Miran Lesjak je postal novi predsednik programskega sveta RTV SLO. Foto: BoBo
Miran Lesjak je postal novi predsednik programskega sveta RTV SLO. Foto: BoBo
Lado Ambrožič
Lado Ambrožič je postal varuh pravic gledalcev in poslušalcev. Foto: MMC RTV SLO
Kekec
Vodstvu RTV Slovenija v združenju očitajo, da ne priznava standardov vrednotenja števila neodvisnih produkcij tako, kot bi jih moralo. Foto: MMC RTV SLO

Lesjak, nekdanji odgovorni urednik časopisa Dnevnik in aktualni urednik priloge Objektiv, je dobil 16 glasov, glasovalo pa je 26 programskih svetnikov - od tega je bil en glas zadržan, en nepodpisan, osem glasov pa je dobil Janez Gril.

Lesjak bo tako na mestu predsednika programskega sveta nasledil Jerneja Pikala, ki je postal minister za izobraževanje, znanost in šport.

Novi varuh je Ambrožič
Programski svet je sprejel tudi sklep, s katerim vztraja, da se mora vodstvo RTV Slovenija sproti odzvati na vse pripombe gledalcev in poslušalcev.

Trenutni varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev Miši Molk se mandat konča 30. aprila, na razpis za novega varuha pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so se prijavili štirje kandidati. Miše Molk med njimi ni bilo, generalni direktor javnega zavoda pa je za to mesto predlagal Lada Ambrožiča, dolgoletnega novinarja in voditelja Televizije Slovenija.

Problematika slovenske neodvisne avdiovizualne produkcije
Na dnevnem redu seje je bila predvidena tudi obravnava problematike sodelovanja RTV Slovenija in neodvisne avdiovizualne produkcije, a so jo prestavili na naslednjo sejo.

Predsednik gospodarsko interesnega združenja Slovenskih neodvisnih avdio in video producentov Matjaž Žbontar pa je novoizvoljenemu predsedniku programskega sveta Lesjaku izročil kazensko ovadbo, ki jo je združenje vložilo proti generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filliju in direktorju Televizije Slovenija Janezu Lombergarju - obtožujejo ju prirejanja uradnih listin.

Očitki o lažnem prikazovanju podatkov
Kot je dejal Žbontar, so z vodstvom javnega zavoda že dolga leta v sporu zaradi njihovih poročil o doseganju kvot neodvisne produkcije, ki naj jih vsako leto lažno prikazovali ministrstvu za kulturo ter javni agenciji za pošto in elektronske komunikacije. Dejal je, da so se za ovadbo odločili, kar izčrpali že vse druge poti, da bi dosegli spoštovanje zakonov na medijskem področju.

Vodstvu v združenju očitajo, da ne priznava standardov vrednotenja števila neodvisnih produkcij tako, kot bi jih moralo. Trdijo namreč, da se premiere upoštevajo tako, da se vsakih pet let od datuma produkcije neodvisnega dela to označi kot neodvisna produkcija. "Tako je Kekec vsakih pet let premierna predstavitev," je ponazoril.

Vodstvo očitke zavrača
Generalni direktor RTV SLO Marko Filli pa očitke, da vodstvo potvarja podatke o kvotah, zavrača. Pojasnil je, da je policija z vodstvom opravila informativni pogovor, vodstvo jim je tudi posredovalo vse podatke, ki jih je policija zahtevala. Ali z njimi dosegajo zahtevane kvote ali ne, pa bo povedal organ, ki je za to pristojen, je dodal.