Slovenija

Poudarki

  • "Vse sile je treba dati za to, da braniš svojo domovino"
  • Bataljon je 8. januarja 1943 obkolilo 2.000 nemških vojakov
Osankarica
Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor. 8. januarja ga je obkolilo 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slovesnost ob 69. obletnici padca Pohorskega bataljona

Prireditve naj bi se udeležilo okoli 3.000 ljudi
7. januar 2012 ob 16:34
Slovenska Bistrica - MMC RTV SLO, STA

Na Osankarici na Pohorju je potekala spominska slovesnost ob 69. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Različne delegacije so ob spomeniku borcem položile venec.

Slavnostni govornik, načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, pa je dejal, da je zgodba Pohorskega bataljona priložnost za razmislek o prihodnosti.

"Velikokrat smo se spraševali, kaj smo se iz izkušenj prednikov naučili in ali nam to lahko pomaga v prihodnosti. Povemo lahko, da se zavedamo naših korenin, da cenimo vsa prizadevanja za svobodo in enakost, da smo zaskrbljeni, ker imamo pozabljiv odnos do vojaške zgodovine in domoljubja," je povedal in dodal, da "zato kličemo k domoljubju in odgovornosti do zgodovine, pa tudi do naše prihodnosti".

"Vse sile je treba dati za to, da braniš svojo domovino"
Različne delegacije na čelu z delegacijo ministrstva za obrambo, v kateri je bila poleg Šteinerja tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, so ob spomeniku borcem, ki so v boju z nemškimi vojaki padli 8. januarja 1943, položile venec.

Ministrica je ocenila, da "ljudje še vedno verjamejo v tisto, za kar so borci Pohorskega bataljona tukaj padli - da je treba dati vse sile za to, da braniš svojo domovino". "Potrebnih je veliko ljudi, da bi naša domovina, naša država šla naprej po neki spodobni, demokratični poti," je prepričana.

Prireditve naj bi se udeležilo okoli 3.000 ljudi, največ v zadnjih nekaj letih.

Bataljon je 8. januarja 1943 obkolilo 2.000 nemških vojakov
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

Nemci so 65 padlih Slovencev odpeljali v Gradec ter jih pokopali na graškem pokopališču. Pozneje so našli še štiri padle in jih pokopali na pokopališču v Oplotnici. Po vojni so posmrtne ostanke teh štirih prekopali k spomeniku v Ruše, je zapisano na spletni strani Šarhov pohod.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Hardworker
# 07.01.2012 ob 16:53
V primeru Pohorskega bataljona je šlo za boj z Nemci in njihovimi policijskimi ter pomožnimi silami. Šlo je za nesporen boj proti okupatorju, zato si pohorski bojevniki zaslužijo našo pozornost. Še posebej zato, ker so v tem boju padli vsi do zadnjega. Pravzaprav vsi razen enega, ki je bil ranjen in se ni mogel sam ustreliti ter je zato padel v nemške roke. In tudi ta je bil ustreljen pozneje.
ciracara
# 07.01.2012 ob 16:47
Čas je, da končno pozabimo na delitve na desne in leve, ter gradimo skupno prihodnost ter imamo heroje za heroje in zločin za zločin! Zato so se borili vsi naši predniki.
skoro84
# 07.01.2012 ob 16:58
Izdani od takih slovencev kot so @mirnčan, @bik, @sowhat, in itd
Hardworker
# 07.01.2012 ob 16:37
Slava jim. Smrt fašizmu - svoboda narodu.

Naprej zastava slave,
na boj junaška kri,
za blagor očetnjave
naj puška govori!

Z orožjem in desnico,
nesimo vragu grom,
zapisat v kri pravico,
ki terja jo naš dom.

Draga mati je prosila,
roke okol' vrata vila,
je plakala moja mila:
Tu ostani ljubi moj!

Z bogom mati, ljuba, zdrava!
Mati mi je očetnjava,
ljuba moja, čast in slava.
Hajdmo, za njo v boj!

Naprej zastava slave,
na boj junaška kri,
za blagor očetnjave
naj puška govori!

Naprej! Naprej!
kmetozar
# 07.01.2012 ob 17:17
@moonylink: si bil ti morda kje zraven? Ko so padli borci Pohorskega bataljona, domobrancev še nikjer ni bilo, ker so bili ustanovljeni dobrih osem mesecev kasneje istega leta. Prav tako na Štajerskem ni bilo vaških straž ali MVAC ...
skoro84
# 07.01.2012 ob 16:56
@So what

Bravo.....še tistim, ki so se res borili, ne prizaneseš. Aja ti častiš nemce in domobrance, ki so jih pobili. Bravo!!
marjan_1
# 07.01.2012 ob 17:41
Izdajalci teh domoljubov še danes tlačijo slovenski narod.
kralj matjaž
# 07.01.2012 ob 18:38
No te fante so izdali komunisti, ker niso želeli sprejeti političnih komisarjev v svoje vrste.
domobrán
# 07.01.2012 ob 18:38
Od padca bataljona ni bilo na bistriškem več nobenih banditskih akcij in požiganja. Razen po vojni, ko so rdeči zakopali v bistriške rove nekaj 100 ljudi, vključno z grofom Attemsom. Čeprav tam ni bilo nobenih domobrancev in podobnih "kolaborantov". Morda je ta žalostni dogodek prihranil marsikatero življenje. Škoda le, ker je v tem bataljonu bilo tudi ogromno ljudi, ki so se res borili proti okupatorju in ne za komuniste. Morda pa so bili zato izdani Nemcem, ker so se uprli bratomorni vojni. Slava jim.
Hardworker
# 07.01.2012 ob 16:41
V borbi krvavi smo se rodili

V borbi krvavi smo se rodili
in prekalili svoje moči,
v tisoč spopadih smo vragu izvili
zlato svobodo iz kletih pesti.
Zdaj na braniku svobode stojimo,
počasi zbledel bo spomin naših ran,
zvesto nad zmage plodovi bedimo,
žrtve naj naše ne bodo zaman.

Bodi na mestu, čuvar domovine,
da rod naš svoboden bo vedno ostal,
da v miru oral bo svoje doline
in varno si srečo bo svojo koval.
GmO
# 07.01.2012 ob 18:03
Le nekaj kilometrov stran pa leži na stotine jam povojnih pobojev - večina uradno še neevidentiranih. Kdaj pa bo tam kaka proslava?
Arnolfus
# 07.01.2012 ob 17:40
Pohorski bataljon nima nobene veze z OF, slovenskimi komunisti, ali NOV.

Pa lahko Stanovniki in Kučani vsak dan lezejo po Pohorju in organizirajo slovesnosti ter o tem lažejo. Vaši rdeči partizani in domobranci pa so se borili po kranjskem. In tam naj tudi ostanejo.
Hardworker
# 07.01.2012 ob 17:35
@Whale

Nacistični voditelj Adolf Hitler obiskal Maribor, Gradec in Celovec. V Mariboru si je ogledal porušen dravski most in se zahvalil mariborskim Nemcem za njihov prispevek k vrnitvi Spodnje Štajerske k štajerski. Sprejel pa je tudi odposlance kočevskih Nemcev in jim obljubil preselitev v Posavje in Posotelje, da bi tam kot nemški obrambni kmetje s plugom in mečem predstavljali nemški narodni branik. Mimogrede – manj znan podatek – nemški nacisti so tedaj napovedali boj do iztrebljenja tudi slovenski kulturi – uničili so 2,5 milijona slovenskih knjig in domala celotno gradivo celjske Mohorjeve družbe. Tri dni po firerjevem obisku je v Mariboru izbruhnil upor. Mladinci zbrani okoli Bojana Ilicha so v Volkmerjevem prehodu zažgali vozili nacistične civilne uprave. Dejanje ni bilo posledica ideoloških usmeritev pač pa je imelo namen skaliti nemško zmagoslavje, ki je po Hitlerjevem obisku v Mariboru še kar trajalo in trajalo …
Hardworker
# 07.01.2012 ob 17:14
Piše se leto 1941: Na 26. aprila dan je Adolf Hitler prišel v Maribor in izustil razvpiti stavek: »Naredite mi to deželo spet nemško, tako nemško, kot je nemška preostala Štajerska«.
To je bilo nedopustno in dovolj velik razlog, da smo se Slovenci uprli nemškim zavojevalskim hordam, ki so imele namen, da slovenski narod in jezik izbrišejo z obličja zemlje. Oborožene partizanske enote so bile v tem delu Evrope edine oborožene enote, ki so branile svojo domovino pred tujim zavojevalcem.
lazarp
# 07.01.2012 ob 19:56
@AufbiksMB
Ko hvalimo partizane, hvalimo boj proti okupatorju in ne boj za komunizem. To torej ni komunistični boj, ampak antifašistični boj. Ni nič narobe, če ga hvalimo.
Narodnoosvobodilnega boja se ne hvali na veliko, ker je vojna trajala samo 10 dni (hvala bogu). Vsi pa smo ponosni na naš trud za samostojnost... to, da je bil ta trud diplomatski in kulturni in ne vojaški spet ni nič narobe... pravzaprav je to zelo pohvalno. Če hočeš protestirati proti temu, da se junakom naše osvoboditve ne priznava zadostne zasluge, moraš protestirati proti določeni politični stranki, ki ne priznava zaslug praktično nikogar razen svojega predsednika in njegovih političnih podpornikov.
Nekdopac
# 07.01.2012 ob 18:46
Meni je predvsem zanimivo, da so tudi zlobni naciji bili toliko civilizirani, da so naše fante dostojno pokopali; ker koliko je razvidno iz naše zgodovine naši naših niso pokopavali, temveč zmetali v jame in zminirali :(
Arnolfus
# 07.01.2012 ob 18:13
@moonylink a poznaš kakšno vojno, kjer po zmagi zmagovalec ni obračunal s poražencem?

Vsako leto se začne in konča kar nekaj vojn. V celotni človeški zgodovini je bilo že milijone različnih vojn, večjih, ali manjših. Ampak na prste ene roke lahko preštejemo genocidni izbris poražencev v katerikoli vojni.

Napiši v katere jame so zmetali Poljake, ko so v začetku druge vojne zavzeli Polsko...pa kam so zagrebli vse Japonske vojake po Nagasakiju in kje so recimo streljali Italijane, ko so zasedali Italijo iz Sicilije navzgor.

Če bi samo v polovico primerih zmagovalci razumeli vojaško zmago tako kot naši komunisti, bi bilo na svetu še vedno samo nekaj tisoč ljudi.
Whale
# 07.01.2012 ob 17:45
moonylink,
Preden boš spet pametoval kakšni heroji so bili partizani, si raje preberi kaj so oni v resnici počeli. TUKAJ
MIRNČAN
# 07.01.2012 ob 19:40
Res bi blo etično da se podporniki komunizma distancirate od Pohorskega bataljona in Šarha. Sej počas si boste še Tigrovce lastili.
cooler12
# 07.01.2012 ob 19:03
koga se lahko že tolk let farba?
franzz
# 07.01.2012 ob 19:02
Še ena velika laž. Pohorski bataljon je bil izdan s strani partizanov, ker se je ta zares uprl okupatorju.
crow
# 07.01.2012 ob 18:17
Matija Gubec je bil vodja Hrvaško-slovenskega upora leta 1573. Z jedrom upornikov (okrog 10 000 kmetov) se je pri Stubiških toplicah spoprijel z fevdalno vojsko. 9.februarja se je boj zaključil. Vojska je porazila kmete in ujela Gubca in ga odvedla v Zagreb. Tam so ga mučili, nato pa so ga 15. februarja najprej okronali z železno krono, gnali po ulicah in medtem ščipali z razbeljenimi kleščami in nato kot razbojnika razčetverili.
Spomnite se njih 10.000 tako odmevno in javno vsaj enkrat na 100 let!
Hardworker
# 07.01.2012 ob 17:55
@whale

Slovenci se Germanizaciji upiramo že nekaj stoletij in upor za časa druge svetovne vojne je bil tudi eden od teh uporov in upajmo da smo se tega končno rešili.
moonylink
# 07.01.2012 ob 17:31
whale; ti še veš ne, kaj je nivo navadnega prostaka, zato ker se ti in tebi podobni skrivate po institucijah in medijih, ko se pa oglasite v javnosti vas pa hitro kak navaden prostak postavi na svoje mesto

nisem bil tam, je bil pa moj oče, katerega ti nimaš nobene pravice pljuvati in trobiti, za kaj da se je boril, ker nimaš najmanjšega pojma

a vidiš mene pisariti pod novicami o slovenskih izgnancih takšne nebuloze, ki se vedno najdejo pod vsako novico o tem ali onem partizanskem prazniku?

no kar poišči, in ko najdeš, se bova naprej pogovarjala - do takrat si pa en navaden prostak zgolj ti, pa čeprav pod olikanim, provokativnim pametovanjem.
skoro84
# 07.01.2012 ob 17:29
@whale
Končana politologija v na Tržaški univerzi....opravil izpit iz zgodovie alpe adrija z 9-tko...predaval mi je prof. Raul Pupo( največji strkovnjak, kar se da tega podrocja), delali po original dokumentih. Zato ti lahko greš svojega dedka prašat kdo je imel prav, pa ti bo on po resnici povedal ali pa v cerkev k gospodu!! Sram je lahko tebe, da točeš vse svoje neznanje pred celim forumom!!!

http://it.wikipedia.org/wiki/Raoul_Pupo

Preberi si par knjig njegovih, verjetno ne znaš italijanščine ali pa morda te je dedek neki naučil!!
crow
# 07.01.2012 ob 18:13
Matija Gubec (Janko Glazer)

Od smrti, naš kralj, je vstal
in plamen v src milijone,
ko šel je med nami, z žerjavico vžgal
razbeljene svoje je krone.

In šel je in sklonil se je prek grobov,
kjer naši spe mučeniki;
in vstali so na ukaz njegov:
za našo pravdo glasniki!

Vse v strašno armado jih kralj je zbudil,
v armado, ki smrti kljubuje!
Z njo v naših se vrstah, nepremagljiv,
za staro pravdo bojuje!
kuruc
# 07.01.2012 ob 18:08
Kdo je storil prav?
Whale
# 07.01.2012 ob 18:06
moonylink.
Vidim, da se spotikaš ob domobransko "sodelovanje z okupatorjem". To vprašanje je pojasnjeno TUKAJ
povžek
# 07.01.2012 ob 17:56
Izdali so jih njihovi, ker vodstvo ni bilo po godu politkomisarju, ki ni maral Slovenije. Kako si upa Stanovnik sploh iti na tako proslavo. Ma ldje, naj vas že sreča pamet! So nas bolševiki res tako pokvarili, pa naredili prostor v jamah še za tiste, ki si upajo s svojimi glavami misliti??
MIRNČAN
# 07.01.2012 ob 17:53
Hardworker haha ideološko neomadeževani. Ideološko neomadeževan zgodovinar je tisti ki je doštudiral v sedanjem demokratičnem režimu. Bereš tri različne zgodovniske knjige o isti stvari pa vsak drgač govori. Toliko o neomadeževanosti. Drugače pa se strinjam da je to brezvezna ideološka pravljica. Sej bo čas kmal pobrisal častilce. Nč bat.
Hardworker
# 07.01.2012 ob 17:46
@whale

Klikni na taLINK in če imaš željo se javi pri tem društvu zgodovinarjev, pa boš izvedel veliko stvari iz pozne in rane zgodovine. Verjemi da so ideološko neomadeževani, sploh pa sedaj zato ni nobenega razloga. O zgodovini je dobro znati in se je ne sramovati.
moonylink
# 07.01.2012 ob 17:43
whale največja bedarija našega naroda so pritlikavci in provokatorji kakršen si sam, NOB je pa bil in bo ostal eno najbolj pogumnih poglavij v zgodovini našega naroda
MIRNČAN
# 07.01.2012 ob 17:30
no no. Pohorski bataljon je bil izdan s strani vodstva komunistične partije Slovenije. Preprosot zato ker so bili preveč priljubljeni in so se bali za svoje riti. Glede partizanstva v Sloveniji pa mi je žal tistih ki so se s srcem borili za domovino pa so jih rdeče drhali izkoristili za svojo komunistično revolucijo. Jutr pa je Slovenski dan pravljice.
Hardworker
# 07.01.2012 ob 17:26
Za vse tiste, ki podpirate domače izdajalce, ki so pomagali Nemcem v živinske vagone tlačiti Slovenski živelj, ki je bil deportiran v koncetracijske logorje, pa v opomin še ena pesem:

Hej, brigade, hitite,
razpodite, požgite,
gnezda belih podgan, črnih psov!

Hej, mašinca, zagodi,
naj odmeva povsodi,
naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

Hej, mašinca, zagodi,
naj odmeva povsodi,
naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

Kje so meje, pregrade,
za slovenske brigade?
Ne, za nas ni pregrad in ne mej!

Po slemenih oblačnih
in po grapah temačnih
vse od zmage do zmage naprej!

Po slemenih oblačnih
in po grapah temačnih
vse od zmage do zmage naprej!

Pride dan, ko z Ljubljano,
zdaj nevesto prodano,
bomo šli pred svobode oltar.

Hej, od naše gostije
vrgli bomo pomije
psom, ki danes so nam gospodar.

Hej, od naše gostije
vrgli bomo pomije
psom, ki danes so nam gospodar
ciracara
# 07.01.2012 ob 17:00
Dejstvo je da program zedinjene slovenije še zdaleč ni uresničen, namreč že bežen pogled na koroško in v trst pove, da je še veliko dela. Torej bomo še naprej usmerjali energijo proti sebi ali jo bomo izskoritili za našo skupno dobro?
roli
# 08.01.2012 ob 17:30
skuggi
smo edina država v EU,ki še
živi v pravljičnem svetu izmov....
Če pa že hočeš ,se potrudi in
preglej zgodovino vSLO med
časom pakta Stalin Hitler in prej.
Bili so strašni prijatelji.V Ukrajini
pomre 7 miljonov ljudi od lakote a
Stalin polni kašče Hitlerju.
Tako je Stalin oče slovenskih in
jugoslovanskih komunistov.
Prvi in največji kolaboranti s hitlerjem
so bili komunisti.
Srbi že vedo ,kdo je bil prvi borec proti
Hitlerju. Draževi vojvode so že tam
bolj spoštovani od rdečih vojvod.
zgodovina diktature res ne more biti
prava in resnična.Ti pa ji še lahko
verjameš.
Moj oče se je boril proti nemcem
mnogo prej od vseh komunistov na
slovenskem. In to ti lahko dokažem.
A bil je daleč od komunizstov in komunizma
in seveda Stalinja.
roli
# 08.01.2012 ob 17:18
skuggi
partija ni imela nikakršnega programa za
osvoboditev Slovenije in nikakršne
legimitete.
Legimiteto je imela Ljudska stranki,ki
bi edina lahko pričela odpor.
Partija pa je imela internacionalni
stalinov program za revolucijo.
Kar se pa Pohorskega bataljona tiče,sem
videl in poznal človeka ,ki je pohorski
bataljon izdal.
Banalno,da krvniki že 60 let objokujejo in
slavijo svoje žrtve.Vas narod pa nategujejo.
rdečkarjem ne verjamem niti: " Dober dan"
In to je stalo slovence ogromno življenj.
AufbiksMB
# 08.01.2012 ob 10:50
lo_pa__ta:
"slava borcem za svobodno slovenijo
naj njihove duse mirno pocivajo na slovenski zemlji"

Te smem vprasati kje si ti zasledil da je v casu 2. svetovne vojne obstajala Slovenija?! Ce bi se ti borci borili za Slovenijo oz tudi ostali ki naj bi danes bili neki "osvoboditelji" mi potem razlozi zakaj ni po letu 45' bilo potem Slovenije kot samostojne demokraticne drzave kjer bi bil uradni jezik Slovenscina?! In zakaj smo potem bili v jugoslaviji kjer je bil uradni jezik srbski?! ce so se borili za narod (kratica NOB) ?! Zakaj ni bilo Slovenije? zna kdo odgovorit prosim, ce so bili res taki slovenski in narodni domo-rodoljubi?! Nebo me nobem napidzu da oseba ki se je sla borit pod rdeco zvezdo da ni vedela za koga se bori in se manj ko je zagledal osebe ki so nosili Kranske orle(slovenski simbol) in se borila proti njim da ni vedela za koga je in se ko je morala prisesti sovjetski zvezi v vstopu v partizasnke skupine da ni vedela zakaj se bori in da se se zmeraj sama sebe oznanja za narodnega borca je to totalna laz!!!
Stanovnik danes ki tak trdi kako so se za Slovence in za obstoj naroda bojevali , ampak zakaj pa potem je na volitvah podprl levicarskega Srba in ne nacioanlenga Slovenca ali vsaj nekega Slovenca?!
malo razmisljajte ljudi ni lih vse resnica kar vam mediji in solski sistem servira.
MIRNČAN
# 07.01.2012 ob 23:11
zakaj toliko gorja če imam drugačno mnenje?
schmied
# 07.01.2012 ob 22:59
"schmied:
In kaj ima zgornji debilni komentar skupnega s komunizmom???"

V komunizmu je človeško življenje izgubilo vrednost.
http://www.youtube.com/watch?v=pMfWXAjk-ro&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=40GT0AuGH
EI
schmied
# 07.01.2012 ob 22:46
"In kaj naj bi proslavljali? Edino, kar so storili - in še tega je že davno konec - za domovino, je,
da je zrasla nad njihovimi grobovi zelena narava, grmovje in smreke.
Pa še za to gre zasluga - likvidatorjem, ki so grobove lepo zazelenili."

Ko človek prebere zgornji komentar, razume, da je bil komunizem res prelom z vsemi osnovnimi civilizacijskimi vrednotami oz. normami, od Antigone naprej.
MIRNČAN
# 07.01.2012 ob 22:14
Epafrodit jst sem v to prepričan. Ker pač bi nagradili demokracijo. Pa še imeli bi zaveznika tam nekje na jugu Evrope. Težji je špekulirat kaj bi bilo, sem si pa ustvaril mnenje predvsem po pismih Ameriškega predsednika in Britanske. Epa tigrovce so likvidiral KP sicer ne boš priznal ampak to je popolnoma res.
heureka
# 07.01.2012 ob 21:53
@ Whale
Nekomunistične stranke so sprejemale demokracijo in jim zato ni bilo treba nasilno osvajati oblasti, še manj pa so bile za ta cilj pripravljene žrtvovati tuja življenja in zato niso hitele z oboroženim odporom,i

Izredna in za tebe znacilna trditev,ki pa je istocasno dokaj slaboumna.
Zakaj?
Verjetno nisi tako naiven,da pricakujes,da bi v primeru Hitlerjeve zmage( tedaj so vsi pokazateji kazali v nepremagljivost njegovega Wehrmachta) , dal ta gospod Hiler tem tvojim nekomunisticnim strankam edinstveno moznost ,da te stopijo v njegov Reichstag in se z njim v ljubeznivem tonu pomenijo o bodocnosti naroda na soncni strani Alp.
Santa simplicisimus. Saj vendar govorimo tu o cloveku,ki je imel popolnoma ,do vseh detaljev lepo po germansko pedantno izdelan plan kaj z tvojimi in mojimi predniki.
Tvoj pacifizem ke popolnoma na mestu tam,kjer imas za opraviti z demokratom,toda dragi moj on ni bil nikakrsen demokrat.
Zakaj so sli torej nasi komunisti v boj z Naciji je popolnoma nevazno. Njihovi motivi so bili lahko celo taki kot jih ti opisujes. Kar je vazno je,da so se postavili na pravo stran,medtem ko so se tvoji na napacno.Vem,da to boli,toda proti temu dejstvu ne pomaga prav nic, da sedaj pesnis svojo varianto o NOB. Namestu tega bodi srecen,da je nekdo drug in ne tvoji prelil kri,da sedaj ne sedis v kaksnem KZ v Sibiriji,ampak lepo pesnis non sens.
So vakeres?
# 07.01.2012 ob 21:52
Whale # 07.01.2012 ob 17:03 Šlo je za nesporen boj proti okupatorju...
"V prvi vrsti je pri partizanstvu šlo za boj za komunizem, boj proti okupatorju je bil le dobra kamuflaža za dosego tega temeljnega cilja. "

Whale, koliko ljudi bi neslo glavo naprodaj zaradi svojega slovenstva, če ne bi organizator upora ponudil kaj več? Vol ali kit, karkoli že si, preberi si kakšno knjigo o socialnem položaju večine Slovencev v drugi polovici 30. let.

In kako naj bi realizirali vsaj nekaj od socialnih ciljev upora, če ne bi bili po vojni na oblasti?
Zdaj, ko imamo koalicije vsakršnih kurčevih demokrajzarjev, je četrtina državljanov na psu - ali na krompirju v oblicah. Nisi opazil?
heureka
# 07.01.2012 ob 21:30
@ Aufbiks MB
Spet se je enemu ponudila priloznost,da malo po svoje napise zgodovino NOB. V prvic me to sploh ne preseneca,saj ze izrazoslovje lepo prica kdo je ta oseba ,ki si je privoscila sicer malo tendiozno toda tocno po vzoru njegovih idolov, cistokrvnih Arijcev spremeniti malo dejstva,da bi bolje odgovarjala njegovi fikciji. To ,da namrec nazivas partizane z banditi je zargon,ki so ga s pridom uporabljali prav okupatorji ,jasno da se jim tedaj ni bilo treba ozirati na Zenevsko konvencijo in so zato lahko vsakega ujetega" bandita"lahko pihnili.. Sramoti te pa dejstvo,da si se zmeraj v svoji naivnosti zamisljas,da bi nas Hitler samo presolal v Nemce. Ne dragi moj ,on je imel cisto druge nacrte tako z tvojimi,kot tudi z mojimi predniki. Kjub temu,da so mu tvoji verjetno verno sluzili ,bi skupaj z mojimi pri njegovi zmagi pristali nekje v Sibiriji. O temu si ne delaj nikakrsnih utvar vec in bodi srecen da so prav ti tvoji "banditi"poskrbeli da lahko sedaj pises ta malo zmedeni post.
Whale
# 07.01.2012 ob 20:43
Ce smo ponosni na to da so bili komunisti tisti ,ki so organizirali boj proti okupatorju,je popolnoma nevazno. Vazno je to, da so bili to oni in oni edini.
Pa zakaj so ga oni organizirali? Zato, ker so želeli vladati kot edina dovoljena stranka, brez volitev in brez opozicije. Tega cilja po mirni, legalni poti ni mogoče doseči. Edino z nasilno polastitvijo oblasti, oziroma z revolucijo kot temu pravijo komunisti. Za uspešen naskok na monopolno oblast pa morajo obstajati ustrezne razmere-kriza. V normalnih razmerah komunistična revolucija ni možna, to je ugotovil že Lenin. Te krizne razmere, zrele za revolucijo so pri nas nastopile s tujo okupacijo. Šele tedaj so komunisti dočakali svojih pet minut. Ko je Nemčija napadla Sovjetsko Zvezo, so bili prepričani, da je poraz Nemčije in odhod okupatorjev iz Slovenije le še vprašanje časa, obenem pa se je odprlo vprašanje kdo bo tedaj prevzel oblast. Komunisti so želeli zavladati brez zmage na svobodnih volitvah in so jo torej morali prigrabiti s silo. S tem namenom so oni "organizirali boj proti okupatorju" takrat ko je ta boj terjal 10 slovenskih življenj za eno nemško. Partizanstvo je zadalo 10x manj izgub okupatorjem kot pa so ti v povračilnih akcijah nato pobili Slovencev (7500:75 tisoč). Kljub tej porazni bilanci komunističnega partizanstva za slovenski narod, pa so imeli komunisti korist, ker so na ta način zgradili svojo vojsko in si z njo zagotovili oblast leta 1945.
Nekomunistične stranke so sprejemale demokracijo in jim zato ni bilo treba nasilno osvajati oblasti, še manj pa so bile za ta cilj pripravljene žrtvovati tuja življenja in zato niso hitele z oboroženim odporom, ki ni mogel odločiti o tem ali bo Slovenija okupirana ali ne. Tako so ravnale tudi demokratične stranke v vseh drugih okupiranih državah. Z narodnega vidika je bil pravi čas za začetek oboroženega odpora okrog 15. aprila 1945, ko so se Sloveniji približale zavezniške vojske, zgodnejši upor je služil zgolj za strankarske interese na račun slovenske krvi. S slovensko krvjo, namesto z glasovi volilcev so si komunisti zagotovili oblast. Zaradi njihovega "boja proti okupatorju" smo imeli prve povojne večstrankarske volitve šele leta 1990, ne pa že 1945 oziroma 1946 kot v Avstriji in Italiji. In to naj bi bil "narodnoosvobodilni boj"? Fuj!
amigo
# 07.01.2012 ob 19:42
Piše se leto 1941: Na 26. aprila dan je Adolf Hitler prišel v Maribor in izustil razvpiti stavek: »Naredite mi to deželo spet nemško, tako nemško, kot je nemška preostala Štajerska«

Ta stavek Hitler v Mariboru zanesljivo ni izrekel. Jih je pa izrekel gauleiter Heidrich ko je v Grazu sprejel delegacijo mariborskih Nemcev.
Hardworker
# 07.01.2012 ob 19:35
@AufbiksMB

Kot prvo nisem in nikoli nisem bil pripadnik komunistične partije sem pa predvsem socialist in kot takšen bom tudi ostal. Pa nimam od tega nobene materialne koristi. Štajerska kot pokrajina je bila in bo ostala slovenska čeprav jo je še kar nekaj ostalo v Avstriji. Če ti smatraš, da je nemška ali avstrijska je pač tvoj problem, a večina Slovencev se s tem vsekakor ne strinja. Sem pa zelo ponosen, da sem pripadnik tistih Slovencev, ki ne marajo in nočejo, da jim vladajo tujci. Nemškutar in Slovenec ne pomeni eno in isto.
crow
# 07.01.2012 ob 18:53

Kdo bi si mislil v tistih časih, da bomo podlegli tolikim ideologijam
Kazalo