"Zavedamo se, da se ključni problemi, ki jih ima Slovenija, z volitvami niso rešili. Na tistih področjih, kjer se s sindikati razlikujemo, potrebujemo tretjega partnerja. Tu računamo, da bo vlada prinesla rešitve, ki jih Slovenija potrebuje," je še povedal Smole. Foto: MMC RTV SLO
Pogajajo se tudi sindikati in delodajalci

"Pomembno je, da pridemo do socialnega sporazuma čim prej in da glede na rešitve vlada potem tudi postavi svoje prioritete," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

"Osnova mora biti dejansko stanje"
"Na delodajalski strani želimo, da se obe strani strinjata, da mora biti osnova za nov sporazum dejansko stanje, v katerem se Slovenija nahaja," je poudaril in dodal, da bo to pogoj za rešitve po posameznih poglavjih.

Izpostavil je, da je pomembno, da delodajalska in delojemalska stran uskladita svoje poglede, da jih soočita in v nadaljevanju prek delovne skupine poskušata najti čim več skupnih izhodišč. "Potem ko bo konstituirana nova vlada, bo pot do sklenitve socialnega sporazuma bistveno krajša, kot je bila v preteklosti," je prepričan Smole.

Na sestanek znova 22. decembra
Sindikati in delodajalci brez tretjega partnerja ne morejo priti do sklepa, je zatrdil. "Zavedamo se, da se ključni problemi, ki jih ima Slovenija, z volitvami niso rešili. Na tistih področjih, kjer se s sindikati razlikujemo, potrebujemo tretjega partnerja. Tu računamo, da bo vlada prinesla rešitve, ki jih Slovenija potrebuje," je še povedal.

Predsednik Pergama Janez Posedi pa je dejal, da so na sestanku usklajevali vsebino predloga, iskali skupne točke predstavnikov delodajalcev in sindikatov, konkretno o vsebinskih poudarkih pa da za zdaj ne more govoriti. Obe strani se bosta znova srečali 22. decembra.

Pogajajo se tudi sindikati in delodajalci