"Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot s strani te teroristične organizacije so dejanja, ki terjajo odziv mednarodne skupnosti," so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve. Foto: Reuters
Slovenska vlada o uvrstitvi na seznam ni bila obveščena

Umestitev Slovenije na ameriški seznam je v pogovoru za Radio Slovenija prvič komentiral predsednik nove vlade Miro Cerar, ki je dejal, da vlada o tem ni bila obveščena. Povedal je, da vlade ne moti, da je bila Slovenija uvrščena med države, ki nasprotujejo mednarodnemu terorizmu, moti ga le način, kako so ZDA o tem obvestile javnost. "Slovenija je proti terorizmu, vendar pa me je seveda zmotilo to, da smo bili na to listo uvrščeni brez vednosti vlade," je povedal Cerar in dodal, da o tem ni bilo ustrezno obveščeno niti ministrstvo za zunanje zadeve.

"Neki protest zagotovo bo treba izraziti v tem pogledu, kajti ne spodobi se, da bi pristali na to, da našo državo uvrstijo kamor koli brez naše vednosti in soglasja," je povedal Cerar in dodal, da bodo na vladi temeljito preučili, kako bi Slovenija sploh lahko sodelovala v koaliciji, če oz. ko se bo ta potreba pojavila in bodo o njej obveščeni. Sodelovanje v vojaških operacijah, ki bi ga moral odobriti državni zbor, po njegovem mnenju zagotovo ne pride v poštev.

Slovenija med državami, zaskrbljenimi zaradi IS-ja
Na ministrstvu za zunanje zadeve so sporočili, da se Slovenija prek dejavnosti v EU-ju in Nata šteje med države, ki so zaskrbljene zaradi dejavnosti Islamske države. "V mednarodni skupnosti obstaja široko soglasje o boju proti mednarodnemu terorizmu in Islamski državi, Slovenija pa kot odgovorni sestavni del mednarodne skupnosti ter članica EU-ja in Nata tvori del prizadevanj v boju proti terorizmu kot grožnji mednarodnemu miru in varnosti," so zapisali v izjavi na MZZ-ju.

"Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot s strani te teroristične organizacije so dejanja, ki terjajo odziv mednarodne skupnosti. Terorizem v vseh svojih oblikah in pojavljanjih predstavlja eno največjih groženj mednarodnemu miru in varnosti. Prebivalci Iraka, Sirije in širše regije potrebujejo podporo mednarodne skupnosti za učinkovito zajezitev in soočanje z grožnjo, ki jo predstavlja IS," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da dejavnosti proti terorizmu in IS zajemajo širok nabor ukrepov, ne le vojaških. "Ukrepi zajemajo širok spekter aktivnosti, od obsodbe mednarodnega terorizma oz. IS, preprečevanja financiranja terorizma, zaustavljanja rekrutiranja in dotoka teroristov, odvzema legitimnosti sovražne ideologije IS do usposabljanja lokalnih struktur ter pomoč pri reševanju humanitarne krize," so zapisali.

Slovenija pri vojaških aktivnostih ne sodeluje
Pri vojaških aktivnostih proti IS-ju v Iraku Slovenija ne sodeluje, glede napada na sile IS v Siriji, ki so ga vodile ZDA, pa so zapisali, da to "predstavlja odločitev ZDA in njenih zaveznic za ta napad, katerega namen je bil zaustavitev in omejevanje terorja, ki ga izvaja IS in katerega posledica je množičen eksodus prebivalcev Sirije v Turčijo".

Tudi na MZZ-ju so ponovili Cerarjevo izjavo, da o možnem konkretnem prispevku slovenska vlada doslej še ni razpravljala. "Možnosti za konkreten prispevek Slovenije so omejene, v vsakem primeru pa bodo morebitne odločitve v skladu z mednarodnim pravom s slovenskim pravnim redom," so še zapisali v sporočilu.

Slovenska vlada o uvrstitvi na seznam ni bila obveščena