Koliko lahko prihranimo z varčevanjem? Foto: MMC RTV SLO
Koliko lahko prihranimo z varčevanjem? Foto: MMC RTV SLO
Koliko lahko prihranimo z varčevanjem?

Največ denarja, več kot 5.000 evrov na leto, povprečna družina zapravi za vzdrževanje prevelikih stanovanj, odplačevanje posojil, obnovo, čiščenje. Tisoč evrov gre le za ogrevanje, sto jih lahko prihranimo, če temperaturo znižamo za dve stopinji.

Varčujemo lahko tudi pri prevozu in namesto avtomobila večkrat uporabimo javni prevoz ali kolo. "Samo za avtomobil ob minimalni plači delamo dva dni od petih na teden. In to samo za to, da se vozimo v službo in nazaj, v svoja prevelika stanovanja, kjer samo spimo," pravi Janez Matos iz Društva Ekologi brez meja.

Za hrano letno odštejemo 3.000 evrov, a jo tretjino zavržemo. "Če bi tu malo bolj pazili, bi 1.000 evrov prihranili ali pa polovico tega, če bi bolj spoštovali hrano, in ne kupovali na zalogo vsega, kar je v akciji," opozarja Matos.

Namesto vode iz dragih plastenk lahko brez skrbi za zdravje pijemo vodo iz pipe in ostane nam zavidljiv kup denarja - če kupiš vsak dan eno plastenko vode, to v vsem življenju znese skupaj skoraj 15.000 evrov na vsakega človeka, je za TV Slovenija poročala Andreja Lešnik.

500 evrov na osebo pa nam ostane v denarnici, če si oblačila in obutev izmenjujemo namesto kupujemo: "Lahko rečem, da boljših oblek, kot jih imam zdaj, nisem imel nikoli. Če se naveličaš, neseš nazaj in to kroži," dodaja Matos.

In kot pravijo Ekologi brez meja - moderno suženjstvo uničuje naš planet, naše zdravje in odnose. Medtem ko smo zaposleni s služenjem stvarem, gre življenje mimo nas. Čas je, da to spremenimo. S preprostejšim, cenejšim in do okolja prijaznejšim življenjem.

Koliko lahko prihranimo z varčevanjem?