Slovenija
Marjan Šarec je poudaril, da s Kurzem pripadata mlajši generaciji politikov, ki na svet in Evropo gledajo nekoliko drugače. "Ne želiva si nenehnega vračanja v zgodovino, ampak rada gledava naprej." Foto: Facebook Marjan Šarec
Nadzor na slovensko-avstrijski meji ni potreben, je na Dunaju dejal premier Šarec. Foto: Reuters
Sodelovanje na gospodarskem področju je odlično. Foto: Radio Koper/web
Odnosi med državama so zelo dobri (na fotografiji avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in Borut Pahor). Foto: BoBo
Šarec je izrekel pohvalo za avstrijsko predsedovanje EU-ju. Foto: Facebook Marjan Šarec

Šarec in Kurz na Dunaju poudarila zelo dobre odnose med državama

Nadzor na slovensko-avstrijski meji ni potreben, je menil Šarec
5. december 2018 ob 17:41,
zadnji poseg: 5. december 2018 ob 19:11
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Premier Marjan Šarec in njegov avstrijski kolega Sebastian Kurz sta na srečanju na Dunaju poudarila zelo dobre odnose med državama, še posebej na gospodarskem področju. Posvetila sta se tudi perečim evropskim temam.

Kot odprta vprašanja med državama je slovenski premier Marjan Šarec poudaril zlasti podaljševanje avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo, pa tudi problematiko otroških dodatkov, ki naj bi jih vlada na Dunaju tujim delavcem izplačevala glede na raven življenjskih stroškov v njihovih izvornih državah. Za delavce iz Slovenije to pomeni, da bi dobili precej nižji dodatek od Avstrijcev.

Glede tega je Šarec ponovil slovensko stališče, da to ni v skladu z evropskimi pravili. Izrazil je pričakovanje, da bo svoje povedala tudi Evropska komisija, ki je Avstriji sicer zaradi zakona že zagrozila s postopkom. Slovenija se je zaradi tega vprašanja skupaj s sedmimi članicami EU-ja tudi formalno pritožila pri Evropski komisiji.

Nadzor na meji med državama
Tudi glede ohranjanja nadzora na slovensko-avstrijski meji je Šarec na skupni novinarski konferenci po srečanju s Kurzem ponovil slovensko stališče, da nadzor ni potreben, saj da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo.

Sebastian Kurz je na drugi strani spomnil, da je Avstrija nadzor na meji uvedla sredi migrantske krize leta 2015, a šele po tistem, ko se je za to odločila država, ki se je najbolj zavzemala za odprte meje – Nemčija. Nadzor pa je uvedla na meji z Avstrijo, je poudaril avstrijski kancler. Nakazal je, da bi nadzor na meji lahko odpravili šele, ko bodo zunanje meje Evropske unije "ustrezno varovane".

S tem se je strinjal tudi Šarec, ki se je zavzel za okrepitev pristojnosti Frontexa. Za Slovenijo je pomembna zlasti okrepitev varovanja zunanje meje EU-ja na mejah Hrvaške z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Pri tem pa se je Šarec zavzel še za to, da bi vprašanje nadzora na notranjih mejah v schengenskem prostoru reševali "v evropskem duhu".

Odnosi med državama odlični
Kljub vprašanjem, pri katerih se ne strinjata, pa sta Šarec in Kurz poudarila zelo dobre odnose med državama, zlasti na gospodarskem področju. Blagovna menjava med državama presega pet milijard evrov letno, Avstrija pa je z okoli tisoč podjetji največji investitor v Sloveniji, je poudaril Kurz.

"Imamo tudi pestro izmenjavo ljudi, narodni skupnosti v obeh državah in močno kulturno sodelovanje," je povzel avstrijski kancler in izrazil zadovoljstvo, da sta se s Šarcem dogovorila, da se bo to sodelovanje še poglabljalo.

Tudi zato je Šarec Avstrijo izbral za prvo sosedo, ki jo je obiskal kot premier, za kar se mu je Kurz izrecno zahvalil. "Imamo sicer nekaj odprtih vprašanj, kot vsi sosedje na svetu, vendar nič takega, česar se ne bi dalo reševati," je dejal Šarec.

Pohvala za avstrijsko predsedovanje
Šarec je na drugi strani Kurza pohvalil za vse napore in prizadevanja med avstrijskim predsedovanjem EU-ju, zlasti pri reševanju vprašanja brexita, da bi bil ta "čim manj boleč".

Izrazil je tudi pričakovanje glede vrha EU-Afrika, ki ga Avstrija pripravlja še ta mesec ob izteku predsedovanja. Kot je ocenil Šarec, bo forum dobra pot za reševanje vprašanja migracij. Sam verjame, da je to težavo treba "reševati na izvoru, ne pa stihijsko, vsak po svoje".

O marakeškem dogovoru nista govorila
Pri tem ne Šarec ne Kurz nista omenila dogovora Združenih narodov o migracijah, ki ga bodo prihodnji teden potrjevali v Marakešu. Slovenija dogovor podpira, Avstrija pa ne. Šarec je že pred prihodom na Dunaj ocenjeval, da so evropske države, ki so se odločile, da ne podprejo tega dogovora, to storile predvsem iz notranjepolitičnih motivov. Avstrijsko vlado sicer sestavljata konservativna Ljudska stranka (ÖVP) in desni, protimigrantski svobodnjaki (FPÖ).

Šarec je povedal še, da sta se s Kurzem pogovarjala tudi o položaju na Zahodnem Balkanu. Pri tem je ponudil pomoč in izkušnje Slovenije pri zagotavljanju pomoči državam v tej regiji na njihovi poti v evroatlantske integracije.

Mlada politika, ki gledata naprej
Na relativno kratki novinarski konferenci nista poudarila drugih tem, kot sta na primer položaj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ali pa morda notifikacija avstrijske državne pogodbe. Je pa Šarec poudaril, da s Kurzem pripadata mlajši generaciji politikov, ki na svet in Evropo gledajo nekoliko drugače. "Ne želiva si nenehnega vračanja v zgodovino, ampak rada gledava naprej," je še dejal slovenski premier.

VIDEO
Premier Marjan Šarec na obisku na Dunaju
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
gorenc25
# 05.12.2018 ob 18:34
Globalistična lutka Šarec vodi politiko odprtih vrat za migrante in jasno, da Avstrija ne bo odpravila mejnega nadzora s Slovenijo.
DrKult
# 05.12.2018 ob 19:23
Sicer nisem volil Šarca in zgolj čas bo pokazal, če je dober ali slab politik, mu pa moram priznati, da ima odličen občutek za to, kako deluje politika. S pomočjo Levice je uspel sestaviti vlado, potem pa to stranko nemudoma postavil na stranski tir, kot je storil tudi z ostalimi strankami. Vsaki od teh strank vrže "bonbonček", ki je v javnem interesu - Levici je npr. dal tisto, kar je prioriteta št. 1 volilnega telesa Levice in čemur narod sočasno ne nasprotuje - višja minimalka. Zelo dobro je sprevidel blef Bratuškove, ki zaradi načina, na katerega je prišla v parlament, gre iz udobnih 3 jurčkov na 407eurov socialne, če njena stranka izstopi iz vlade. Proračun je kljub jutranjemu protestu in vztrajnosti, da se pri penzijah ne dajo, bil sprejet istega dne. Tako naprej in tako naprej. Če bo deloval v dobro Slovenije, bo pokazal čas, sigurno pa pajb ve, kaj dela.
cairns
# 05.12.2018 ob 19:26
Šarec in Kurz na Dunaju poudarila zelo dobre odnose med državama

Upam da bo Kurz dopovedal Šarcu da je marakeški sporazum katastrofa za Evropo oz. da takšnega trojanskega konja NWO globalisti še nikoli niso podtaknili nikomur.
stari maček
# 05.12.2018 ob 18:37
On se ne zna pogovatjat z tujimi državniki,na mednarodnem političnem parjetu je bos.
zala10
# 05.12.2018 ob 18:48
Avstrijsko vlado sicer sestavljata konservativna Ljudska stranka (ÖVP) in desni, protimigrantski svobodnjaki (FPÖ).

Pravilno bi bilo: Avstrijsko vlado sicer sestavljata desna, konservativna Ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni, protimigrantski svobodnjaki (FPÖ)!

P.S.: Sicer pa vsa pohvala svobodnjakim, da so si prislužili pridevnik protimigrantski. :)))
qwertz
# 05.12.2018 ob 19:01
@stari maček On se ne zna pogovatjat z tujimi državniki,na mednarodnem političnem parjetu je bos..

To so samo vaše domneve.
G.Bruno
# 05.12.2018 ob 19:33
Varovanje Slovensko-Avstrijske meje z ograjo in vojsko stane Avstrijo crc. 20 milijonov na 6 mesecev. Izjava starejše kmetice:

"A Bledsinn is' des", sagt eine ältere Weinbäuerin. "An Zaun hat's net amal beim Tito 'gebn.

Ta ograja ne ustavi nikogar, ker nihče ne pride.
Spiegel
MarakeŠarec
# 05.12.2018 ob 23:20
Kurz dober politik
Šarec komik Marakeš
astro
# 05.12.2018 ob 21:24
Če jih policaji ne ujamejo, to ne pomeni, da jih ni - migrantov namreč.
Lep pozdrav iz Obkolpja, kjer temnopolti strički še kar merijo naše parcele. Morda so geodeti!?
Yanez
# 05.12.2018 ob 18:22
Kurz pa Šarec in medsosedska idila.
Kamnik zaradi nekaj Jezerjanskih metrov še zmeraj ne meji na Avstrijo...
Hmeljar
# 05.12.2018 ob 20:13
Na avstrijski orf, ki jo sicer redno gledam, ni nobenih sledov o Sarcu.
Epafrodit
# 05.12.2018 ob 19:04
Šarec in Kurz na Dunaju poudarila zelo dobre odnose med državama

Če je res tako je morda sedaj prava prilika za ratifikacijo Avstrijske državne pogodbe. Dokler tega nimamo v resnici nismo suverena država saj naše meje niso mednarodnopravno priznane.
stari maček
# 05.12.2018 ob 18:38
Popravek:parketu.
bayerncsu
# 06.12.2018 ob 08:22
A bo Avstrijskim podjetjem tudi zaukazal da ne smejo financirat naprimer Kronenzeitung v katerem je veliko zelo veliko pisane resnice o migrantih v detajl vsak dan !?
miško5lin
# 05.12.2018 ob 23:17
A o zahtevi Avstrijcev o priznanju nemške manjšine v Sloveniji pa nista govorila? Očitno nihče ne bere avstrijskega tiska... O, ti, ti cenzura v demokraciji...
HOR
# 05.12.2018 ob 19:17
"...Šarec in Kurz na Dunaju poudarila zelo dobre odnose med državama..."

Le, da Slovenija po vazalsko ne sme uveljaviti svoje pravice do nasledstva varuha Avstrijske državne pogodbe...
pobrisan
# 06.12.2018 ob 10:33
zeus-zengg

nekaterim gre res vedno bolj na živce , kako Šarcu tako rekoč vse uspeva
----------

Kaj na primer mu je uspelo?
M-filter
# 05.12.2018 ob 23:01
Šarec je pametnejši koker si vsi tukaj mislite in vsi politiki v koalicij in opoziciji. Vsi ga podcenjujejo a na koncu se vsi sprašujejo kako so lahko tako kratko potegnili. Sami boste to videl, ker Šarec bo dejansko kaj naredil poleg tega bo pa spremenil politični sceni v Sloveniji. Deluje kot da nima pojma pa čeprav temu ni tako. Eni pravijo da s tujimi državniki ne zna komunicira. Po čem taka presoja?.. No pa saj je vseeno. Če so volitve danes ali čez nekaj let bo Šarec največ dobil
generusus
# 06.12.2018 ob 18:37
"Sebastian Kurz je na drugi strani spomnil, da je Avstrija nadzor na meji uvedla sredi migrantske krize leta 2015, a šele po tistem, ko se je za to odločila država, ki se je najbolj zavzemala za odprte meje – Nemčija. Nadzor pa je uvedla na meji z Avstrijo, je poudaril avstrijski kancler. Nakazal je, da bi nadzor na meji lahko odpravili šele, ko bodo zunanje meje Evropske unije "ustrezno varovane"."

Če prevedemo iz diplomatskega jezika v slovenščino: Avstrija ni zadovoljna s slovenskim nadzorom schengenske meje.
Zanci
# 06.12.2018 ob 10:06
Dobri odnosi, ja... pa če so al ne, ko se to reče... V glavnem ta Šarec mi gre vedno bolj na živce in vedno manj mi deluje sposoben... Bi me res veselilo, če bi ta vlada padla.
Guliarth
# 06.12.2018 ob 07:39
O marakeškem dogovoru nista govorila?
Kako, da ne? Najbolj zanimiva tema za volilce. Aja, ni več volitev, volilec je za 4 leta utišan.
Bolek
# 06.12.2018 ob 07:15
Šarec mi je deloval nekam štorasto in nesproščeno. Kot igralec bi vsaj to moral obvladati.
firbec111
# 05.12.2018 ob 22:04
astro

Če jih policaji ne ujamejo, to ne pomeni, da jih ni - migrantov namreč.
Lep pozdrav iz Obkolpja, kjer temnopolti strički še kar merijo naše parcele. Morda so geodeti!?


zakaj potem sploh ima Avstrija "kontrolo" na meji. Migrantov pri nas ni, se pravi vsi pridejo mimo Avstrijske meje se pravi meja samo povzroča poleti težave, ker se nabirajo kontrole. Kar pomeni, da ima Šarec prav, da ne potrebujejo kontrolo na meji
Gepard007
# 05.12.2018 ob 20:12
Res dobro sodelujemo. Smo že začeli vrtati karavanški predor tako kot oni? So že umaknili policijo in carinike na mejah? Skratka res se razumemo...
Hmeljar
# 05.12.2018 ob 19:50
Ko je dobil klofuto od Kurza ( otroški dodatki za naše migrante), se je Sarec skril za Junkerja, češ bo ta odločil. Takšna je sedaj naša diplomacija, saj ne morem verjeti, da naj bi Šarec bil kao neki diplomat. Stavim, da na Hrvaško še drugo lego ne bo upal.... razen v kopalkah...
JakobMarjan
# 05.12.2018 ob 19:36
Prav zanimivo bi bilo vedeti, če sta govorila tudi o slovenskih načrtih za izgradnjo nov železniške proge Koper - Divača.
firbec111
# 06.12.2018 ob 12:00
pobrisan

Kaj na primer mu je uspelo?

sestavit vlado nekaj kar "zmagovalcu" volitev ni uspelo.
zeus-zengg
# 06.12.2018 ob 10:30
Dobri odnosi, ja... pa če so al ne, ko se to reče... V glavnem ta Šarec mi gre vedno bolj na živce in vedno manj mi deluje sposoben.
----------------
nekaterim gre res vedno bolj na živce , kako Šarcu tako rekoč vse uspeva . Tudi jaz se ne strinjam z njegovo odločitvu da pristopimo k sporazumu o migrantih niti s tem da je pristopil k EU -liberalcem , ampak to bi zaenkrat tudi bilo vse . Ostalo zaenkrat počenja in odloča kar korektno . Tisti , ki jih njegov še kar dober način moti , pa predlagam da še naprej berejo Demokracijo in gledajo NOVO TV - za take je to balzam ....
pobrisan
# 06.12.2018 ob 08:01
Šarec na skupni novinarski konferenci po srečanju s Kurzem ponovil slovensko stališče, da nadzor ni potreben, saj da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo.
-------------------

Še tisti ki jih ujamemo, kasneje izginejo iz azilnih centrov. Kdo ve kam?
firbec111
# 05.12.2018 ob 20:39
Denilson

Medtem v Avstriji:

in če naslednji teden ne pridejo, bodo Avstrijci odprli mejo, ker bodo videli, da zapravljajo denar za brez veze
sajn.frane
# 06.12.2018 ob 11:57
Slovenci moji nekaj vam polagam na srce ne spreglejte nikoli in res nikoli ,nestrpnega in nasilnega desničarskega nastopaštva in idiotizma. Za vas in za vaše otroke gren naj bo ta svet po meri dobrih ljudi ne nasilja!
sajn.frane
# 06.12.2018 ob 11:53
Si predstavljate kako bi šele ta obisk izzvenel ko bi bil na obisku tam gor naš nesojeni premier velecenjeni Janša , pa ko bi s Kurzem užgala po beguncih podesničarsko. To bi bil šele dobrososedski odnos. No drži ali ne? :),:)
GORILA
# 06.12.2018 ob 09:46
Najbolj zanimiva tema za volilce.

...samo za enocelične!
navigator007
# 05.12.2018 ob 21:54
Šarec je v Kurzu odkril pravega prijatelja.
Kazalo