Na Kaninu se bo znova smučalo decembra. Foto: BoBo
Na Kaninu se bo znova smučalo decembra. Foto: BoBo

Vlada je sklenila, da je projekt sanacije žičniških naprav na smučišču Kanin državnega pomena, med drugim zaradi specifičnih zemljepisnih značilnosti smučišča, gospodarskega in razvojnega pomena smučišča za razvoj turistične dejavnosti in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije ter družbeno-ekonomskih dejavnikov. Država je konec julija občini že odobrila 5,7 milijona evrov za sanacijo naprav, občina pa napoveduje, da bo smučišče znova zaživelo decembra letos. Dela bo opravila družba Dr. Duhovnik, končana pa naj bi bila v štirih mesecih, tako da bi smučišče lahko odprli že decembra.

Saniran bo celoten žičniški sistem
Glavnina naložbe bo šla v zamenjavo dotrajanih strojnih elementov na žičniških napravah. Tako bo saniran celoten žičniški sistem. Ključna bo obnova kabinske žičnice, sledila bo povezava z Italijo in ureditev ostalih žičniških naprav, restavracijo pa bodo zaenkrat uredili le v delu, ki je potreben za normalno obratovanje smučišča.

Smučišče na Kaninu je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice v začetku leta 2013, zaradi katere je šla v stečaj tudi družba ATC Kanin. Zaprtje smučišča je bil hud udarec za bovški turizem, zaradi vse manjšega števila gostov so vrata zaprli vsi tamkajšnji večji hoteli.

Po neuspešni prodaji žičnic v stečaju ATC Kanin je lastništvo nad napravami po dogovoru z upnikoma, družbama Hit in Heta, prevzela Občina Bovec, po prenosu lastništva pa je ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo občini za financiranje sanacije žičniških naprav namenilo 5,7 milijona evrov.

Nadaljevanje posebnih ukrepov na področju sadja in zelenjave
Vlada je izdala tudi uredbo o začasnih izrednih ukrepih na trgu s svežim sadjem in zelenjavo, ki predstavlja podlago za nadaljnje izredne začasne ukrepe v luči podaljšanja ruskega embarga na uvoz kmetijskih izdelkov iz EU-ja.

Ukrepi so namenjeni stabilizaciji trga s svežim sadjem in zelenjavo ter ustalitvi cen, predstavljajo pa odziv na krizo zaradi podaljšanja ruskega embarga na uvoz kmetijskih izdelkov do avgusta 2016. Skupna količina pridelka za umik s trga z brezplačno razdelitvijo, do katere je Slovenija upravičena, je 3.000 ton svežega sadja oziroma zelenjave. Višina sredstev EU-ja za plačilo ukrepa je 1,19 milijona evrov.

Omenjeno kvoto 3.000 ton bo Slovenija razdelila dobrodelnim organizacijam in ustanovam, vzgojno-izobraževalnim zavodom, domovom za ostarele, centrom za usposabljanje, materinskim domovom, zavetiščem za brezdomce, varnim hišam, zavodom za prestajanje kazni zapora in prevzgojnim domovom.

Slovenski pridelovalci bodo lahko ukrep uveljavljali za jabolka, hruške, slive, paradižnik, korenje, sladko papriko, kumare in kumarice, zelje, cvetačo in brokoli.

Tudi o uvedbi probacijske službe
Vlada se je seznanila tudi z informacijo o potrebi po vzpostavitvi probacije kot dela sistema izvrševanja kazenskih sankcij. Ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču je naložila, da ustanovi medresorsko projektno skupino, ki bo do konca maja naslednje leto pripravila podlage in akcijski načrt ustanovitve probacijske službe v Sloveniji.

Slovenija je skoraj edina država članica EU, ki nima organizirane enovite probacijske službe. Prednost sistema probacije v primerjavi z današnjim sistemom je v tem, da omogoča celovito oskrbo storilca in žrtve v vseh fazah postopka v okviru ene institucije - organiziranje, priprava, izvrševanje ter nadzor skupnostnih sankcij in ukrepov, so na ministrstvu za pravosodje zapisali po seji vlade.

Vlada razrešila Boštjana Lajovica
Vlada je na seji z mesta direktorja urada vlade za komuniciranje razrešila Boštjana Lajovica, s 1. septembrom pa bo kot vršilka dolžnosti to funkcijo prevzela Kristina Plavšak Krajnc. Plavšak Kranjčeva je trenutno zaposlena na kulturnem ministrstvu.

Kristina Plavšak Krajnc bo nalogo vršilke dolžnosti opravljala do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ šest mesecev, torej do 29. februarja 2016.