Ruperto je na srečanju napovedal
Ruperto je na srečanju napovedal "odmrznitev" 2,8 milijona evrov za manjšinske ustanove iz sklada zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, medtem ko je usoda preostalih 2,5 milijona evrov, ki so zapisani v proračunu za leto 2013, še negotova. Foto: MMC RTV SLO

Omizje za slovensko manjšino je vlada premierja Montija po dveh letih pogajanj julija letos s posebnim odlokom ustanovila v okviru notranjega ministrstva. Ključno vlogo pri ustanovitvi tega telesa, ki bo stalno in se bo moralo sestajati vsaj trikrat na leto, je imela slovenska diplomacija, pogovori pa so se začeli še pod prejšnjo vlado premierja Silvia Berlusconija, je za Odmeve poročala Mojca Širok.

Tokratno prvo sejo je vodil podtajnik na italijanskem notranjem ministrstvu Saverio Ruperto. Ob njem pa so se srečanja v Rimu udeležili še tržaški prefekt Alessandro Giacchetti, predsednica institucionalnega paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine v Italiji Jole Namor, pa tudi predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Drago Štoka iz Sveta slovenskih organizacij (SSO) ter funkcionar deželne uprave Furlanije - Julijske krajine (FJK) Pavel Slamič.

V več kot dveurni razpravi so obravnavali zamude pri izplačevanju sredstev za manjšinske organizacije, ki jih bo letos zaradi vladnih varčevalnih ukrepov za milijon in pol evrov manj. Govorili so tudi o specifičnem položaju slovenskih medijev, Primorskega dnevnika ter programov javnega radia in televizije RAI. S pogovori so zadovoljni na obeh straneh. Omizje naj bi se znova sešlo čez mesec dni, ko bodo na dnevnem redu šolstvo in spremembe italijanskega volilnega zakona.

Slovenci v Italiji o težavah neposredno z vlado
Slovenci v Italiji o težavah neposredno z vlado