Slovenija
(7)

Poudarki

  • Stavka leta 1920, poboj na Zaloški cesti v Ljubljani
Dušan Semolič
Pot do delavskih pravic je bila težka, zato se je zanje tudi danes vredno boriti, je dejal Semolič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Semolič s cvetjem v spomin ubitim delavcem železničarske stavke

Cvetje položila tudi Cvetka Gliha iz sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije
16. april 2011 ob 12:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je položil cvetje v spomin žrtvam poboja, ki se je zgodil ob železničarski stavki pred 91 leti. Žandarji so takrat streljali v množico in pobili 13 ljudi.

Semolič je dejal, da je ta dogodek izjemno tragično zaznamoval delavski upor in boj za delavske pravice. "Ta dogodek nas spominja na težko pot delavk in delavcev v obrambi pravic in nosi v sebi izjemno močno sporočilo, da se je bilo, je in v prihodnje tudi bo treba za delavske pravice boriti," je poudaril.

Dogodek se je zgodil pred 91 leti, potem ko je vlada v takratni skupni državi Srbov, Hrvatov in Slovencev z začasnim pravilnikom železničarjem odvzela osemurni delavnik, starostno in bolniško zavarovanje ter znižala plačo za več kot 40 odstotkov.

Slovenski železničarji so zato 15. aprila 1920 začeli stavko, ki je prerasla v vseslovensko. Na Zaloški cesti se je 24. aprila pred 91 leti zbrala množica ljudi, na katere so streljali žandarji in pri tem ubili petletno Marijo Hočevar ter dvanajst moških, okoli 64 ljudi pa je bilo ranjenih.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
grozd
# 16.04.2011 ob 15:39
ja daj še matijo gubca in kmečke upore začet proslavljat

mogoče še to kako je mojzes popeljal suženjske delavce iz egipta

ta semolič je res postal totalen populist
M-filter
# 17.04.2011 ob 15:01
dej pejt v penzijo
grozd
# 16.04.2011 ob 18:36
@dejsi
lol, ti spoh veš da so komunisti na oblast prišli v času 2Sv oz po njej?
zato ravno ne moreš rečt da so žandarji leta 1920 bili komunisti

daj si raje kakšno zgodovinsko knjigo preberi, kot pa da naokoli trosiš takšne bedarije
pa raje verjami temu kar boš prebral, ne pa temu ko ti nekdo možgane pere s tem da je vse kar je slabega avtomatsko povezano s komunisti
igica
# 17.04.2011 ob 23:51
Ja Semolič tudi za podkupnine se je primerno borit. JAVNI POZIV komisiji za preprečevanje korupcije...raziščite primer Semolič, meni osebno je zelo sumljiv.
Jaoooo kako je ta tip senzacionalističen, populističen.
Moje mnenje o ZSSS..to je prekleto zahrbten lobij, ki dirigira vladi.
papiga
# 16.04.2011 ob 20:29
Semolič svetuje vladi, naj ta ne posluša bonitetnih hiš- če kdo ne ve,- to so ustanove,ki ocenjujejo zdravje,predvsem finančno, držav. Zanima me, ali je Semolič ugotovil kako bo pripavil finančne trge po svetu, da se one pri presoji našega stanja,ne bodo ozirale na oceno bonitetnih hiš. Če je, naj nam izda racept in s katerimi bankami in trgi je stopil v kontakt.
Kajti če ni, če bo neodgovorno našuntal ljudi, ki nikakor nismo sposobni odločanja o teh vprašanjih, imamo enostavno premalo z nanja, take odločitve se ne morejo sprejemati na osnovi dezinformacij in upanja, da ne bo tako vroče,kot skuhamo, potem, naj nam izda tudi recept, kako živeti z 12 % in več obresti za limite, kredite,.. naj pove podjetnikom kako preživeti financiranje proizvodnje ob takih obrstih???
SEMOLIČ - TO JE JAVNI POZIV- odgovori nam na ta vprašanja.
In še eno vprašanje..... ko greš v banko, zase, si rečeš, jaz se za to, kar reče NLB ne bom zmenil, jaz bom plačal za krediti obresti, ki se meni zdijo primerne??
Ne pozabite, vladi in nam, volilcem, Semolič svetuje to. Da naj se za realnost sveta v katerem moramo živeti, ne z menimo. A se vam to zdi sprejemljivo?
komsomolec
# 16.04.2011 ob 17:50
Živela socialistična Jugoslavija!
Delavske pravice so priborjene v dolgoletni borbi!
Prekleti Demos, ki je restavriral kapitalizem!
dejsi
# 16.04.2011 ob 17:39
Da so takrat prvi začeli streljati komunisti, o tem pri njihovem nasledniku ni ne duha ne sluha.

Semolič namreč proslavlja, da so se takrat komunisti prvič pri nas upali provokativno streljati na predstavnike policije.
Kazalo