Foto:
Foto:

Člani programskega sveta Radiotelevizije Slovenija v pismu ugotavljajo, da ta "izgublja bitko s komercialnimi hišami, ker z vrednotami, h katerim jo zavezuje njen nacionalni značaj, ne more dobičkonosno konkurirati njihovim tržno naravnanim projektom, ki nimajo takih omejitev".

Kot pišejo, RTVS "ni gospodarsko podjetje, ampak izrazito kulturna ustanova velikanskega dometa, in vpliva ne le zato, ker posreduje dela umetniških vsebin, pač pa še posebno zato, ker goji - ker naj bi gojila - kulturo v najširšem smislu tega pojma".

V duhu teh pričakovanj je zato treba po njihovem prepričanju RTVS "razbremeniti nekulturne komercializacije, v kateri so reklame samo vrh ledene gore - in sicer tako, da preide njeno financiranje na skrb državnega proračuna neodvisno od te ali one vladajoče politične garniture," so zapisali.

Pod izjavo, naslovljeno na vlado, državni zbor, državni svet in celotno javnost, so podpisani Jože Snoj, Jana Bezenšek, Stane Granda, Janez Gril, Tomaž Habe, Jože Hribernik, Janko Kos, Tanja Kuštrin, Tino Mamič, Bine Matoh, Stanko Okoliš, Hubert Požarnik in Ivan Štuhec.

Na zadnji seji so predlagali, da bi izjava postala uradna izjava programskega sveta. Ker svet tega predloga ni sprejel, pa so napovedali, da jo bodo javnosti predstavili sami.

C. R.