Okoli Gospodarskega razstavišča je vse pripravljeno na uradni začetek Ovseja. Foto: RTV SLO
Okoli Gospodarskega razstavišča je vse pripravljeno na uradni začetek Ovseja. Foto: RTV SLO
Plakat ob srečanju
Ministri bodo v Sloveniji dva dni. Foto: RTV SLO

Slovenija bo skušala do konca najti soglasje. Noč bi bila lahko dolga.

Dimitrij Rupel, zunanji minister Slovenije
Dimitrij Rupel.
Rupel je gostil večerjo trojke in držav azijskega in sredozemskega interesnega območja. Foto: EPA
Cestna zapora
Dunajska cesta bo v eno smer popolnom zaprta. Foto: RTV SLO
Zemljevid zapor cest v okolici Gospodarskega razstavišča.
Zapore bodo veljale do srede do 3.00 zjutraj. Foto: RTV SLO

Na srečanju razširjene parlamentarne skupščine Ovseja, ki je potekalo pred jutrišnjim začetkom ministrskega zasedanja organizacije v Ljubljani, je slovenski zunanji minister in predsedujoči Ovseju poudaril dejavnosti Slovenije pri zmanjševanju napetosti in krepitvi stabilnosti v Kirgiziji in Uzbekistanu.

Organizacija je dobila tudi novo lestvico prispevkov in novega generalnega sekretarja.

Tudi letos brez sklepne deklaracije?
Pred jutrišnjim uradnim začetkom zasedanja Ovseja so v Ljubljano prispele vse delegacije 55 držav organizacije. Tudi danes pa se nadaljuje naporno usklajevanje dokumentov, ki naj bi jih ministri sprejeli na zasedanju. Z ministrsko deklaracijo se mora namreč strinjati vseh 55 sodelujočih držav.

Te so se na preteklih vrhunskih srečanjih pogajali tudi pozno v noč, dogovor pa so na več zasedanjih sprejeli v zadnjem trenutku ali pa se zaradi prevelikega kompromisa odločili, da bodo končali brez njega. Tudi minister Rupel je danes prvič izrazil dvom o tem, da jim bo uspelo sprejeti deklaracijo. To bi pomenilo, da ministrska deklaracija ne bi bila sprejeta že tretje leto zapored.

Največja razhajanja so pri t.i. zavezah iz Carigrada o omejevanju vojaške navzočnosti v Evropi, zlast glede umika ruskih sil iz Moldavije in Gruzije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer povedal, da so pripravljeni na kompromis. Moskva ima kritične pripombe tudi na področju opazovanja volitev, zlasti glede tega kdo sprejema odločitve, kam se pošilja opazovalce in kakšna so pooblastila vodij misij.

Več dvostranskih srečanj
Slovenski politični vrh je zasedanje Ovse izkoristil tudi za dvostranska srečanja. Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so tako sprejeli zunanji minister Dimitrij Rupel, premier Janez Janša in predsednik države Janez Drnovšek.

Ovse krepi vezi z Azijo
Predsedujoča trojka se je srečala tudi s partnerskimi državami. Dimitrij Rupel je na srečanju t. i. trojke in partnerskih držav iz Azije izrazil zadovoljstvo nad krepitvijo vezi. Trojko Ovseja sestavljajo Bolgarija, Slovenija in Belgija, azijski partnerji pa so Afganistan, Japonska, Južna Koreja, Mongolija in Tajska.

Rupel je to partnerstvo označil za enega temeljnih elementov organizacije, saj v svetu soodvisnosti lahko dogodki na eni celini vplivajo na vse.

Poleg tega so se sešli tudi s sredozemskimi partnerji - Alžirijo, Egiptom, Izraelom, Jordanijo, Marokom in Tunizijo. V preteklem letu so se pri sodelovanju s temi državami posvetili zlasti migracijam in boju proti terorizmu.

Nekaterih zunanjih ministrov ne bo
Udeležbo v Ljubljani so potrdili ministri 40 držav. Vseh delegacij pa ne bodo vodili ministri. Tako prihoda niso napovedali ameriška državna sekretarka Condoleeza Rice, zunanji minister VB-ja Jack Straw ter vodje diplomacij Albanije, Belorusije, Bolgarije, Kanade, Danske, Grčije, Italije, Luksemburga, Portugalske, Švedske, Švice, Češke in Turčije.

Evropsko komisijo bo zastopala komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner, ki se bo tudi srečala s slovenskim političnim vrhom.

Zapore cest od danes do srede
Zaradi vrhunskega zasedanja Ovse bo do srede oviran promet v Ljubljani, nekaj cest je tudi popolnoma zaprtih. Tako je zaprt vozni pas Dunajske ceste med Bavarskim dvorom in Linhartovo ulico, ki pelje proti Bežigradu, poleg tega pa bosta delno zaprti tudi Vilharjeva in Miklošičeva ulica. Zapore, ki so se začele ob 18.00, bodo trajale do srede do 3.00.

Več o cestnem režimu ob vrhu Ovseja v Ljubljani si lahko preberete tukaj.

Zastoje pričakujejo zlasti v jutranjih konicah, zato policija poziva ljudi, da se od doma odpravijo bolj zgodaj kot običajno. Za prometno ureditev bo sicer skrbelo čez 200 policistov.

Slovenija bo skušala do konca najti soglasje. Noč bi bila lahko dolga.

Dimitrij Rupel, zunanji minister Slovenije