povezana z otroki - poznam precej poročenih in neporočenih parov brez otrok, tako svojih kot posvojenih.
cairns
# 04.11.2015 ob 15:46
Angela

Če referendum uspe in novela zakona pade, se lahko pohvalite diktatorjem v muslimanskih državah da ste na isti valovni dolžini.
sloveniakrhin
# 04.11.2015 ob 15:44
@Bono, sodeč po prvih rezultatih tvoje "ankete" je že po 20 minutah jasno, da bo zmagala enakopravnost in napredna družba. Sicer pa ti SDSovci in razni fanatiki Cerkve tako ne spravijo skupaj 340 000 glasov..
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 15:50
Vsak iskren kristjan se decembra posveti družini in prihajajočim praznikom v miru in z ljubeznijo v srcu.

Vsak iskren kristjan se ves čas posvča dušebrižništvu in sploh vtikanju v zadeve, ki se ga ne tičejo
Mindmaster
# 04.11.2015 ob 15:46
Angela

Znanost je pripomogla k napredku človeštva, razvrednotenje zakonske zveze in družine pa k njenemu propadu. Bistvena razlika.


Zakonska zveza je izkljucno pravni koncept. Na sama razmerja med ljudmi to v nicemer ne vpliva, je samo kos papirja, ki doloca pravice in dolznosti. Na razvrednotenje tradicionalnega koncepta druzine pa istospolni pari nimajo nobenega vpliva, ker ne hodijo okoli po hisah razdirat raznospolnih parov in jim ugrabljat otroke.

Ce verske organizacije skrbi ohranitev naravnega stanja, bi potem morale razumeti, da so konflikti v medsebojnih odnosih povsem normalen zivljenjski proces in da ponavljanje besed "dokler naju smrt ne loci" na ohceti ne more biti nobeno zagotovilo, da do konfliktov ne bo prislo. Vztrajanje v odnosu zaradi nekih praznih besed ob ceremoniji pa je nenaravno stanje.
jakosol
# 04.11.2015 ob 16:24
Anketa 2:
+ ateisti, ki podpirate novelo zakona
- ateisti, ki ne podpirate novele zakona
cairns
# 04.11.2015 ob 16:02
Angela
In tudi danes sta za spočetje otroka potrebna oče in mati, tako kot vse od začetka .

No pa spet neštetokrat ponovljena mantra.
Ni sporna reprodukcija. Otroke se bo delalo še naprej na enak način.A vam to še ni jasno.

Spremembe zakonika izenačujejo PRAVICE. Enakost pred zakonom ne glede na osebne okoliščine.
US je (oziroma tistih 5 ki so glasovali ZA) je povozilo slovensko ustavo s tem ko so dovolili referndum. Obrazložitev, zakaj so dovolili referendum, pa itak spada v znanstveno fantastiko.
AndrejP
# 04.11.2015 ob 16:02
Angela, se strinjam, smešno je, ko orto levičarji težijo o sovražnosti... ampak v tem primeru imajo žal prav. Namreč do danes še nisem slišal pravega argumenta proti. Za otroke gre je retorični prijem, s katerim se v diskurz vnese emocije namesto razuma (povezava).

Če argumentacijo "olupimo" je tvoja težava v tem, da bodo istospolni pari imeli enake pravice kot ti. Na žalost jaz osebno tu vidim le dva možna razloga - zloba ali pa preprosto nerazumevanje konceptov svoboščin in pravic. Me pa zanima tvoja argumentacija.
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 15:41
Nihče ne trdi da niso obstajali ampak istospolna poroka je pa izrazito moderen pojav oziroma zahteva.

In?
Respect2015
# 04.11.2015 ob 17:10
Sicer sem spodnji zapis že napisal kot komentar ene izmed prejšnjih novic na to temo, ampak ga prilagam še enkrat spodaj!

Tako, sem se odločil, da se registriram, pa ne zato, ker pričakujem, da bi lahko kaj spremenil, pač pa le zato, povem svoje mnenje. Prav zaradi tega nisem prebiral vseh komentarjev, čeprav moram priznati, da mi je zanimivo, kako že leta prebiram ene in iste stavke pod temami, ki se dotikajo LGBT zadev.
Kakorkoli, naj začnem, da ima seveda vsak pravico do svojega mnenja, prav tako pa naj bi imel vsak enake pravice (in dolžnosti), se ve.
Sem gej. To je ena izmed mnogih lastnosti, ki jih imam; sem tudi dobrovoljček, sem zabaven, večinoma nasmejan, deloven, visoko izobražen, družaben... In ja, imam rad moške. Danes mi to ni problem napisati, saj jih imam že preko 30... A žal še nekaj let nazaj ni bilo tako. Okolje v katerem sem rastel ni sicer nikoli vodilo kampanje proti gejem, a hkrati je bila beseda "peder" vedno uporabljena negativno. Moram priznati, da sam še vedno kdaj pa kdaj uporabim kletvico "prekleti pe*er!". :)
No, okolje in strah pred predsodki me je vodilo v to, da sem osebnostno rastel in se razvijal sam. Vedno obdan z množico, a hkrati tako zelo sam. V duši in srcu. Ni bilo lahko, bilo je zelo težko. Zakaj jaz? Zakaj se to dogaja meni? Je to res narobe? Joj, zakaj nisem, kot ostali? Tisoč in eno vprašanje, odgovora nobenega. Potem začneš malo prebirati, vsa sreča za internet. Vidiš, da je to ok. Da se s tem rodiš. Da to ni stvar izbire. Da je konec koncev zadeva celo dedna (sploh če malo pogledam po družinskem drevesu:)). In potem pride čas, se zaupaš prijatelju, prijateljici, počasi pride do družine, starši. Ja, šok, jok, solze. In nato smeh. Pa kaj. Saj še vedno izgledaš tako, kot si prej. Seveda, saj sem še vedno to le jaz. Tak kot minuto preden sta izvedela. In ja. Imam tudi fanta, resnega, srečen sem.
In potem pridejo na vrsto pravice (in dolžnosti). Ja, pišem v oklepaju, ker očitno to nič ne pomeni. Plačujem davke od plače. Plačujem davek za hišo. Plačujem cepljenje psa (in davek od tega), plačujem za avto, plačujem za bencin (in trošarine). Hodim v službo, sem zavarovan, tu pa tam rabim zdravnika. Krasno, vse lepo in prav. A glej ga zlomka - ne morem se poročiti. Ker? Saj se lahko oblečem v belo oblekico, če bi to kaj spremenilo. (Sicer se ne oblačim v žensko, brez skrbi ;)) Ampak žal ne bo. Pač, tu je nekaj stvari, ki jih pač ne razumem. Zakaj lahko toliko prispevam v proračun - ja, oba s partnerjem lepo zasluživa - hkrati pa mi je kratena osnovna pravica do - sreče? Ne vem. Ampak očitno nisem dovolj pameten.
Še to, otrok si ne želim. Jih pa privoščim tistim, ki si jih. Oh kako polne so čakalnice po klinikah za umetno oploditev. Tam je lepo videti, da ženski ob strani stoji moški. Oba stara med 30 in 35 leti, že več let se trudita spočeti otroka, ker "Bog ni dal" je pomagala tehnologija. Postala sta srečna starša, otrok bo imel vse kar želi, mamo in očeta... Slučajno mi je to prišlo na pamet... Seveda večina ne rabi "tehnologije"...
Ampak šment, tu je še 10-15% populacije, ki nima želje po partnerju nasprotnega spola. Tu smo mi, geji in lezbijke. Saj ni težko, poznam geje in lezbijke z otroki. Eni so "si prišli na jasno" nekoliko kasneje, pa so že imeli družino prej. A ne bi bilo lepo, če bi z zakonom poskrbeli za te otroke? Eni grejo v tujino, tistim Slovenija celo prizna starševstvo... Tule gledam pri sosedih. Moški in ženska, poročena ali ne, niti ni važno. Otrok. So srečni, a se včasih skregajo tako, da je joj. Meni je nerodno, včasih pade tudi klofuta. Isto pri zgornjih, isto pri spodnjih. In potem pogledam naju z "bodočim možem". Nimava otrok, imava se rada. A saj veš, umazane nogavice končajo nekje, kamor ne sodijo. Pa je prepir v strehi. :) Ampak potem se imava rada. Greva na dopust, potovanje, razvajanje v toplice, na sprehod ob morju. Tako je, sva normalna, kot so normalni levi in desni sosedje.
In dragi moji, ne, da bi želel vplivati na karkoli. Jaz bom živel tako, kot si sam želim, tako kot si zaslužim in tako kot si bom ustvaril. In če bom kdaj morda želel otroka, ga bom dobil, ker imam vsaj 3 prijateljice, ki so zame pripravljene roditi otroka. Ker vedo, da sem dober človek. In ker svoje otroke vzgajajo tako, da vedo, da sem jaz "stric" in drugi "stric" je moj fant. In da je to ok. In to je to, kar šteje.
Od srca pa se mi smilijo otroci "podpisnikov" za referendum... Priznam, moja "zloba" bi privoščila, da imajo vsi geje za otroke, ampak ne - ne privoščim tega tem otrokom, ker vem, kako sem trpel sam, pa sem iz "napredne" familije, tem, ki ste še vedno "v srednjem veku" pa tega enostavno ne morem želeti.
Tako da hvala moji družini, mojemu dragemu, mojim prijateljem in vsem, ki ste z mano v mojem življenju. Lepo mi je. In vem, da bo kmalu tako tudi "po zakonu". Če še ne letos, pa čez nekaj let. Naj ljubezen zmaga!
Wasabi
# 04.11.2015 ob 16:00
Tisti, ki razume, da brez tradicionalne družine z mamo+očetom in kopico otrok Slovencev čez 100 let ne bo več.

Tak je res zaveden, pozor na naglasu;)
Mindmaster
# 04.11.2015 ob 16:05
Angela

Ah, potem pa sploh ni nobene potrebe, da bi bila dostopna istospolnim, saj gre za povsem prazen in odvečen institut. Kaj bi potem sploh radi?


Potreben je popravek zakonodaje iz istega razloga, kot je bil potreben popravek volilne zakonodaje tako, da se je volilno pravico podelilo tudi zenskam. Smo v 21. stoletju, v katerem je ena temeljnih vrednot to, da se ljudi ne diskriminira na podlagi osebnih okoliscin.

Splosno prevladujoca kulturna norma razvitih civilizacij je to, da se svoboda posameznika konca tam, kjer se zacne svoboda drugega. Ce Janez in Lojze skleneta zakonsko zvezo, jaz s tem ne bom za nic prikrajsan. Ce pa jima jaz zavracam moznost sklenitve zakonske zveze, pa bosta ona delezna manj zakonsko dolocenih pravic, kot sta jih lahko delezna Janez in Marija.
Svasko
# 04.11.2015 ob 15:27
Kakšne neumnosti dajo oni ljudem za odločat, zakaj pa imamo vladota??
zzob
# 04.11.2015 ob 16:34
@Angela: saj me resnično zanima koliko zavednih, zdravorazumskih Slovencev je še v tej državi

Če bi ti na stvar resnično gledala razumno, te ne bi grabila taka panika, ko nekdo omeni gejevske poroke in družine z istospolnimi partnerji.
jakosol
# 04.11.2015 ob 16:24
Anketa:
+ kristjani, ki podpirate novelo zakona
- kristjani, ki ne podpirate novele zakona
Wasabi
# 04.11.2015 ob 16:09
@Mindmaster
Ce Janez in Lojze skleneta zakonsko zvezo, jaz s tem ne bom za nic prikrajsan.

Ja ti ne, Angelca pa. Ko bi nam vsaj povedala že 1x, česa bo prikrajšana.
Ples
# 04.11.2015 ob 16:56
Ne še tako dolgo nazaj so bili nezakonski otroci javno stigmatizirani in zakonsko neenakopravni v primerjavi z zakonskimi, neporočene mame pa tudi - po cerkvah so jih javno sramotili in mučili ...
Leta 1976 so bile zakonodajno izenačene pravice (ne)zakonskih otrok in (zunaj)zakonskih skupnosti, kar je bilo takrat zelo napredno. Primci in angele so se že takrat zgražali in križali ... Saj potiho se še zdaj, ampak o pankrtih pa v javnosti le ne govorijo več zaničljivo. In čez čas bodo tudi o otrocih z istospolnima staršema v javnosti utihnili, prej ali slej. Ker se bodo pač tudi njihovi otroci zaljubljali v te otroke ...
Binder Dandet
# 04.11.2015 ob 16:19
Na tem referendumu ne vidim opcije, da ne bi kvoruma dosegel. Zato bo treba it izrazit voljo.
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 16:12
Celotna zahodna civilizacija zaradi nizke natalitete izumira, najslabše gre Evropejcem, malo si poglej demografkse napovedi.

In tu vidiš krivdo v legalizaciji homoseksualnosti?
gozdar1
# 04.11.2015 ob 16:48
Spet referendum kjer bo rezultat odvisen samo od udeležbe.
stewie
# 04.11.2015 ob 16:43
Angela
# 04.11.2015 ob 15:49
In tudi danes sta za spočetje otroka potrebna oče in mati, tako kot vse od začetka .


In kaj ima to veze z novelo tega zakona oz. referendumom? A misliš, da bo ta novela uzakonila, da bodo po novem tudi istospolni pari lahko delali otroke? Ali pa se bodo zaradi te novele že jutri vsi pari postavili v vrsto in zahtevali, da jim dodelijo otroke, magari jih pri tem nasilno ločijo od sedanjih družin?
Ali pa misliš, da lahko otroka posvojijo samo taki pari, ki bi do njega sicer lahko prišli tudi po naravni poti, pa tega iz kakršnihkoli razlogov ne storijo. V tem primeru je treba prepovedati posvojitve tudi takim parom moški-ženska, ki otrok nimajo, ker je eden od njiju ali oba neplodna. Taki, ki po naravni poti ne morejo priti do otrok, jih tudi nimajo pravice posvajat, a ne? Saj (ne)plodnost je tako kot spolna usmerjenost, izrazito osebna okoliščina, na podlagi katere se ne sme diskriminirati.
Po taki logiki so posvojitve dovoljene torej izključno heteroseksualnim plodnim parom. Ampak, če se nekdo ne trudi po naravni poti spočeti otroka, kaki interes bo potem šele imel, da bi nekoga posvojil? No ja, tebi je važno le, da je pravilne usmerjenosti...
AndrejP
# 04.11.2015 ob 16:43
Angela, preziramo greh in ne grešnika... baje...
KLIPAN
# 04.11.2015 ob 16:18
@Angela
"Referendum bo, sedaj tudi uradno, 20. decembra. Upam na čim višjo udeležbo saj ne bomo odločali o pravicah manjšine, kot nas vseskozi zavajajo levičarji ampak o definiciji zakonske zveze, ki se tiče vseh nas."

Lepo prosim, da mi ti oz. nekdo od somišljenikov razloži, kaj se tiče tebe oz. tvojih bližnjih, če se dva gaya oz. dve lezbijki, poročita??
Kaj ima to opraviti s tabo, tvojimi bližnjimi, tvojo družino....., katere pravice ti bodo kršene itd.
Pa hvala za odgovor.
Sicer pa, skrajni muslimani in naši desničarji imajo iste poglede.
Wasabi
# 04.11.2015 ob 16:12
Otrok ima pravico, da ima očeta ter mater. Oba različnega spola.

Zakaj mu ne bi dali še pravice, da ima 2 očeta ali 2 materi? Saj vendar za otroke gre, otrok mora imeti čimveč pravic!
AndrejP
# 04.11.2015 ob 16:06
Angela, kako "razume"? Od kje ti ta teorija in kaj je tu za razumeti? Ali Nizozemci izumirajo? Pa Britanci? Morda Argentinci? Španci?
gnusfraba
# 04.11.2015 ob 16:05
Tisti, ki razume, da brez tradicionalne družine z mamo+očetom in kopico otrok Slovencev čez 100 let ne bo več.

Kaj ima definicija zakonske zveze z rodnostjo pri Slovencih? Tu pa res ne vidim povezave. Ali zakon kaj prepoveduje uporabo kondomov, zapoveduje število otrok v družini, za neporočene zapoveduje vsakodnevni izvenzakonski seks, ali kaj podobnega?
šurda
# 04.11.2015 ob 15:56
Angela
Petra a se zavzemaš, da se ukine celibat, da bodo lahko imeli
družine tudi duhovniki RKC ( ker Pravoslavni in Protestantje te imajo
celo ženske duhovnice ! ) veš koliko več otok bi bilo ?

Jezus, ki ga tako rada omenjaš se bi sramoval takega referenduma
saj poznaš njegove nauke !
šurda
# 04.11.2015 ob 17:40
Morpheus2
Otroka ni nihče nič vprašal................................
..
---------------------------------------------------------
A vi svoje otroke kaj vprašate če želijo biti krščeni ?
Ko te tako skrbi zato, ali se otroke kaj sprašuje !
Če bi se otoke spraševalo v kakšni družini želijo
živeti, bi velika večina njih odgovorila, da v taki
kjer sta oba starša redno zaposlena po 8ur z lepim
OD-jem. tako, da imajo popoldne in konec tedna čas
samo za njih !
Jeffrey
# 04.11.2015 ob 17:02
@Angela pravi : " Upam na čim višjo udeležbo saj ne bomo odločali o pravicah manjšine....."

Enkrat za spremembo se s tabo celo strinjam.....ne gre samo za pravice istospolnih, gre za pravice in svobodo vseh nas....ljudje se vse premalo zavedamo, da s tem ko odrekamo pravice drugim, tudi samim sebi ožamo polje svobode....šlo se bo za to ali hočemo živeti v svobodni, demokratični, odprtii in vključujoči družbi, ali pa bomo dopustili da nam bo življenje krojil duhovniški talar! Za mene je odgovor jasen: ZA !!
Baltzar87
# 04.11.2015 ob 16:45
Angela

Saj bi se pogovarjal s tabo in ti objasnil še par zgodovinskih stvari, ampak nima smisla, ker si izgubljen primerek, že vaprej vidim in se ne splača :)
Elaphe
# 04.11.2015 ob 15:50
Mene pa resnično zanima, zakaj so SMC, SD in Desus takpj brezpogojno popustili Janši? Kaj so dobili v zameno za to? Bojim se, da so istospolni žrtve zakulisnih iger. Prepričana sem, da se te tri stranke sploh ne bodo nič trudile v referendumski kampanji. Volila sem SMC, pa mi je žal. Zato je najbolje, da gremo na referendum in podpremo zakon. Tako bomo dali klofuto celotni hinavski politiki. Torej glas ZA je hkrati glas proti levim in desnim hinavcem.
ti-ne
# 04.11.2015 ob 17:39
Angela

# 04.11.2015 ob 17:36
Orto levičarji so tisti, ki so zelo razumevajoči do tretiranja žensk kot drugorazrednih pri Muslimanih, ker to vidijo kot njihovo kulturno tradicijo, tudi v naprednih skandinavskih državah.

::::::::::::::::::::
Kje si to prebrala? V Demokraciji za katero pišeš?
Ivanova sestrična press
AM
# 04.11.2015 ob 16:18
Bo Primc plačal referendum, če ne bo dovolj ljudi prišlo na referendum ?
Mindmaster
# 04.11.2015 ob 16:11
Tole je v bistvu edini argument predlagateljev referenduma, pa se ta je povsem brezpredmeten, ker predlogi zakonskih sprememb nikjer ne govorijo o otrocih.

AndrejP
# 04.11.2015 ob 15:55
Angela, in kaj je po tvojem mnenju zaveden in zdravorazumski Slovenec? In kaj ima to veze z opredelitvijo do zakonske ureditve zakonske zveze? Seveda bi nasprotniki zakona želeli degenerirati razpravo na nivo "kdor je za, je proti Sloveniji in želi zlo našim, vašim in svojim potomcem," saj razprava o dejstvih ne bo motivirala dovolj volilnega telesa, sploh glede na to, da so podobno zakonodajo sprejele že mnoge države, pa glej ga, zlomka, še vedno obstajajo.

Problem pa seveda je, da se je ta referendum razpisalo v predbožični čas. Posledica bo verjetno močan pritisk klergije na vernike, kar bo kot posledico prineslo še dodatno cepljenje in sprtost že tako razdeljene države.

Vse izjašnjevanje z nekimi bebavimi demagoškimi prijemi me odvračajo od raznih Primcev in podobnih, posledično pa se njihov "vonj" prime tudi tistih, ki jih podpirajo. Takih najverjetneje ne bom volil kljub temu, da sem mnenja, da bi verjetno potrebovali vsaj en mandat desne vlade in sem desnico (kot načeloma neopredeljen) volil tudi že prej.
Kazalo