Še preden je bila znana vsebina dokumenta, ki smo ga pozneje prebirali kot resolucijo, je namreč stranka SDS skušala oblikovati svoj dokument, ki bi ga pozneje potrdili na skupščini. Foto: MMC RTV SLO
Še preden je bila znana vsebina dokumenta, ki smo ga pozneje prebirali kot resolucijo, je namreč stranka SDS skušala oblikovati svoj dokument, ki bi ga pozneje potrdili na skupščini. Foto: MMC RTV SLO

Dejstvo je, da je skoraj mesec dni, preden je bil izglasovan zadnji, finalni dokument s pečatom EPP-ja, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi obsodbe Janeza Janše in pozival k sprejetju lustracijskih zakonov, v Sloveniji nastajal drugačen dokument. Stranka SDS je skušala skupaj s strankama SLS in NSi oblikovati besedilo, ki bi ga nato predlagali v obravnavo na skupščini EPP-ja 12. oziroma 13. novembra.

Predsednik SLS-a Franc Bogovič: "Nas je 20. oktobra SDS pozval k sodelovanju pri oblikovanju. Isti dan je bil poziv dan tudi NSi-ju." SLS je sodelovanje zavrnil. SDS pa je pozneje dejal, da je Bogovič pomešal vzroke za nastajanje te resolucije, saj da so to pripravljali za čas pred evropskimi volitvami, ki bodo maja prihodnje leto. A dejstvo je, da je SDS kot rok za oblikovanje besedila, ki ga je poslal SLS-u in NSi-ju, postavila 30. oktober. Govora o evropskih volitvah v elektronski pošti, s katero razpolagamo, ni.

Tu je še elektronska pošta z naslova Evropske ljudske stranke z datumom 8. november 2013, kjer jasno piše, da je na dnevni red skupščine EPP-ja uvrščena resolucija, ki sta jo napisali stranki SDS in NSi. "Vse do 8. novembra je bila na mizi samo resolucija SDS-a in NSi-ja," pove Bogovič.

V EPP-ju ne odgovarjajo na vprašanja
Na dnevnem redu druge, torej resolucije predsedstva EPP-ja, ki je bila na koncu izglasovana, ni bilo. Kako in zakaj se je ta sprememba zgodila, nam člani EPP-ja niso razkrili, saj na naša vprašanja ne pisno ne pred kamero niso želeli odgovarjati. So pa številni člani s svojim mnenjem nastopili na spletni strani SDS-a.

Janez Janša je pred mesecem dni zanikal, da bi bilo v resoluciji predsedstva EPP-ja kakor koli zapisano mnenje stranke SDS: "Da bi mi lahko vsilili mnenje instituciji, kot je EPP - hvala za kompliment."

Dokument, ki naj bi ga EPP sprva obravnaval in sprejel, napisali pa sta ga SDS in NSi, je veliko ostrejši, bolj usmerjen na kritiko vlade Alenke Bratušek. Tudi na zaskrbljenost zaradi evroskepticizma. Končna resolucija tako povzame le nekaj misli slovenske različice: s potrebnimi reformami zagotoviti izhod iz gospodarske in politične krize ter odpraviti vzroke za neuspeh tranzicije v Sloveniji. In doda ugotovitve, povezane s sojenjem Janezu Janši.

Kje je bila napisana resolucija EPP-ja?
Kje je bila napisana resolucija EPP-ja?