Slovenija
Janez Potočnik
Ali se evropskemu komisarju Janezu Potočniku obeta še tretji mandat v Bruslju? Foto: BoBo

Dodaj v

SMC za evropskega komisarja predlaga Janeza Potočnika

Vlada Alenke Bratušek bo o tem še premislila
29. julij 2014 ob 18:58,
zadnji poseg: 29. julij 2014 ob 20:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Stranka Mira Cerarja v skladu s sklepom izvršnega odbora stranke priporoča Vladi Republike Slovenije, naj za evropskega komisarja predlaga Janeza Potočnika," so objavili na spletni strani SMC-ja.

Pri najverjetnejšem novem mandatarju Miru Cerarju potekajo koalicijska pogajanja s petimi potencialnimi strankami nove vladne koalicije, vendar je na temo novega evropskega komisarja Cerar spregovoril le z Alenko Bratušek.

Pojasnil ji je, da bi bil dozdajšnji evropski komisar Janez Potočnik za SMC najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, in ji navedel tudi nekatere razloge.

Bratuškova pa je razložila, da pač v Sloveniji premoremo še kakšnega drugega kandidata za evropskega komisarja. Potočnik ima po njenem mnenju sicer tako politične kot strokovne izkušnje, vendar je razočarana nad tem, da Cerarju za to mesto "ni uspelo najti ženske".

Premierka Alenka Bratušek je ob tem napovedala, da se bo vlada o predlogu še usklajevala.

Komisar bi bil tudi Erjavec
Čeprav vodja DeSUS-a Karel Erjavec ne skriva, da ga zanima tudi komisarski stolček, se o tem s Cerarjem nista pogovarjala. "Za zdaj ne vem, kako je s tem. Treba bo počakati, kakšna bo sprejeta odločitev na vladi. Vemo, da se mudi, res pa je tudi, da pričakujemo tudi od SMC-ja, da poda namig, kaj je tisto, kar bi oni predlagali. Dobro je, da ima komisar čim širše soglasje, glede na to, da vidimo, da dnevi tečejo, da je predsednik komisije Juncker povedal, da si želi do konca tega tedna tudi iz Slovenije ime komisarja, se bojim, da se lahko ta zgodba še zaplete v teh dneh," je pojasnil.

Na novinarsko vztrajanje pa je le odgovoril: "Res pa je, da sem nekako tudi kandidat, zlasti ko gre za področje širitve, saj sem v preteklih mesecih iz Bruslja večkrat dobil namig v tej smeri, vendar to ne pomeni, da je s tem že podan konkreten predlog, o tem bo pač odločala vlada."

Potočnik se je že zahvalil
Sedanji slovenski evropski komisar Janez Potočnik se je že zahvalil SMC-ju za izkazano zaupanje in podporo, potem ko ga je ta stranka danes priporočila vladi kot edinega slovenskega kandidata za komisarja v prihodnji Evropski komisiji.

"Zahvaljujem se Stranki Mira Cerarja za današnje izkazano zaupanje kakor tudi ljudem za podporo, ki je bila razvidna iz nedavnih javnomnenjskih raziskav. To zaupanje in podporo razumem kot priznanje za dosedanje trdno in pošteno delo," je zapisal Potočnik

"V primeru formalnega predloga Slovenije za mojo kandidaturo bom seveda z enakim pristopom in delom, ki bo tako v korist Evropske unije kot tudi Slovenije, odgovorno nadaljeval tudi v prihodnje," je še dodal.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
generusus
# 29.07.2014 ob 20:22
Sploh ne vem kako lahko stranki SMC pade na pamet, da predlaga Potočnika. Praktično ga ni komisarja, ki bi šel v tretji mandat, poleg tega pa je bil Potočnik zelo slabo ocenjen s strani EU inštitucij. To je že tretja napaka stranke SMC v zelo kratkem času.
generusus
# 29.07.2014 ob 20:21
Potočnik je šolski primer, kako pri nas funkcionira medijski inženiring. Potočnik je bil v EU najslabše ocenjen komisar, a je bil kljub temu v slovenskih demokratično-defektnih in pristranskih medijih prikazovan kot nekdo, ki je nadvse uspešen ali pa o njem informacij preprosto ni bilo. Dolgo vrsto let je bil na vrhu pribljubljenosti politikov. Torej Slovenci ljubijo nekoga, ki dokazljivo svojega dela ni opravil na zadostni ravni kakovosti.
raven_
# 29.07.2014 ob 20:00
novi obrazi
MIRNČAN
# 29.07.2014 ob 20:00
Okej tole pa je bedarija, razočaran nad Cerarjem.
1vidra
# 29.07.2014 ob 19:59
Ob dolžnem spoštovanju, gospod Potočnik je zaslužil v desetih letih skoraj dva in pol milijona evrov. Že mogoče, da je njegovo delo toliko vrerdno...vendar je toliko sposoben kot on verjetno še kdo.
janezdolzan
# 29.07.2014 ob 19:58
Še naprej Potočnik, kot tudi še naprej LDS...

Svet gre naprej, Slovenija pa ne.
Valuk_
# 29.07.2014 ob 20:19
Razočaranje,

Dolgočasen evrokrat, ki nikoli ni nič naredil za Slovenijo. Še več, nikoli ni pokazal volje, da bi šel reševat težave v Slovenijo. Najlažje se je delat nevtralnega in vleči 20000 evrov NETO na mesec.

Upam, da res ne naredijo te napake.

# 29.07.2014 ob 20:01
saj zdaj je že po volitvah
April1699
# 29.07.2014 ob 20:12
Predlaga kandidata, ki je eden od najslapših v tem mandatu in povrhu ni naredil nič koristnega za državo!
PTN-PNH
# 29.07.2014 ob 21:07
Že dejstvo, da je bil Potočnik zadnja leta vedno med 3 najbolj priljubljenemi politiki v Sloveniji - čeprav za državo ni niti posredno ali neposredno naredil nič - nam razgalja vso razgledanost in poglobljenost slovenskega volica in državljana.

Se pravi - manj ko človeka vidimo in manj ko ta dela, raje ga imamo.

Kot je nekdo že dejal; Potočnik je notoričen primer medijskega inženiringa.

Cerar, po liniji najmanjšega odpora? In od takega človeka pričakujemo spremembe?
daresi
# 29.07.2014 ob 20:31
Neumnosti se bodo v tem mandatu očitno nadaljevale.
janezdolzan
# 29.07.2014 ob 20:03
In kaj je slabega pri tem?
Kontinuiteta, da eni grejejo dobro plačane stolčke dlje, kot si zaslužijo.

Kdo je bil najslabše ocenjen in najmanj efektiven komisar do sedaj? Potočnik.
Je pa strokoven baje... (če pokriva najprej R&R potem pa okolje)?

Po teh kriterijih je lahko komisar tudi Erjavec, je strokovnjak za vse, od okolja, obrambe, diplomacije...
ZBit
# 29.07.2014 ob 20:30
Ha in potem ljudje kritizirajo g. Peterleta, da nc ne dela v EU in bla bla bla ... pa je eden glavnih zaradi katerih se je vsem državljanom EU pocenili meddržavni klici.

Potočnik pa je bil komisar, kar je čisto višji nivo kot samo poslanec EU (Peterle) in kaj je konkretnega naredil za SLO ali za vse prebivalce EU ? Zna kdo povedat ? Ena megla ... enako kot Cerar !
KovacevaKobila
# 29.07.2014 ob 20:41
Tip, ki nam je skoraj privatiziral vodne vire. Res, "odlična" izbira!
braun
# 29.07.2014 ob 21:04
@K_ris

Potočnik je svoj EU razvoj izostril v popolnega birokrata, ki ga v EU komisiji izrabljajo za antitrajnostne politike. Npr. komercializacija in privatizacije naravnih resursov, npr. pitne vode.

Potočnik je brez hrbtenice in to mafija Bruseljska dobro ve in samo njim prav pride tak koristoljubni birokrat, ki ga zanimajo samo kiklce. To ti je verjetno manj znano.
heavyd
# 29.07.2014 ob 20:42
slabo. Slovenci nismo zadovoljni z gospodom potočnikom.
skriti
# 29.07.2014 ob 20:43
Ojej Cerar, vsaka tvoja poteza me bolj razocara!
braun
# 29.07.2014 ob 20:27
Nova vladaSMC nima možnosti, zdaj se že razkriva se kot vlada, ki bo ista kot vlada AB zaradi katere smo šli na predčasne volitve. In spet bodo predčasne volitve.

Zato je Potočnik ostal v sedlu, da ohrani kondicijo velepomembneža, ker bo po padcu vlade SMC moral prevzeti krmilo prihajajoče nove vlade. Za nov nateg državljanov Slovenije
KmečkaPamet
# 29.07.2014 ob 22:34
veza

Cerar je moral predlagati Potočnika, druge izbire ni imel, nestrankarskega z izkušnjami ni...

Če me spomin ne vara je v predvolilnih soočenjih govoril drugače, da imajo neobremenjene,razgledane,šolane...itd kadre...no in kaj se zgodi pri prvi kadrovski potrebi?nima kadra...me prav zanima kak dream-team ministrov bo privlekel na plano...
maher
# 29.07.2014 ob 22:27
Gospod Cerar, argumentirano utemeljite svoj predlog, in nas razsvetlite, nevedne državljane, ki se slepimo s prepričanjem, da je g. Potočnik sa SLO in EU naredil natanko toliko dobrega kot __________ (vstavi poljuben priimek iz telefonskega imenika)!
vipmit
# 29.07.2014 ob 21:26
Kaj je Potočnik v tem času naredil za dobrobit Slovenije ?!?
Lovec
# 29.07.2014 ob 21:12
Novi obrazi, nova politika.

Ni kaj, kako dolg nos ima slovenski volilec ?
binbon
# 29.07.2014 ob 21:11
K_ris

ta argument o potočnikovi kao priljubljenosti ti je pa čist plehek. Na teh anketah dobro stoji samo zato, ker večina ne ve nič o njemu in potem sklepa, da je dober.
ZBit
# 29.07.2014 ob 20:24
Prva obločitev kaže kako bo delovala vlada: brezsprememb, kajti državi gre dobro ... . Brezsprememb naprej ... .
zerorez
# 29.07.2014 ob 23:34
Sicer ne vem kdo je ta tip, ampak lepo je videti nove obraze!
Svit-1
# 29.07.2014 ob 20:10
Potočnik je dober. Bi pa pričakoval od Cerarja, da predlaga drugega, boljšega, novega, primernejšega, sposobnejšega, ... kandidata. V duhu njegove politike. Pri tem bi pričakoval tudi vsebine, na katerih bi ta kandidat delal in ki so za Slovenijo prioritetne. Ne pa da se vtakne v zadevo, potem pa predlaga kandidata, ki je že bil dvakrat komisar.
felipesko
# 30.07.2014 ob 00:00
Potočnik ima po njenem mnenju sicer tako politične kot strokovne izkušnje, vendar je razočarana nad tem, da Cerarju za to mesto "ni uspelo najti ženske".

Kahlek bi pokril vse te opcije....
Buldog
# 29.07.2014 ob 23:47
@KmečkaPamet
29.07.2014 ob 23:17

Je bil pa Potočnik daleč najsabše ocenjen komisar z strani EU institucij.In to je unikum, doma pa tako cenjen. Očitno morš dans samo lepo govort pa je.

HAHA. Kako hitro se nekomu verjame, ki reče nekaj negativnega o kom drugem.

Zanimivo, da je dejanska ocena ravno obratna:
European Commissioner Neelie Kroes was the star performer. She received the highest individual rating (6/10) with a very strong assessment for her work on the Digital Agenda, was identified as having showed the “biggest improvement” in performance, and she was also ranked the “best communicator” of the current European Commission.

Commission President, José Manuel Barroso, and the Vice-President and High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Catherine Ashton, received the most individual ratings and the worst scores by far (2/10 and 2.5/10 respectively). By contrast, Commissioners Janez Potočnik (Environment, 5/10), Kristalina Georgieva (International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response, 5.5/10) and Maroš Šefčovič (Inter-institutional Relations & Administration, 5/10) were assessed as relatively strong performers.


http://burson-marsteller.ch/en/2012/11/barroso-ii-mid-term-review-survey-commission-must-do-better/
qwerty99
# 29.07.2014 ob 22:05
Ne spomnim se, da bi v 10. letih Potočnik naredil kaj izrednega za Slovenijo ali za EU. Pravzaprav sploh ne vem točno, kaj je delal. In zakaj naj bi bil potem najboljši kandidat? Samo zato, ker je pretežno neškodljiv??
Lovec
# 29.07.2014 ob 21:14
K_ris

Si prebral oceno o komisarjih, g. Potočnik je bil najslabše ocenjen ?
Po vsej verjetnosti je to zarota in kakor poznam tvoje komentarje je kriv JJ.
high fidelity
# 29.07.2014 ob 20:43
LDS komisar naprej.. to je nivo nase "undergound" garniture..
DrMrrr
# 29.07.2014 ob 20:37
Upamo verjeti, da je bilo, kar zadeva SMC, "javno mnenje" tisti odločilni faktor?

(So menili, da je bolj tako, kot odpirati polemike z "novim" kandidatom? Ko pa se itak vsakomur nalepi vsaj značka, če ne znamka politične kompromitiranosti. Pa tudi je vprašanje. če so naši "za to funkcijo navzven zreli" kandidati pripravljeni "razgaliti" se vis a vis svojih sposobnosti pred vso Evropo. Funkcija komisarja je vendarle ... garanje. In je načeloma deležna precejšnje (tihe in neformalne) podpore domačih vlad. In tako je ta funkcija daleč od običajnih "političnih" funkcij doma. In Potočnik to povsem spretno "izkorišča".)
Yeru
# 29.07.2014 ob 23:11
Ne pozabiti, da bo že čez 4 leta Potočnik novi Cerar ki ga bodo Slovenčki drli obkrožat na volitvah. Kot komisar je kot v Inkubatorju in ko bo čas za pay back bo poslan da prinese radost in razodetje v deželo podalpsko. Za njim pa Šoltas ampak do takrat bomo tako že pocrkali... Z novimi obrazi v svetlo prihodnost.
Buldog
# 29.07.2014 ob 22:49
@KmečkaPamet
29.07.2014 ob 22:30

In kako je po tvoje Günther Oettinger delal v korist Nemčije? Ali pa pred njim recimo Günther Verheugen?
Pa kako je po tvoje Catherine Ashton delala v korist VB? Ali pa pred njo Peter Mandelson?

Komisar nima kaj pomagat svoji državi. S tem bi prekoračil pristojnosti, ki jih ima. Država si je sama kriva, če ima nesposobne ljudi na vodilnih mestih v državi.

Hm, samo ukinitev pasošev je zate korist?? Kaj pa brezcarinsko območje, prost pretok blaga, delavcev, študentov, standardiziranje na ogromno področjih, skupne raziskave,... A to zate ni korist? Pa da ne omenjam, da Slovenija še vedno več denarja dobi iz EU kot pa ga vplača. In s tem denarjem so se zgradile številne ceste, kanalizacije, optična omrežja,... po številnih manjših občinah in oddaljenih krajih po Sloveniji. Tudi to verjetno zate ni korist?
KmečkaPamet
# 29.07.2014 ob 22:36
maher

točno to...naj pove kaj je naredil za 2,5 mio plače, katero je dobil v 10 letih.

Počas se mi ideja da bi kandidirali ministra za vse g. Erjavca zdi kar simpatična.

BO EU-cirkus dobil še tisto česar nima - klovna.
oliva
# 29.07.2014 ob 21:16
Ma ne no, razočaranje, kar ne morem verjet. :\
Kaj ni bilo 2 mandata dovolj?
(pa če celo izvzamem utemeljeno kritiko njegovega dosedanjega dela - namreč ravno to, zaradi česar je bil -sklepam- predlagan - nekonflikten itd., uglajen, na videz nevtralen in neškodljiv, je lahko še bolj 'škodljivo'; da se namreč modro in uglajeno z vsem strinja... nihče ne ve, kaj pravzaprav točno počne in ali je in koliko je v tem uspešen, a to ga ravno dela tako priljubljenega :o) - kar pa je po eni strani spet logično, glede na upravičen negativen odnos, ki ga imamo do politikov - manj ga vidiš, rajš ga maš :))

Ampak to potem ni 'nova politika', kaj šele novi obrazi... :\
Ni vse samo v nespornosti in kao nevtralnosti.

Skratka, razočarana... :\
(tole s tem komisarjem je pa tud.... Bratuškova se zdaj sili, kar mi je mimo, Erjavec tudi, ampak Potočnik pa tud.... kot da nimamo enih ljudi, da je treba te mandate v nedogled trajbat!!)
Buldog
# 29.07.2014 ob 23:32
@ricardokaka1
29.07.2014 ob 23:01

Denar iz EU se dosti težje pokrade kot denar iz našega proračuna. Kar vprašaj koga, ki je kdaj delal na kakšnem EU projektu.

Pa če bi ga večino pokradli, potem ne vem, kako ima skoraj vsak večji kraj čistilno napravo financirano iz EU sredstev, kako imajo potemmanjše občine vodovode financirane iz EU sredstev, kako so se potem razni gradovi lahko obnovili iz EU sredstev,... Po svo vse to milijonske investicije. Da ne omenjam subvencij kmetom, pa sredstev za razvoj kmetijstva, razsikav,... Številni znanstveni laboratoriji so zaradi EU sredstev opremljeni z opremo o kateri so lahko prej samo sanjali.
Buldog
# 29.07.2014 ob 23:28
@KmečkaPamet
29.07.2014 ob 22:59

S tem po kakšni obrestni meri se države zadolžujejo nima komisija popolnoma ničesar, ampak je to v rokah držav samih in njihovega gospodarstva, prebivalstva,... in njihove zadolženosti. Poleg tega je pa to tudi v rokah posojilodajalcev, po kakšni obrestni meri so pripravljeni posodit kateri državi. Posojilodajalci so pa načeloma privatne ustanove.

Si lepo pokazal, da ne poznaš zadev. Po tvoje naj bi torej komisar za okolje skrbel za to, po kakšni meri se bo država zadolževala??? To je tako kot bi rekel, da naj bi minister za okolje skrbel za to, komu se bo v občini, iz katere prihaja, postavil spomenik.

Angleški komisar se zavzema za razvoj celotne EU in to je naloga komisarja. Razvoj posamezne države je pa v rokah vlad države. Tako da še vedno čakam, da poveš konkretno, kje sta delala nemški in angleški komisar v korist lastne države in ne v korist EU.

te koristi smo imeli že v jugi...pa ni nič od njih ostal...

Prej smo si sami gradil ceste, sami gradili industrijo, sami financirali znanost...iz nas so naredil,oziroma njihov kapital je iz nas naredu hlapce...kar jim v drugi svetovni ni uspelo z orožjem jim sedaj uspeva z denarjem...

Aha, ja seveda, kar je bilo zelo učinkovito. Pred vstopom v EU smo bili krepko pod povprečjem EU-ja, danes smo pa zelo blizu povprečja. Toliko o razvoju.
Buldog
# 29.07.2014 ob 22:22
@KmečkaPamet
29.07.2014 ob 22:12

Naloga komisarja ni to, da dela v korist države iz katere prihaja. Pač je treba vedet, kaj je naloga katerega organa in kakšne pristojnosti ima kdo. In to, kar ti zahtevaš od komisarja, sploh ne spada med pristojnosti, naloge,... komisarja in se tudi ne bi spodobilo, da bi komisar kaj takega počel - bi škodovalo komisarju in državi iz katere prihaja. To so naloge vlade, nacionalnega parlamenta, predstavnikov države v Svetu (ministrov) in pa deloma tudi naših evropskih poslancev.
brehme
# 29.07.2014 ob 22:11
A to so te spremembe v politiki? LDS že 25 let, z različnimi imeni. Ovce pa volijo vedno nove obraze .
kralj matjaž
# 29.07.2014 ob 21:15
Glej ga novi obraz.
Osel gre samo enkrat na led, ...............................
sramotko
# 30.07.2014 ob 08:12
Evo akkovlado smo imeli za AB.Za njo je merilo: "ni uspelo najti ženske".

Halo!!! To je pa res najpomembneje - da je ženska. Pa ne mi - talat. Sem takoj za to, da je ženska, če... če izpolnjuje potrebne/v naprej povedane,... kriterije. Le-teh pa noben ne spiše ali objavi! In tu je problem. Ko pa berem SMC in komentarje mi gre na bruhanje: Potočnik je znano ime pa bla bla, pa poznajo ga, bla, bla, pa najhitrej bo lohk začel dela, bla, bla...

Kako je delal? Je bi uspešen? So EU šefi zadovoljni z njim?... EJ, Milan Kučan je tud poznano ime - dejmo njega. Pa glih zato je bil skor nesmrtni predsednik - večina ga je volila, ker je bil znano ime. Pa isto smo fasal Drnovška - in tud Zoki je prletu na to temo - mediji so jih gonil (kot Potočnika) v neki lepi luči- folku se je vsedu in evo ga - IZBRAN! In večina volilcev gleda tako in ne vsebine. Isto kot pralni prašek - nima veze če je dober itd. 245x sem vidu na TV zihr je kul - sj veš, ostali navadni praški pa ne operejo....
ism
# 30.07.2014 ob 06:17
Uboga Slovenija, da bo imela spet komisarja, ki dela proti njej. Cerar pa o nestrankarstvu, nazadnje pa predlaga LDS-ovca. Čeprav je bila ta o nestrankarskih in neodvisnih kandidatih največja bedarija, kar jih je izrekel. Samo novinarji mu pojejo slavospeve in če imaš podporo medijev, se lahko delaš norca.
Blue-Star
# 29.07.2014 ob 21:50
če bo šel on bomo EDINI ki smo komisarja predlagali istega 3x. To pove vse.
Pahor, AB, cerar. vse isto.
Buldog
# 29.07.2014 ob 21:40
@oliva
29.07.2014 ob 21:28

Ja, tudi takrat, ko se tepejo s slovenskimi. Sicer pade celoten ustroj EU. Namreč recimo Komisija začne postopek pred Sodiščem EU proti državi članici, ker krši pravo EU, in samo predstavljaj si, kako bi to zgledalo, če Komisar ne bi predlagal postopka proti svoji državi. Z vidika državljanov bi mogoče izgledalo super, ker državi ne bi bilo treba morebiti plačati kazni, z vidika odnosov med državami znotraj EU in z vidika kredibilnosti komisarja pa zelo slabo.

Nacionalni interesi se v zakonodajo EU prenašajo v Svetu in deloma v Parlamentu, ki sta zakonodajalca. Komisija pa ni zakonodajalec.

Komisija je v bistvu varuh pogodb EU - The guardian of the Treaties
Hmeljar
# 29.07.2014 ob 21:37
Zna bit nekaj ženskega na njemu.
NoClue
# 29.07.2014 ob 20:40
Ne grizi roke, ki te hrani knede Miro ;)
braun
# 29.07.2014 ob 20:34
Miro Cerar, zakaj nisi v duhu EU kredibilnosti, spravnosti in sredinskosti o katerih toliko modruješ predlagal za komisarja kredibilnega, v EU spoštovanega, strokovno in politično izkušenega Milana Zvera. TRo bi pozdravila vsa EU in Bruseljska administracija.

Potočnik je že prepoznan kot suhoparen tehnokrat in skromen koristoljubnež. Skratka povzpetnik birokrat.
mrki2
# 30.07.2014 ob 08:45
Janez Potočnik, spet.
Brez zamere ampak meni ta človek deluje megleno, brez energije, ... Sploh ne vemo, kaj točno dela in kaj ima Slovenija od njegovega dela.
Redno pa je med najpopularnejšimi politiki pri nas. Izgleda, da imamo najraje tiste, ki jih ne vidimo ;)
svitos
# 30.07.2014 ob 08:41
Ta SMC ni resen... Od te vlade ne bo sprememb na bolje! Balavac se tek počeo, da uči...Ane!
Kazalo