Slovenija
Hamburger, debelost
Polovica odraslih v Sloveniji se prehranjuje pretežno nezdravo. Foto: EPA
Središče Vitalis, joga
Med odraslimi prebivalci se številni odločijo za spreminjanje nezdravega vedenjskega sloga. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dodaj v

Slovenci se počutijo bolj zdrave, hkrati se polovica odraslih prehranjuje pretežno nezdravo

Peta nacionalna raziskava z zdravjem povezan vedenjski slog
13. junij 2018 ob 12:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Peta nacionalna raziskava z zdravjem povezan vedenjski slog, ki je potekala leta 2016, je pokazala, da se polovica odraslih v Sloveniji prehranjuje pretežno nezdravo, več kot polovica pa jih je čezmerno težkih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da so prebivalci Slovenije v peti tovrstni raziskavi svoje zdravje ocenjevali bolje kot v prvih raziskavah. Povečal se je delež prebivalcev, ki dobro ocenjujejo svoje zdravje, in zmanjšal delež tistih, ki ga ocenjujejo kot slabo.

Izsledki raziskave kažejo, da se polovica odraslih prebivalcev Slovenije prehranjuje pretežno nezdravo. Nezdrav način prehranjevanja je najbolj viden pri moških, mlajših odraslih, nižje izobraženih in prebivalcih v nižjem družbenem sloju. Podoben delež odraslega prebivalstva je zadostno telesno dejaven. V zadnjih štirih letih se je ta delež celo nekoliko zmanjšal.

Prav tako se vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije vsaj enkrat letno visoko tvegano opije. Čezmerno pitje alkohola je zaznano pri približno desetini odraslih prebivalcev Slovenije. V Sloveniji je še vedno precej razširjeno kajenje. Kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec, pasivno kadi približno vsak peti, tobačnemu dimu pa je izpostavljenih tudi precej otrok in mladoletnikov.

Četrtina pod stresom
Približno četrtina odraslih prebivalcev Slovenije zelo pogosto oziroma vsakodnevno doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem. V zadnjih štirih letih se je povečal delež tistih, ki stres doživljajo zaradi obremenitev na delovnem mestu in slabih odnosov s sodelavci. Povečal se je tudi delež odraslih, ki spanju namenijo manj kot šest ur na dan in živijo v zelo hrupnem okolju.

Iz izsledkov raziskave na NIJZ-ju tudi sklepajo, da odrasli prebivalci Slovenije pomanjkljivo skrbijo za svoje ustno zdravje. Vsaj dvakrat dnevno si zobe umivata slabi dve tretjini prebivalcev Slovenije. Pomemben ukrep za zmanjševanje tveganja za poškodbe v prometu je uporaba varnostnega pasu. Ta se je na sprednjih in zadnjih sedežih od leta 2001 precej izboljšala, vendar se še vedno ne pripenja četrtina potnikov na zadnjih sedežih.

Nezdravo življenje mlajših odraslih
Nezdravi vedenjski vzorci – čezmerno pitje alkohola, nezdravo prehranjevanje, kajenje in nezadostna telesna dejavnost – se najbolj kopičijo pri mlajših odraslih. Tri od štirih nezdravih navad ima 12,3 odstotka prebivalcev, starih od 25 do 34 let, medtem ko je ta delež pri prebivalcih, starih od 65 do 74 let, več kot dvakrat manjši (5,2 odstotka).

Med odraslimi prebivalci so tudi številni, ki se odločijo za spreminjanje nezdravega vedenjskega sloga. V preteklem letu je količino popitega alkohola zmanjšala dobra četrtina čezmernih pivcev, dobra tretjina čezmerno hranjenih in debelih odraslih se je začela več gibati, bolj zdravo se je začela prehranjevati slaba tretjina prebivalcev z nezdravimi prehranskimi navadami, kaditi pa je prenehal skoraj vsak deseti kadilec.

Pogostejši obiski pri zdravniku
Podatki iz raziskave kažejo, da so obiski pri zdravniku v zadnjem desetletju postali pogostejši. Delež odraslih, ki zdravnika obišče trikrat letno ali pogosteje, se je od leta 2008 povečal za sedem odstotkov. Preventivnega pregleda za zgodnje odkrivanje kroničnih bolezni v ambulanti družinske medicine se je vsaj enkrat v življenju udeležila dobra polovica odraslih, na različne delavnice za spreminjanje nezdravih življenjskih navad oziroma krepitve duševnega zdravja v zdravstvene domove pa jih je bilo povabljenih 14,6 odstotka.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
freezbee
# 13.06.2018 ob 13:52
Najprej bi bila dobrodosla definicija nezdrave hrane.
Kaj je nezdravo? Veganom meso in produkti zivalskega izvora.
Drugim recimo je nezdrav kruh, makaroni, krompir in kar je se teh novodobnih ogljikovih hidratov.

Nekaterim je zdravo jesti 5x na dan, drugim najvec dvakrat pa se to vmes imeti 16ur post.
josh k.
# 13.06.2018 ob 14:50
Vreizeja

Diskont - akcija rastlinsko mešano olje 5 L - 4.99€
- akcija testenine 1,5 kg - 0,85€

Eko trgovina- sončnično olje ( slovensko ) 0,5 L - 11€
- pirine testenine ( slovenske ) 0,5kg - 3,30€

Cene so ažurne.
Wolfy
# 13.06.2018 ob 14:10
@seba goričan

Kako bos definiral nezdravo zivljenje. Imas vec dejavnikov, ki vplivajo na tvoje zdravje. Jaz tudi nisem bil pri zdravniku v tem desetletju pa sem zivel zelo "nezdravo".
acoschwanz
# 13.06.2018 ob 14:08
freezbee: najbrž je nezdrava preveč mastna in/ali sladka hrana, ocvrta, procesirana oz. predpripravljena ipd.
gyore92
# 13.06.2018 ob 14:00
Jem, ko sem lacen, vcasi enkrat na dan vcasih pa 5x, odvisno.
josh k.
# 13.06.2018 ob 14:12
Je treba jest raznoliko ne samo krače, oddojke in zrezke, tudi kak domač šalam in par deci vina za povrh.
Dober tek in na zdravje...
lexani89
# 13.06.2018 ob 14:57
"Na kraj pameti mi ne pade, da bi pogledala, kaj na izdelku piše; je zdravo, ni zdravo, koliko konzervansov ima, je slovensko ali ni. Zame je pomembna samo cena. Kupujem tisto, kar je v akciji, in temu prilagajam svoj jedilnik." BOB leta 2012
Kekec99
# 13.06.2018 ob 14:39
Pomembna je hrana naše hrane, tudi zelenjava je lahko nezdrava.
firtoh
# 13.06.2018 ob 16:55
Kako gre to dvoje skupaj?Slovenci se počutijo bolj zdrave in obiski pri zdravniku so v zadnjem desetletju postali pogostejši...
Mene v zadnjih 20. letih najbolj fascinira dejstvo,da nimamo več vitkega in žilavega kmečkega človeka ampak zavaljene p**se in ,da nimamo več otrok in mladine,ki bi jih bile samo roke in noge in bi se lahko skrili za prometni znak,tako kot 30 let nazaj.
Celulit pri 6-letnih otrocih,reševalni pasovi pri 16-letnikih...skoraj vsi moški nad 50+ z airbagom spredaj...
Zato me zelo zanima,kako se nekdo lahko počuti zdravega,če ne vidi svojih čevljev?
Vreizeja
# 13.06.2018 ob 14:32
Čakam, da se začne debata okrog tega, da se ljudje ne prehranjujejo zdravo, ker je to predrago in si tega ne morejo privoščiti.

Žal je veliko nepoučenih, ki to res verjamejo.
ForwardThinking
# 13.06.2018 ob 14:28
No, očitno je nezdrava hrana ključ do dobrega počutja :D
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 15:17
veganstvo te pa tudi ne reši največjega problema - ogljikovih hidratov.
ne rediš se namreč od živalskih beljakovin,
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 15:14
seba goričan @ najprej,d a bi obtožil nekoga nezdravega življenja, bi mu moral dati vprašalnik in videti, če sploh ve, kaj je nezdravo.

delno odgovornost nosi vsak posameznik, ampak delno je krivo tudi zdravstvo, ki zaradi miru v hiši raje gleda, kako ljudje imajo diabetes in srčno-žilne bolezni... torej država je s tem, ko NE INFORMIRA ljudi, sama kriva in je prav,d a določen strošek nosi sama.
tako je to, ko se pač vkloniš lobistom.

tredji aspekt pa so podjetja, ki dobro vedo da proizvajajo škodljive stvari, a jim je vseeno. ne pravim,d a bi morali prepovedati milko, ampak naj plačuje višje davke, če že povzroča večjo obremenitev zdravstvenega sistema.

vsak naj vleče svoj del odgovornosti.
potem bi bila tvoja anketa upravičena.
ajvard
# 13.06.2018 ob 14:44
seba goričan

a jaz živim zdravo ali nezdravo?

- vsak dan vsaj na šmarno goro
- enkrat tedensko na kako resno brezpotje (nazadnje npr. kukova špica)
- na vrhu vedno en cigaret, gre v užitek
- malica kak suha klobasa, mesni narezek, nič kruha
- dokler nisem v dolini, nikoli alkohola
- potem pa seveda pivo ali dva

torej? živim zdravo? kaj pa vem, telesno sem zelo aktiven,ko se pije, sem tudi pivsko aktiven, ko je zelenjava na domačem vrtu, se prenažiram z njo, ko mi paše,bašem vase samo meso....
mb128
# 13.06.2018 ob 15:22
Ah te agende. Že pod rubriko Zit je kar nekaj člankov tudi o tem.
Življenje je pač tako. Dela se od jutra do sutra in najbolj praktičen je pač hamburget. In posledice so tukaj kaj hitro! Pa zakaj niste naredili raziskavo koliko ljudi sploh še kuha doma v enem tednu? Ne tega pa niste naredili kajti rezultat bi bil več kot porazen nazorno bi namreč pokazal kje leži vzrok in ta leži ravno v tem, da tisti, ki delajo delajo od jutra do sutra tisti, ki pa ne delajo pa si tako ali tako ne morejo privoščiti zdrave prehrane. Jep ta presneti way of life.
Torej ni sploh pravo vprašanje ali se zdravo prehranjujemo ampak česa si dejansko sploh želimo. Dejstvo je, da zdrava prehrana in delo od jutra do sutra ne gresta skupaj že po defoltu! V končni fazi je tudi J. Koreja ugotovila, da je ta sistem od jutra do sutra škodljiv za narodni prirastek ne samo za zdravo prehrano.
Ergo, le kaj bomo storili?!
josh k.
# 13.06.2018 ob 15:22
Vreizeja

Ok, navedel sem dve skrajnosti, ampak dejstvo je, da je bolj kakovostno živilo dražje, pa še malo več časa in volje terja priprva zdravega obroka. Slednje je včasih večji problem, ker potem zmanjka časa za visenje na facebuku...
Vreizeja
# 13.06.2018 ob 15:14
@josh k.: Čisto verjamem, da so take cene v eko trgovinah, in kdor to plača, je zame malo nor.

Kupi normalne polnozrnate testenine in namesto belega črn kruh, ki naj ima čim višji tip moke (850, 1250...). Belega kruha lahko večina poje po pet kosov in bi še, temnega zmažeš dva in si sit.

Pa ne gor mazat nutele in podobnih namazov, ampak npr. skuto, si lahko tudi sam narediš 1001 namaz, pa te pride čisto poceni. Kar nutela in razne salame, sirčki, paštete recimo niso.

Zelenjavo, sadje ješ sezonsko, ni treba v februarju kupovati eko bučk, ampak ješ repo, kislo zelje itd.

Za pijačo pa navadno vodo in ne raznih ledenih čajev, kokakol, kupljenih sokov itd.
Fuk-U
# 13.06.2018 ob 21:50
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), hahaha
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 15:09
kaj je nezdravo sigurno ne boste slišali iz usta državnim apartčikov, ker bi to bilo škodljivo za "domača podjetja".

nezdravo je praktično vse, če gledamo striktno (recimo ribe vsebujejo koščke mikroplastike), a predvsem je grozno,d a ni še prepovedano:
- transmaščobe (ja, v sloveniji še vedno dovoljene, vse kar vsebuje "hidrogeniirane rastlinšče maščobe" so trans maščobe)
- vse kar ima sladkorja več kot 15g na 100g bi moralo biti označeno z rdečo (kar so hoteli v EU, pa so jim lobiji, ki prodajajo nezdravo hrano preprečili)

prvo zato ker ni dobro za srce, drugo pa povzroči porast inzulina, ki je škodljiv za telo na dolgi rok.
seveda je precej hidratov, ki imajo enak učinek zaradi visokega glikemičnega indeksa (bel kruh, krompir, bela moka ipd).

dejstvo je da vsak OH poveča inzulin, ampak je odvisno kak je glikemični "load" (ne toliko koliko je index ampak koliko poveča inzulin).

zakaj se o tem ne govori, ne vem.

seveda me popravite ali dopolnite, če čutite potrebo po tem
anny22
# 13.06.2018 ob 15:00
Kdo lahko drugemu govori, kaj bo jedel? Enim paše meso, drugim smuti zjutraj, tretji bi pojedli angleški zajtrk, četrti se napokajo krompirja zvečer...Problem vidim edino v predelani, s strupi obdelani in prazni hrani. No pri Slvoenceljnih je še alko. In pa seveda, da odgovorni plačujemo za neodgovorne...ampak to je že problem širše družbe.
Love_tigBitties
# 14.06.2018 ob 14:14
@cartel veganstvo te pa tudi ne reši največjega problema - ogljikovih hidratov.
ne rediš se namreč od živalskih beljakovin
So kje kakšni podatki za tole tvojo trditev glede ogjlikovih hidratov? Ali pa si to potegnil ven iz svoje tazadnje? Rekel bi, da slednje, vsaj glede na klobasanje o inzulinu in po tvoje strupenih živilih, med katera spada tudi krompir.
P.S. Če še ne veš lahko nekatere aminokisline (beljakovine) povzročijo kar velik dvig krvnega sladkorja.
OnionRing
# 14.06.2018 ob 07:07
hja za to so pa zasluzni visoko kvalitetni proizvodi za " 3. svet" na nasih policah trgovin se posebi tiste lidl,hofer E-bombe, tut merkator in spar sta tm, hvala EU za odvzem izdelkov 1 klase in vsiljeno nizkokvalitetno sranje iz poljskih tovarn, ne se cudt zakaj je folk ne-zdrav…..se mcdonalds je bl zdrava in cista hrana k te plastike iz trgovin, groza...
pejtevennazrak
# 13.06.2018 ob 14:44
več kot polovica pa jih je čezmerno težkih.

To pa res ni problem. Pojdite na Luno ali pa se vozite z dvigalom navzdol, pa boste manj težki.
liliana
# 14.06.2018 ob 00:03
Jaz se spomnim svojih dopustov kot otrok: skoraj vse mame so imele mišelinke okrog trebuha, očetje pa "pivske trebuhe". Danes pa smo pri 40 in 50 letih brez šlaufov in vampov pa smo še vedno debeli. Oprostite, ampak meni 60 letna ženska, ki ima 50 kil ali pa še manj, ne deluje nič kaj zdravo, pa še grda je, če jo v obraz pogledaš in ni nabotoksirana. Prav tako mi ne delujejo zdravo shirani in bledi otroci in da se slokost, koščenost in podhranjenost promovira kot zdravo. Prehajamo iz ene skrajnosti v drugo. Normalnih otrok skoraj ni: ker kar je normalno, je debelo. Promovira se shiranost kot zdravo. In potem imamo ali izredno debele ljudi ali sloke. Ženska z joški in ritjo (v stilu Merlin Monroe) je itak passe: je že debela krava, ki ne skrbi zase.

Te fame o zdravi prehrani pa so tudi presegle že vse meje zdravega razuma. Praktično nič ni več zdravo. Danes škodi to, jutri je to spet zdravo. Vsak je danes že strokovnjak za zdravo prehrano.

Da so pa obiski pri zdravnikih pogostejši, pa je normalno. Imamo obvezne sistematske preglede v službi, referenčne ambulante, torej smo vsaki dve leti na nekih pregledih, vedno znova nas ozaveščajo o preventivnih pregledih. Bolniške za vsako malenkost so itak postale že kar modni trend. Normalno, da so obiski zdravnika pogostejši.
zeuss-zeng
# 13.06.2018 ob 16:27
veganstvo te pa tudi ne reši največjega problema - ogljikovih hidratov.
---------
veganstvo je lahko zelo nevarno , če se ne uživa res veliko vrst dopolnjujočih se živil .. Naš prebavni sistem je usposobljen tako za meso kot za zelenjavo in zato je škodljivo jesti enolično - pa naj bo to ali izključno meso ( saj nismo levi ) ali le zelenjava (saj nismo krave ) ...
zeuss-zeng
# 13.06.2018 ob 16:19
Nehajmo ga že sekat s to nezdravo prehrano , statistika nah raje objavi kdo je največkrat pri zdravniku glede na spol , starost in recimo izobrazbo . Bojim se da bi ugotovili da je pri zdravniku največ ženskega spola , ki se praviloma bolj ..zdravo prehranjuje ,, ter starejših ljudi , ki jih je medicinska znanost dodobra prestrašila z holesterolom , visokim pritiskom , inti bolečinskimi kurami , toleranco jemanja tablet proti nespečnosti , pomiril itd . Načeloma se lahko uživa čiso vse izvzemši gensko spremenjeno hrano in stvari zastrupljene s pesticidi in hormonskimi ,,dodatki ,, . ...
x1ijn
# 13.06.2018 ob 16:48
Starostna skupina od 65 je cudno izbrana, ker se zaradi zdravja umira ze prej. Npr. v povprecju alkoholiki umirajo pri 55 letih, zato v skupini od 65 let veliko manjsi % ljudi uporablja alkohol.

Ucinek hrane na zdravje je mocno odvisen od genotipa. Tukaj se gre za zdravje (zastoj srca, rak, diabetes ipd.), ne za dolgo zivljenje.
apatija
# 13.06.2018 ob 15:29
Vi ubijate živali,živali ubijajo vas.
seba goričan
# 13.06.2018 ob 14:03
anketa:

+ ljudje si naj sami plačujejo zdravljenje zaradi nezdravega življenja
- zdravljenje jim naj plačujemo tudi tisti, ki živimo relativno zdravo in pri zdravniku nismo bili že 10
let ali več
Kazalo