Slovenija
Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja že več kot deset let, danes pa na tem področju vlada "popolno razsulo". Foto: DZ/Barbara Žejavac
VIDEO
Kakšna bo usoda inštituta...

Dodaj v

SDS pričakuje odgovore glede NSIOB-ja. Fakin napovedal odločitev v decembru.

Zahtevek za nujno sejo odbora za zdravstvo
8. november 2018 ob 13:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V poslanski skupini SDS-a zahtevajo nujno sejo odbora za zdravstvo, na kateri bodo od vlade zahtevali konkretno pojasnilo, kakšna bo nadaljnja usoda programa. Minister Fakin je napovedal, da bodo o usodi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) odločali decembra.

Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja že več kot deset let, danes pa na tem področju vlada "popolno razsulo". Sodelovanju v programu se odpovedujejo tudi tuji strokovnjaki, saj v takšnih razmerah ne želijo delati, je opozorila. Agonija otroške srčne kirurgije v Sloveniji prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje", je med drugim dejala.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana po njenih besedah očitno ni bil sposoben rešiti tega vprašanja vse od leta 2007, ko je odšel prvi kirurg. V programu ni več strokovnega kadra, ki bi lahko varno oskrbel najmlajše bolnike.

Na drugi strani pa je nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki pa ne deluje, saj ne izpolnjuje osnovnih pogojev za delo, je opomnila Godčeva. NIOSB namreč ne more delovati brez opreme in prostorov, v takšnem položaju pa se ne more pogovarjati niti s potencialnimi sodelavci iz tujine.

SDS od ministra pričakuje konkreten odgovor
Sedanji minister Samo Fakin pa po zadnjih informacijah govori o tretji varianti, enoti v UKC-ju Ljubljana, kjer bi sodelovali s hrvaškimi strokovnjaki. Če se bo to zgodilo, pa se v SDS-u sprašujejo, kako dolgo bodo trajale analize in vzpostavitev enote ter kdo bo tam delal. Poslanci SDS-a so v torek vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo. Na njej želijo znova opozoriti na nevzdržne razmere na tem področju, od vlade pa bodo zahtevali, da se nemudoma odloči, kakšna bo usoda programa.

Kot je dejala Godčeva, želijo od ministra za zdravje konkreten odgovor, ali bo vlada program otroške srčne kirurgije ukinila ali pa bo program deloval v Sloveniji. Godčeva se je dotaknila tudi javnih polemik med predstavniki UKC-ja Ljubljana in NIOSB-ja ter opozorila, da je vlada ustanoviteljica obeh, zdaj pa pušča, da se dva javna zavoda med seboj prepirata.

Fakin: Zdaj je čas, da se usedemo
Samo Fakin se je na zahtevo odzval in pojasnil, da je bilo letos v UKC-ju Ljubljana operiranih 86 otrok, od tega 18 v tujini, prav te dni pa je enega otroka operirala čisto domača ekipa. Fakin dolgoročno rešitev težave otroške srčne kirurgije, ki se je, kot je spomnil, razvijala 15 let, namreč vidi v domačih strokovnjakih. "UKC ima kar nekaj tujih strokovnjakov, izšolati pa je treba domačo ekipo, kar pa seveda ne gre čez noč," je opomnil.

Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC-ja in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo "povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti". Po Fakinovih besedah se jim v času med počitnicami ni uspelo dogovarjati, spomnil je tudi, da je ljubljanski UKC videl precej nevarnosti v predlogih NIOSB-ja. "Zdaj je čas, da se usedemo," je poudaril.

Fakin: Prilivanje olja na ogenj ne koristi nikomur
Veseli ga tudi, da je na to temo sklicana izredna seje odbora za zdravstvo. Kot je dejal, si bodo vsi končno lahko povedali, kaj si mislijo. "Prilivanje olja na ogenj, kot se je danes zgodilo, nima nobenega smisla. V ospredju morata biti varnost otrok in dolgoročnost tega programa ter da znanje ostane v Sloveniji," Kratkoročna rešitev je po Fakinovih besedah preprosta - ukinitev otroške srčne kirurgije in zdravljenje bolnikov v nekem tujem centru, a bi to bilo trikrat dražje in bi pomenilo dolgoročno okrnjenje medicinske stroke. A so se strokovnjaki kliničnega centra odločili, da se to ne bo zgodilo. "Vložili bodo vse napore, da bi tak center dolgoročno ostal pri nas," je še dodal minister.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovih besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra. Fakin še ni prebral poročila enega izmed tujih kirurgov, ki je poleti v Slovenijo prišel v organizaciji NIOSB-ja, v katerem je naštetih precej pomanjkljivosti v programu kliničnega centra. Poudaril je, da ni tak strokovnjak, da bi ga znal oceniti, zagotovil pa je, da bodo poskrbeli za ustrezno varnost bolnikov.

G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Hrk hrk
# 08.11.2018 ob 14:04
Naša opozicija je popolnoma nesposobna.
Njena edina naloga je ohranjanje lika in dela Velikega Vodje.
Stanko58
# 08.11.2018 ob 15:03
Najprej je treba odstranit KOŠTRINA in ostalo SDS navlako v udravstvu
maček Tom
# 08.11.2018 ob 14:37
saj bi rekel kaj čez SDS, pa se bojim maščevalnega JJ
komsomolec
# 08.11.2018 ob 15:11
sramota, da tako resne teme sds zlorabi za politikantske manipulacije.
komsomolec
# 08.11.2018 ob 15:14
ne pozabit da je sds vlada po zujf odvzela zdravstvu največ sredstev.
zdaj hinavsko kažejo fake sočutje in zaskrbljenost, ko hočejo privat zdravstvo ki si ga bo lahko privoščila le peščica bogatih, za večino ljudi bo kot všasih "bog dal, bog vzel"...
urle
# 08.11.2018 ob 14:54
Dokler bo imela politika roko nad zdravstvom, sodstvom ipd. bo katastrofa...
kapljač
# 08.11.2018 ob 15:39
Napaka levih je v tem, da niso v stanju izločit Jnaševega kadra iz pomembnih funkcij. Ti delujejo , če jih tako gledaš, kot speči agenti držav kjer jim je vohunjenje še vedno glavna obrt, da bi izvajali sabotaže neke družbe in neke države. Ti pa to počno v svoji družbi in v svoji državi, kar je katastrofa in za leve , ki se ne znajo iti, ne vidijo problema in za desne , ker se tega podlega posla gredo.
kapljač
# 08.11.2018 ob 15:33
Pri zmedeni desni opoziciji lahko vsaka vlada počne kar hoče. Opozicija SDSa ne išče izboljšav v vladajoči politiki, ti vedno iščejo samo kako bi jih zrušili, blokirali in jih ne zanima ali pri tem zavirajo razvoj družbe in države same. Pomeni da se pravega problema niti ne lotevajo. Ker jih ljudje in država ne zanimata, zanima jih samo oblast. Če so za vse krivi ali rdeči ali komunisti, ki jih nikjer več ni, če so domobranci za njih vojska in še celo slovenska, je njihova naslednja stopnica, samo še iskanje Marsovcev in preganjanja čarovnic, za kar se ve, da nikoli ni prinesla rezultatov, niti v srednjem veku. Se desnica vsaj ne bi šla politike, veš koliko kje bi s e lahko šli podobnega cirkusa, kjer pa državi in družbi ne bi mogli škodovati.
Doruk
# 08.11.2018 ob 14:30
Te stvari so res zaskrbljujoče. Ampak ko SDS požene svoje alarme, si kar malo oddahnem. Izgleda še ni tako hudo.
tsinamuh0
# 08.11.2018 ob 16:16
Politika SDS je v resnici kriminalno dejanje, sami ne znajo nič, razprodajali so Slovenijo, so dejansko podružnica Vatikana in Madžaronov, našli pa so si tržno nišo, da z neke ''pozicije moči?'' pametujejo o zdravstvu. Sami ne bi nikoli nič naredili proti največji proviziji - zavarovalniški, ker so pač vedno zlobirani. Ker nimajo poguma, pa pljuvajo po tistih, ki ga imajo.
Kaj je pa je v vseh teh letih SDS naredil za zdravstvo, razen, da so delili koncesije svojim prijateljem, in bi zdaj vse privatizirali kot zobozdravstvo?

Ja, nekdo bi moral letet, to že drži, ker je bilo vse skupaj je že nekaj časa neodgovorno, najprej so v nekih politično-zdravniških klikah odganjali po mojem mnenju odličnega Mishalya in njegovega slovenskega naslednika (zaradi ''ugovora vesti'', karkoli naj bi to bilo?), a odgovarjal ni nihče, potem so pa 1 teden(!!!) pred zadnjimi DZ volitvami dali nekateri zdravniki s tega oddelka odpoved. Je bil to le slučaj??
To je namerna sabotaža s političnim ozadjem, in to bi moralo biti kaznivo. Bedniki SDS-sovski pa iz te sabotaže kujejo svoj bedni politični dobiček s 1000x ponovljenimi lažmi v nedogled...
komsomolec
# 08.11.2018 ob 15:44
tako je, sds bo za dobro Slovenije potrebno lustrirat in bomo to tudi dočakali,ker deluje škodljivo in zarotniško.
Hrk hrk
# 08.11.2018 ob 14:27
Na koncu pa ti nesposobneži še jamrajo,da imajo samo 1700 evrov pokojnine.
komarDuh
# 08.11.2018 ob 16:18
Sonce.sije1
Tak simpatičen nik, pa tako depresivne izjave. Pa res ne vem kaj pričakuješ, da bo nova vlada kar naenkrat dvignila socialo, plače, poiskava tvojo dobro voljo...
SDS je najbol mračna stranka na sceni.
tsinamuh0
# 08.11.2018 ob 17:35
A sem zašel in smo na pristali na portalu NoreTv?
To se že zelo zlajnana, ena in ista vprašanja, nekdo je res v UKC in sploh v tem oddelku konkretno zamočil, potem so pa še nekateri drugi dali odpovedi (in pustili otroke na cedilu - o njih pa nič?!), to že vse dolgo vemo.
A zakaj tukaj javna RTV daje SDSsu predložke za svojo bedno, nedomiselno in nekonstruktivno kritzerstvo, kako je ''vse v zdravstvu katastrofalno'' - na podlagi enega od 10000 oddelkov?
Kje je na potralu RTV članek o tem, da so kar v paketih Karitasa odvratno pozivali k voljenju kadrov SDS in NSi za župane?? Izsiljevanje najrevnejših? To pa je novica, nova vest!
stari maček
# 09.11.2018 ob 16:42
Pa saj je RTV desničarska hiša.
božo1
# 09.11.2018 ob 06:03
SDS od ministra pričakuje konkreten odgovor
.....kakšna bo nadaljnja usoda programa.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovih besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra.

In kaj bi še sedaj rada Godčeva?
Na neumno vprašanje pameten odgovor?
brehme
# 08.11.2018 ob 18:25
Levičarji kritizirate SDS, vlada nam pa levica, in sedaj je opozicija kriva za stanje....
galoper
# 08.11.2018 ob 17:44
To je notranja zadeva UKC, ne politična za aktivirnje politične moči. Direktor UKC mora pri urejanju odnosov imeti le podporo ministrstva za zdravstvo. Korenine tega 'zla' so tako globoke in razraščene, da kličejo po aktivnosti strokovnih organov - kriminalistov, da z raziskavo omogočijo izločitev 'diverzantov' in vzrokov.
stari maček
# 09.11.2018 ob 16:55
In zdr.ministrica SDS se je gungala na gugalnici z Zidarjem,na OI pa zanič cevi,sanacija pa 7 milijonov €.
stari maček
# 09.11.2018 ob 16:44
....odkar imajo novega direktorja.
stari maček
# 09.11.2018 ob 16:39
Tako je vlada JJ je leta 2012 znižala cene zdr.storitvam in od takrat dalje je zdravstvo na dnu,še bo trajalo,da se pobere.
Oklestila je pa z ZUJFOM policijo,vojsko,šolstvo,znanost itd.
Ne da se pa vse to popravit v enem.mandatu in ljudje ne znajo prepoznat odgovornost ljudi,pljuvajo po tistih,ki zadeve rešujejo.in ne po onih ko so godljo skuhali v drugih državah EU bi bila stranka kot je SDS že zgodovina,a naši ljudje še ne znajo volit.
nacho
# 08.11.2018 ob 17:52
Slabi odnosi? Ne razumem kaj to pomeni. A to pomeni, da zdravniki po službi ne gredo na pir? Zakaj se forsira ves čas floskula "slabi odnosi". Ta nedefinirana krilatica mi že malo preseda. Procesi v velikih inštitucijah so natančni definirani in kaj tu zdaj pomeni slab odnos? Da se sodelavci med izvedbo teh ne nasmihajo?
gospod iskreni
# 08.11.2018 ob 16:20
Pametna vprašanje odpira Jelka
runcajz
# 09.11.2018 ob 17:30
"Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC-ja in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo "povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti". Po Fakinovih besedah se jim v času med počitnicami ni uspelo dogovarjati, spomnil je tudi, da je ljubljanski UKC videl precej nevarnosti v predlogih NIOSB-ja. "Zdaj je čas, da se usedemo," je poudaril. ( FAKIN, minister za zdravje )

No pa si povejte in se dobro usedite, da boste spoznali tistih nekaj zapletov !
Prišli smo z dežja pod kap. Kolarka nas je nategovala z roki, ta stremuh pa s sedenjem in izmenjavo pogledov ! Začenja se nova desetletka modrovanj in obljub !
Vse kaže, da se tudi temu kljukci ne sanja kaj dosti bolj kot Kolarki , kaj in kako narediti red v UKC in na Otroški kardiologiji! Morda bi pa Cerar vedel, ki je tako vztrajno zagovarjal Milodojko !
stari maček
# 09.11.2018 ob 16:41
Ja kriva je opozicija za stanje,ker so te stranke.razen levice državo izropale ko so bile v vladi in sicer 2004-08.
amigo
# 09.11.2018 ob 08:14
Takoimenovani desničarji in stranka SDS imajo v Sloveniji enak status kot Judje v Tretjem rajhu. Po njih se lahko pljuva, zahteva prepoved, jih sodno preganja in obsoja brez dokazov.
Sonce.sije1
# 08.11.2018 ob 15:49
Ta vlada je kompletno nesposobna. Nic ne bo naredila. Kvecjemu skodo.
NNNP
# 13.11.2018 ob 19:39
Tole je pa res zabavno. SDS je po mnenju velike večine v tem forumu krivec za stanje v zdravstvu. Tudi, če bi SDS želel načrtno rušiti zdravstvo nima nobene možnosti, ker jih ne spustijo blizu. Krivce za stanje bo treba poiskati nekje drugje.
Šentvid
# 09.11.2018 ob 09:16
@amigo 08,14
Pravilna ugotovitev , samo si zamenjal tezo , oni če jo od nas storiti to za kaj ti njih imaš .
Oni če jo a mi se ne damo!
lp
božo1
# 09.11.2018 ob 05:49
Nujne seje so v času, ko se dela na razreševanju odprtega vprašanja popolnoma odveč in le škodijo ali dodatno zaposlujejo dragocen čas z verbalno politizacijo.
pina1
# 08.11.2018 ob 17:22
Naj napišejo, koliko denarja so že porabili....Bo kdo odgovarjal ?
Kazalo