Koprivnikar pričakuje razumevanje sindikatov za stanje v državi. Foto: BoBo
Koprivnikar pričakuje razumevanje sindikatov za stanje v državi. Foto: BoBo
false
Vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je povedal, da bodo odgovor na vladni predlog pripravili pred pogajanji. Foto: BoBo
Nadaljevanje pogajanj med vlado in javnim sektorjem

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogajanja o odpravljanju varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. Dogovora niso dosegli, ponovno pa se bodo sestali prihodnji ponedeljek.

Sindikalna stran je na vladni predlog tokrat odgovorila s svojim protipredlogom. Na vladni strani bodo do prihodnjega ponedeljka še enkrat preučili, koliko še lahko popustijo in ali lahko ponudijo nov protipredlog. Če bodo presodili, da ni več možno popuščati, bo le "stvar dogovora, ali ostanemo brez dogovora ali pa se na neki točki vseeno srečamo", je povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Vsaka stran za drobec popustila
Vladna stran je pretekli teden za leto 2017 nekoliko popustila pri regresu. Za prihodnje leto je ponudila dvig regresa za 25 evrov za tiste javne uslužbence, ki jim še ni pripadel v višini minimalne plače. Sindikalna je omilila svojo prejšnjo zahtevo pri delovni uspešnosti. Kot je dejal vodja ene od dveh sindikalni pogajalskih skupin Jakob Počivavšek, si želijo, da bi v javnem sektorju znova vzpostavili nekatere stimulativne elemente plače.

Pri tem je Počivavšek pojasnil, da sindikati ne vztrajajo pri sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu. Njihov prvotni predlog je res predvideval relativno hitro sprostitev še veljavnih varčevalnih ukrepov, zdaj je ta dinamika razporejena na tri leta.

Pričakujejo pa, je dodal, da se bo v letu 2017 zgodil "nek resnejši premik, ki mora biti tak, da bodo od tega imeli nekaj tudi tisti javni uslužbenci, ki imajo nižje plače, ne zgolj zaposleni z najvišjimi plačami". Posamezni elementi dogovora pa so stvar nadaljnjih usklajevanj.

Možen konflikt na koncu leta
Morebitna vladna odločitev, da za približevanje nima več manevrskega prostora, pa bi po Počivavškovih besedah utegnila stopnjevati v konflikt konec leta oz. v začetku prihodnjega leta, v kolikor bi vlada sprejemala enostranske interventne ukrepe.

Minister Koprivnikar je sicer povedal tudi, da so sindikatom izdatno pojasnili, kakšna je dejansko situacija. Prav tako je izpostavil, da se bo v sredo sestala mešana komisija vlade in sindikatov javnega sektorja na temo odpravljanja plačnih anomalij.

Nadaljevanje pogajanj med vlado in javnim sektorjem